Mille-Marie Treschow

- Håpet hun skulle få mange fine år med sine barn og barnebarn

Mille-Marie Treschows venner tar dødsfallet tungt.

DØD: Mille-Marie Treschow gikk bort lørdag kveld. Forretningskvinnen og arvingen til Treschow-Fritzøe-formuen ble 64 år gammel. Foto: Andreas Fadum
DØD: Mille-Marie Treschow gikk bort lørdag kveld. Forretningskvinnen og arvingen til Treschow-Fritzøe-formuen ble 64 år gammel. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag sendte Treschow-familien ut en pressemelding for å fortelle at Mille-Marie Treschow har gått bort.

- Det er med stor sorg vi må meddele at vår mor Mille-Marie Treschow døde lørdag 29. september, 64 år gammel etter sykdom, sier eier og styreleder i Treschow-Fritzøe, Michael Stang Treschow, til NTB.

Larvik-kvinnen døde lørdag kveld. Hun ble 64 år gammel, og var kjent som forretningskvinne, bruks- og skogeier og Treschow-Fritzøe-arving. Hun ble også godt kjent for sitt ekteskap til Stein Erik Hagen.

- Mor hadde et stort hjerte for Treschow-Fritzøe og alle som jobber her. Hun har hatt stor betydning for utviklingen av selskapet fra et tradisjonelt skogsdriftselskap til et moderne industrikonsern, forteller sønnen, og fortsetter:

- Selv om hun var ute av den daglige drift var hun sterkt engasjert i selskapet. Det var dette hun levet og åndet for.

- Veldig vondt

Familien har bedt om ro i denne vanskelige perioden. Flere av Mille-Marie Treschows venner tar også tapet av 64-åringen tungt. Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang kjente Mille-Marie godt, og hadde ikke sett for seg at det var slik det skulle ende.

- Det er veldig vondt. Forholdene lå nå til rette for at hun skulle få tenke litt på seg selv og ikke bare bedriften. Jeg hadde håpet hun skulle få mange fine år med sine barn og barnebarn etter hvert, men slik ble det dessverre ikke, forteller han til Se og Hør.

GODE VENNER: Mille-Marie og Fabian Stang, her fotografert i fjor i begravelsen til Stein Erik Hagens mor, var gode venner. Foto: Andreas Fadum
GODE VENNER: Mille-Marie og Fabian Stang, her fotografert i fjor i begravelsen til Stein Erik Hagens mor, var gode venner. Foto: Andreas Fadum Vis mer

På spørsmål om hvordan han ønsker å beskrive sin avdøde venn, sprer han raust om seg med varme adjektiver.

- Det er ingen hemmelighet at hun ble født med en sølvskje i munnen, men hun fikk også et betydelig ansvar på sine skuldre. Den skjeen har hun brukt til å ta vare på arbeidsplasser for mange og på å sørge for at norsk kulturarv består. Vi i offentligheten har stor grunn til å takke henne for det, sier han, og fortsetter:

- Mille-Marie var den ordentlige i sammenhenger hvor det var riktig, og så var hun den deilige og rampete jenta hvis det var behov for det, flirer han.

Den tidligere ordførerens mor, avdøde Wenche Foss, var også god venn med Treschow. Hun deltok blant annet i bryllupet mellom Treschow og Stein Erik Hagen i 2004.

- De to hadde et veldig hyggelig forhold. Mor fikk på en måte være «tante Wenche» for Mille-Marie, sier han.

GODE VENNER: Wenche Foss var en nær venn av Treschow. Her feirer de 17. mai sammen i 2009 fra balkongen på Grand Hotel. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Wenche Foss var en nær venn av Treschow. Her feirer de 17. mai sammen i 2009 fra balkongen på Grand Hotel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Betydd mye

Flere andre tar dødsfallet tungt. Forfatter Jørn Lier Horst er selv fra Larvik, og møtte 64-åringen ved en rekke anledninger. Han sliter med å finne ord for å beskrive den tydelige bautaen i lokalsamfunnet.

- VEMODIG: Forfatter Jørn Lier Horst sier han har mange gode minner med den nå avdøde forretningskvinnen. Foto: NTB scanpix
- VEMODIG: Forfatter Jørn Lier Horst sier han har mange gode minner med den nå avdøde forretningskvinnen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er en veldig vemodig beskjed å få. Hele familien har betydd veldig mye for Larvik som by, og Mille-Marie tok tidlig et ansvar og har ført bedriften videre med fornyelse, mens hun samtidig ivaretok tradisjonene, sier han, og fortsetter:

- Det er trist at hun døde bare dager før lanseringen av boken som hun har jobbet med så lenge. Hun har nemlig skrevet en bok om Fritzøehus, og det er virkelig en praktbok. Det er synd hun ikke får vært med på det selv, sier han.

Forfatteren møtte arvingen sist i sommer, noe han beskriver som et hyggelig møte. Han har blant annet spist middag på Fritzøe, den store eiendommen som Treschow har skrevet bok om.

- Det er et fantastisk sted og hun var en flott kvinne. Jeg vet ikke hvordan jeg skal sette ord på vennskapet. Dette er veldig vemodig, avslutter han.

Kunstner Vebjørn Sand var en god venn av Treschow. Han var blant annet til stede i bryllupet mellom henne og Hagen, og har bevart vennskapet med henne i alle år. På spørsmål om hvordan han tar denne tunge nyheten, sendte han følgende på SMS til Se og Hør:

- KULTIVERT: Vebjørn Sand, her fotografert i Treschows bryllup i 2004, forteller at venninnen var et av de fineste menneskene han har møtt. Foto: NTB scanpix
- KULTIVERT: Vebjørn Sand, her fotografert i Treschows bryllup i 2004, forteller at venninnen var et av de fineste menneskene han har møtt. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Mille var et varmt, følsomt, forfinet og igjennom kultivert menneske. Mille forsto og verdsatte kunst og kultur på en dypere måte en de fleste næringslivsledere jeg har truffet i Norge. Mille vil bli savnet og sørget over i mange miljøer».

Blomsterkongen Finn Schjøll tar også nyheten med sorg. Gjennom sin jobb møtte han Mille-Marie en rekke ganger, og hadde blant annet en åpen invitasjon til å se det store hageanlegget ved Fritzøehus.

- Hun hadde en sånn vennlig beskjedenhet over seg. Jeg synes med på hånden på hjertet at hun var i en klasse for seg selv. Blid, hyggelig og beskjeden. Hun var også aristokratisk, men det kan være fordi vi selv skaper det inntrykket av den dame med et sånt kaliber, forteller han.

- Dette er rett og slett nitrist. Hun var en pen, oppegående og kjekk 64-åring. Det burde ikke endt sånn, sier han.

Sju generasjoner

Treschow var arving til en av Norges største formuer og en av Norges eldste bedrifter - Treschow-Fritzøe.

Skogdrift- og eiendomsforvaltningsbedriften har vært i Treschow-familiens eie i sju generasjoner - i over 180 år.

Mille-Marie Treschow var den sjette generasjonen som overtok bedriften.

Det gjorde hun i 1986, og ledet bedriften gjennom både gode og krevende tider. I 2015 overtok Michael Stang Treschow, Mille-Maries sønn, som bedriftseier.

DØD: Mille-Marie Treschow gikk bort lørdag kveld. Forretningskvinnen og arvingen til Treschow-Fritzøe-formuen ble 64 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DØD: Mille-Marie Treschow gikk bort lørdag kveld. Forretningskvinnen og arvingen til Treschow-Fritzøe-formuen ble 64 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

To barn

Treschow etterlater seg to voksne barn, Michael og Victoria Marie, som hun fikk med eksmannen Andreas Stang. Det var hennes andre ektemann.

Treschow var først gift med forretningsmannen Morten Henrik Kielland, før hun giftet seg med Stang. Etter at Treschow og Stang gikk fra hverandre, møtte hun milliardæren Stein Erik Hagen.

De to giftet seg i 2004, men skilte lag åtte år senere.

Hun holdt kontakt med eksmennene etter ekteskapene, og inviterte dem til både bursdager og større anledninger.

- De er absolutt i livet mitt. Spesielt Andreas som er far til mine barn. Vi har et godt forhold, sa hun til Dagbladet Magasinet i fjor.

LES OGSÅ: Kim Larsen er død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer