Jorun Stiansen:

- Har aldri hatt det så bra

Etter å ha slitt med helseproblemer som følge av matintoleranse, har Jorun Stiansen fått det bedre etter at hun la om kostholdet.

FØLER SEG BEDRE: TV-personlighet og influenser Jorun Stiansen ble nylig utredet for matintoleranse, og har siden lagt om kostholdet. Magesmertene er borte, og Stiansen føler seg bedre enn på lenge. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
FØLER SEG BEDRE: TV-personlighet og influenser Jorun Stiansen ble nylig utredet for matintoleranse, og har siden lagt om kostholdet. Magesmertene er borte, og Stiansen føler seg bedre enn på lenge. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har aldri hatt det så bra som jeg kan huske. Jeg er helt overveldet, sier en blid Jorun Stiansen (36) når Se og Hør slår på tråden.

Det har snart gått to måneder siden TV-personligheten og influenseren bestemte seg for å gjøre noe med magesmertene, kvalmen og oppblåstheten som hadde plaget henne i årevis etter inntak av visse matvarer.

Stiansen hadde altså fått nok, og tok turen til en spesialist for å nøste opp i hvilke matvarer hun ikke tålte.

36-åringen fikk påvist laktoseintoleranse i tenårene, men de siste fem til seks årene hadde mageplagene og kvalmen blitt verre, enda hun unngikk melkeprodukter. Derfor ville Stiansen utredes for matintoleranse på nytt.

I en uke skulle hun øke inntaket av de matvarene hun visste at hun ble dårlig av, blant annet de som inneholdt hvete, laktose og ulike typer karbohydrater. Dette for å se om de slo ut på blod- og urinprøvene.

RUNDLURT: Wanda Mashadi blir helt satt ut når Jorun Stiansen lurer henne til å tro hvem som er Joruns biologiske far... Lyd/video: P4. Vis mer

I bedre form

Med hjelp av en matplan i etterkant av prøvesvarene, har Stiansen fått det merkbart bedre. Gjennom planen loggfører hun hvert måltid, slik at hun kan spore opp matvarer som eventuelt gjør henne dårlig.

- Det er veldig uvant for meg. Nå spiser jeg alle måltidene mine. Etter siste bit kan jeg tenke: «Oi, nå har jeg spist middag, og magen spenner ikke ut i niende måned». Luftsmertene og kvalmen er også borte. Det er helt sykt. Jeg er lettere i kroppen, og jeg sover veldig godt, deler hun.

BEDRE HELSE: Jorun Stiansen har hatt problemer med magen sin, men etter en utredning av matintoleranse, hvor hun siden har lagt om kostholdet, føler hun seg langt bedre enn tidligere. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
BEDRE HELSE: Jorun Stiansen har hatt problemer med magen sin, men etter en utredning av matintoleranse, hvor hun siden har lagt om kostholdet, føler hun seg langt bedre enn tidligere. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Videre forklarer Stiansen at hun tidligere gruet seg til restaurantbesøk.

- Jeg kunne ha på meg en fin og trang kjole, men så sto magen ut til alle kanter. Nå må jeg bare passe på å bestille den rette maten, slik at jeg slipper ubehaget, som for eksempel å drite på meg på treningssenteret, fortsetter hun.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

- Vanskelig å kutte ut alt jeg elsker

Den tidligere «Idol»-vinnerens kosthold består nå av mat med mer fett og proteiner. Mye fisk, som sushi, blir det også.

- Jeg må kutte ut melk, gluten, sukker og karbohydrater. Men det er vanskelig å kutte ut alt jeg elsker, og alt jeg lever for. Jeg har gått noen runder mentalt, forteller hun ærlig, og fortsetter:

- Det tyngste er sjokolade som jeg elsker og vanlig hvetebasert pizza og poteter, men også alt du får kjøpt hos baker og konditor. Jeg elsker søtsaker og bakst, så det blir en utfordring nå fremover å finne frem til lignende produkter som har den «samme» gode smaken. Det å måtte tenke seg så mye om når man skal på kafé eller restaurant blir også uvant.

«FOODBABY»: Stiansen opplevde å få oppblåst mage som følge av mageproblemene. Foto: Privat
«FOODBABY»: Stiansen opplevde å få oppblåst mage som følge av mageproblemene. Foto: Privat Vis mer

TV-profilen påpeker imidlertid at dersom hun kan få bedre helse ved å følge det nye kostholdet, så gjør hun det med glede.

- Jeg er så glad for at jeg kan spise god mat, og føle meg bra. Nå må jeg bare være flink til å holde på planen, finne gode alternativer og utfordre kafeene på å ta inn litt andre produkter.

- Dummeste jeg hører

Stiansen har vært åpen om matintoleransen med følgerne sine i sosiale medier. Der kjenner mange seg igjen, og har fortalt Stiansen at de sliter med de samme plagene.

Likevel har hun fått krasse kommentarer som lyder eksempelvis: «Du må slutte å spise så mye».

- Det er noe av det dummeste jeg hører. Kanskje det er enkelte som bare putter i seg det de vil, uten å ha noen særlige plager, og da er det veldig lett å gå til angrep, mener hun.

- Jeg er veldig åpen om disse problemene, fordi jeg vet at det er mange som plages av intoleranse, legger Stiansen til.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

En vesentlig forskjell

Ifølge Guro Waage, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, øker allergisk sykdom generelt i den vestlige verden, også matallergi.

Mange blander imidlertid gjerne begrepene matallergi og matintoleranse, men det er altså en vesentlig forskjell, ifølge Waage.

EKSPERT: Guro Waage, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: NAAF
EKSPERT: Guro Waage, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: NAAF Vis mer

- Ved matallergi vil immunforsvaret vårt reagere på ett eller flere proteiner i maten, og veldig små mengder kan være nok til å utløse en reaksjon. Symptomene vi får kan komme fra ett eller flere organsystemer i kroppen, slik som hud, slimhinner, mage-tarm eller luftveier, sier hun til Se og Hør, og fortsetter:

- Symptomene kan være både milde og svært alvorlige. Det vi frykter mest er allergisk sjokk, som kan oppstå hvis flere organsystemer rammes samtidig.

Videre understreker Waage at allergisk sjokk potensielt kan være livstruende. En allergisk reaksjon oppstår vanligvis raskt etter inntak av mat, fra minutter og opp til to timer etterpå. De vanligste matallergiene er mot melk, egg, fisk, nøtter, peanøtter, soya og skalldyr.

HATT DET TØFT: Etter flere spekulasjoner om Justin Biebers utseende har sangstjernen kommet ut med at han har Borreliose. Vis mer

- Matintoleranse kan derimot skyldes en overfølsomhet mot enkelte bestanddeler i maten. Immunforsvaret er ikke involvert, slik som ved allergi. En intoleranse kan skyldes flere årsaker. Ved laktoseintoleranse er det eksempelvis mangel på enzymet laktase som skaper problemer, forklarer hun, og legger til:

- Symptomene på matintoleranse oppstår gjerne to til fire timer etter matinntak, kommer ofte fra mage-tarm-kanalen, og avhenger i større grad av mengden mat som er spist. En intoleranse er sjelden farlig, men kan være svært ubehagelig.

Ifølge Waage bør man gå til legen hvis man opplever symptomer.

- Ved allergi er symptomene reproduserbare. Det vil si at man får symptomer hver gang man spiser den aktuelle matvaren. Skjer dette bør man oppsøke lege. Det samme gjelder hvis man får alvorlige symptomer når man inntar en matvare, opplyser Waage.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus (25) en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

- Påvirkes av flere faktorer

Videre forklarer Waage at det finnes flere kliniske tester som brukes ved utredning av allergi.

Hun påpeker imidlertid at en blodprøve alene ikke er nok til å sette en diagnose, og at det er først og fremst symptomer og sykehistorie som er avgjørende.

Waage påpeker også at det er enklere å påvise allergi enn intoleranse. Dette begrunner hun med at matintoleranse påvirkes av flere faktorer, blant annet mengdene man spiser. Derfor er symptomene ikke alltid i like stor grad reproduserbare.

- Dette kan gjøre det litt vanskelig å diagnostisere intoleranse. Vi har ingen kliniske tester som er gode nok til å avdekke det, unntatt laktoseintoleranse eller cøliaki, der kan man ta en blodprøve. Men en fin tommelfingerregel er at hvis man har vedvarende plager som ikke går over, eksempelvis magesmerter eller diaré, kan det være lurt å oppsøke lege, uttaler hun.

VAR SYK: En av vårens «Paradise Hotel»-deltakere, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

For å utrede matintoleranse tipser Waage om å lage en matdagbok, hvor man fører oversikt over hva man har spist, når og hvilke symptomer som oppstår.

- På den måten kan man kanskje klare å finne en fellesnevner for når symptomene oppstår og det kan være til god hjelp for legen når man skal starte utredningen.

LES OGSÅ: Nye bilder snur nettet på hodet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer