«Ex on the Beach» Norge:

- Har aldri sett noe drøyere

Viser gruppesex i «Ex on the Beach». Det har ekspertene delte meninger om.

SEKSKANT: Realityprogrammet «Ex on the beach» sørger for å leve opp til skandalestempelet når fem jenter hopper til køys med én gutt. For drøy kost? Døm selv. Video: TVNorge / Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter snart to tiår med reality-tv i norske hjem, er tv-sex muligens å anse som gammelt nytt. 2018 er riktignok året der programmer som «Big Brother» og «Paradise Hotel» brått møter konkurranse på skandalebarometeret.

Det er i kveldens episode av reality-nykommeren «Ex on the Beach» - et allerede til dels utskjelt tv-konsept - at tv-seerne blir vitne til en handling som trolig er hakket mer dristig enn det vi har sett tidligere.

Midt i en fuktig fest ender hele seks deltakere i samme seng, bestående av fem jenter og én gutt. Det er deltakerne Daniel Aakre Pedersen (26), Melina Johnsen (22), Malin Håvardsdotter Jensen (23), Rikke Isaksen (23), Marielle Kvernaas Efford (20) og Helene Hima (22) som deler den intime, og tidvis avkledde stunden (for ordens skyld, alle deltar frivillig).

- Ekstrem variant

For drøy kost? De lærde strides.

Dagbladets tv-anmelder, Christopher Pahle, mener vi er forbi tiden der tv-sex kan stemples som særlig kontroversielt, uansett hvor mange som måtte være involvert.

EX ON THE BEACH: Vera (88), Leif (92) og Torill (72) så den første episoden av den skandaleomsuste TV-serien «Ex on the beach». Lite visste de at det for det meste skulle handle om nakenhet, utskjelling og alkohol. Se den eldre gardes reaksjoner på det mye omdiskuterte skandaleprogrammet. Vis mer Vis mer

- Dette er både drøyt og ikke drøyt. Gruppesex i «Ex on the Beach» er kanskje en ekstrem variant av det vi har sett tidligere, men tabuet om sex på tv er allerede brutt ned. Her har man bare skrudd opp volumknappen på låten, sier Pahle, og fortsetter:

- Jeg tipper kanalen gjør det de kan for å skape storm rundt sitt eget program, men spørsmålet er hva vi blir sjokkert av i 2018. Hva folk tillater seg å si, hvor slemme de er mot hverandre - og hvor narsissistiske menneskene som deltar i disse programmene kan framstå, oppfattes trolig mer skandaløst enn sex på tv i dag.

Pahle tror sjokkverdien i den aktuelle seansen hadde vært større om tv-bildene var mer grafiske.

- Men da er vi fort over i pornolandskapet, sier han.

Vil skåne seerne

«Ex On The Beach» har i Norge fått aldersgrense 15 år, som etter Medietilsynets regelverk betyr at det bare kan vises i tidsperioden 21.00 - 05.30. Dette som et forsøk på å skåne yngre seere fra blant annet nakenheten i serien, samt resten av det eksplisitte innholdet. TVNorge har tidligere forklart til Dagbladet at de lar kjønnsorganer slippe forbi sensuren, så lenge de ikke vises i seksuell kontekst.

Selv om de ovennevnte realitydeltakerne altså hadde valgt å kaste dynen under den folksomme akten - noe de ikke gjør - ville kanalen satt foten ned.

VOLDSOMT: Det oppstår særdeles amper stemning mellom deltakerne i «Ex on the Beach». Nå forklarer hovedpersonene, Marielle Kvernaas Efford (20) og Cecilie Andrea Røising (21), hva som skjedde. Video: Dplay Vis mer

En tildekket sekskant i beste sendetid er likevel nytt for svenskene, som er inne i sin fjerde sesong med «Ex on the Beach».

- Oi, gud. Seks personer sammen? Nei, det har vi aldri sett i den svenske versjonen, såvidt jeg vet, forteller realityekspert og underholdingsprogramleder Ellinor Svensson, som jobber for den svenske avisen Expressen.

PAFF: Den svenske realityeksperten Ellinor Svensson kaller sekskanten i norske «Ex on the Beach» for «sjokkerende». Foto: Privat
PAFF: Den svenske realityeksperten Ellinor Svensson kaller sekskanten i norske «Ex on the Beach» for «sjokkerende». Foto: Privat Vis mer

Sammenliknet med Norge har vi sett tidligere eksempler på at svenskene, generelt sett, er noe drøyere når det kommer til hva som serveres i realitysjangeren. Mens svenske «Jakten på kjærligheten» er blitt sammenliknet med «Paradise Hotel», har «Farmen» skapt overskrifter om sex og dårskap hos søta bror.

- Sjokkerende

Med «Ex on the Beach» er det altså motsatt, skal vi tro Ellinor Svensson.

- Ja, dette er ganske sjokkerende, egentlig. De norske deltakerne må gjerne komme over hit og gi sine svenske realitykolleger litt inspirasjon, sier hun.

Heller ikke Dagbladets Katinka Sletten, som anmeldte «Ex on the Beach» for avisa, har sett noe liknende.

- Jeg tror faktisk ikke jeg har sett noe drøyere i reality-sammenheng på norsk tv. Det første øyeblikket som slår meg er da «Paradise Hotel»-deltakeren Vida Lill tok en såkalt «Northug» og ga to gutter en håndjobb samtidig inne på hotellet, sier hun.

Saken fortsetter under.

SENGEKOS: Vida Lill Gausemel Berge sørget for god stemning i senga på «Paradise Hotel», da hun tilfredsstilte både Stian Thorbjørnsen og Mads Larsen på en gang. Video: TV3 Vis mer Vis mer

I likhet med Pahle mener Sletten at seansen hadde vært hakket drøyere om tv-seerne hadde fått servert «seks splitter nakne kropper oppå hverandre i akrobatiske formasjoner».

- Når vi omfavner reality-konsepter slik vi uansett gjør i dag, så har vi nesten bedt om å få såpass, fortsatt drøye ting slengt i fleisen, sier hun.

Ny tid

Tv-produsent Lasse Hallberg (62), mannen som brakte «Big Brother» til Norge i 2001, tror på sin side at gruppesexen i «Ex on the Beach» vil forbigå i stillhet.

- Jeg tror folk synes seksuelle, frivillige handlinger i et realityprogram er ganske passé i dag. Man må skrike litt høyere nå enn for 17 år siden - det er ikke lenger like lett å å komme på forsiden av VG og Dagbladet for noe sånt, sier han.

«Big Brother» skapte et medieoppstyr uten like da norske tv-seere ble introdusert for tv-konseptet i realitysjangerens spede begynnelse. Kanskje ikke så rart, da dette var første gang noensinne at nordmenn hadde sex på tv - i virkeligheten.

UTSKJELT: Lasse Hallberg produserte de første versjonene av «Big Brother» i Norge, og måtte tåle mye kritikk. Her fra 2002. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
UTSKJELT: Lasse Hallberg produserte de første versjonene av «Big Brother» i Norge, og måtte tåle mye kritikk. Her fra 2002. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Nå har jeg ikke sett «Ex on the Beach», men jeg regner med at de som sender programmet tenker på hva de gjør i forhold til målgruppen som ser programmet. Mennesker har uansett hatt sex siden tidenes morgen, så jeg tror de fleste overlever dette, sier han.

Den første versjonen av «Big Brother» ble for øvrig så drøy kost at Statens Medieforvaltning valgte å granske programmet. Det er ingen tvil om at mye har skjedd siden den gang.

LES OGSÅ: Holdt skade skjult for omverdenen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer