Oscar-kjolene gjennom tidene:

- Håper noen fikk sparken etter dette

Vi ser tilbake på noen av de mest minneverdige Oscar-antrekkene.

ANTREKKENE SOM HUSKES: Cher, Uma Thurman og Céline Dion er bare et knippe av stjernene som har toppet «verst kledd»-listene etter Oscar-utdelingen. Foto: NTB scanpix
ANTREKKENE SOM HUSKES: Cher, Uma Thurman og Céline Dion er bare et knippe av stjernene som har toppet «verst kledd»-listene etter Oscar-utdelingen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Natt til mandag kan du følge Hollywood-stjernenes ankomst på årets Oscar-utdeling i Los Angeles.

Vi varmer opp til den prestisjetunge filmprisutdelingen ved å se tilbake på tidligere års rød løper-ankomster.

Stjernene kan gjerne velge og vrake i tilbud fra både designere og juvelforhandlere. Men på tross av profesjonell assistanse til å fikse hår, sminke og antrekk, klarer kjendisene gang på gang å begå motetabber på Oscar-utdelingen.

Noen Oscar-antrekk har gått inn i motehistorien som noen av de verste noensinne, og vi har spurt moteekspert Ingeborg Heldal og Vixen-redaktør Ida Elise Einarsdóttir om de store fadesene på Oscar-løperen.

Se bilder og vurderinger av et knippe av de mest minneverdige Oscar-antrekkene nedover i saken!

- Helt katastrofe

Da «Kill Bill»-stjernen Uma Thurman (46) dukket opp i et antrekk fra Christian Lacroix på Oscar-utdelingen i 2004, var det mange som mente hun var blant kveldens verst kledde.

Nettsteder som E!News og UsWeekly syntes antrekket var skivebom, og Ingeborg Heldal er fullstendig enig:

- Jeg lurer oppriktig på hva som har skjedd her. Det er jo kvalitetssikring i SÅ mange ledd før man entrer den røde løperen på Oscar-utdelingen! Noen må jo ha sett at dette er helt katastrofe? Det beste som kan sies om kjolen, er at den er en åpen søknad til alle oppfølgere av «Pirates of the Caribbean», sier Heldal.

BOMMET: Uma Thurman på Oscar i 2004. Foto: NTB scanpix
BOMMET: Uma Thurman på Oscar i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

- «Slutty» variant av alpejenta Heidi

Gwyneth Paltrow (44) ser vanligvis smashing ut på rød løper.

Men i 2002 begikk hun en av de desidert mest minneverdige tabbene i Oscar-historien, i et goth-inspirert antrekk fra Alexander McQueen.

- Det var et par problemer. Jeg elsker fortsatt selve kjolen, men jeg burde hatt på BH og jeg burde hatt en enkel strandfrisyre og mindre sminke. Da ville det ha funket slik jeg ville at det skulle; litt punk på Oscar, sa Paltrow selv om antrekket til Vogue i 2013.

Moteekspert Heldal er uansett ikke nådig i sin vurdering av den berømte motetabben:

- Her tipper jeg stylisten har presentert følgende idé for Gwyneth: 'Hva om du går for en slags gotisk, litt «slutty» variant av alpejenta Heidi?' Og det var en look Gwyneth tydeligvis falt for. Fletteoppsatsen, sminken, smykket … ALT har gått galt.

MOTEKRISE: Gwyneth Paltrow sammen med Oscar-vinner Julian Fellowes i 2002. Foto: Reuters/ NTB scanpix
MOTEKRISE: Gwyneth Paltrow sammen med Oscar-vinner Julian Fellowes i 2002. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Bestemte seg for å «gi faen»

Stjerneartisten Cher (70) er et notorisk innslag på Oscar-løperen, og hun har fått hard medfart for flere av de kreative antrekkene sine.

Hos Hollywood Reporter opptrer hun mer enn én gang på «verst kledd»-listen, deriblant for en gjennomsiktig Bob Mackie-kreasjon hun var iført i 1988. Også i 1986 valgte Cher et antrekk fra Bob Mackie på Oscar-utdelingen, som ifølge E!News inkluderte en 60 centimeter høy hodepryd.

Selv om mange nok mener at «Believe»-sangeren har bommet totalt på Oscar-løperen, er Ingeborg Heldal mildere innstilt:

- Cher er jo selve dronninga av glamorøs smakløshet. Litt som meg. Derfor er det vanskelig for meg å være veldig streng her. Hun var tross alt en av de første til å innføre «naken-kjolen».

NESTEN «NAKEN»: I 1988 vant Cher Oscar for beste kvinnelige hovedrolle med «Moonstruck», i tillegg til å kuppe de røde løperen. Foto: AP/ NTB scanpix
NESTEN «NAKEN»: I 1988 vant Cher Oscar for beste kvinnelige hovedrolle med «Moonstruck», i tillegg til å kuppe de røde løperen. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ida Elise Einarsdóttir, redaktør for motenettstedet Vixen, mener at Cher er et godt eksempel på en såkalt «rød løper-rebell», som har våget å ta de største moteriskene og bidratt til å drive moten fremover.

- Aller mest kjent er kanskje Cher i sitt Bob Mackie-antrekk fra 1986, populært kalt «the mohawk dress» på grunn av den overdimensjonerte fjærpynten hun hadde på hodet, sier hun.

- Mange spekulerte i om ikke Chers antrekk hadde noe å gjøre med at hun ble snytt for en nominasjon for sin rolle i «Mask», og at hun derfor bestemte seg for å bare «gi faen» og komme i det hun hadde aller mest lyst til å ha på seg, legger Einarsdóttir til.

KOSTYME: Cher på Oscar-utdelingen i 1986, der hun delte ut prisen for beste mannlige birolle til Don Ameche (t.v.). Foto: AP/ NTB scanpix
KOSTYME: Cher på Oscar-utdelingen i 1986, der hun delte ut prisen for beste mannlige birolle til Don Ameche (t.v.). Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Skapte oppstandelse i motebransjen

Den islandske artisten Björk Guðmundsdóttir (51), bedre kjent som bare Björk, har også gått inn i Oscar-utdelingens motehistorie - takket være svanekjolen hun var iført i 2001.

Moteekspert Heldal mener at kjolens utforming gir den et nesten makabert uttrykk:

- Den sagnomsuste svanekjolen! Problemet med denne kjolen er et den helt mangler finesse. Man kan fint iføre seg noe fra fugleriket uten at det blir smakløst, det beviste Nicole Kidman i sin Gucci-papegøye på SAG-Awards. Men Bjørks svane ser mer ut som et dødt dyr enn en glamorøs kjole, og den er grotesk stygt stylet.

IKONISK: Björk skapte overskrifter i motepressen over hele verden med denne kjolen i 2001. Foto: Reuters/ NTB scanpix
IKONISK: Björk skapte overskrifter i motepressen over hele verden med denne kjolen i 2001. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

Vixen-redaktør Einarsdóttir har derimot svanekjolen på sin toppliste over de mest ikonske Oscar-antrekkene gjennom tidene.

- Dette er et prakteksempel på at det gjerne er de «verste» antrekkene som gjør mest inntrykk, og som på mange måter flytter grensene for mote. Googler man «Björk swan dress» får man over 215 000 treff. Svanekjolen fra 2001 er kanskje det mest omtalte Oscar-antrekket noensinne, sier hun.

GJENNOMFØRT: Björk «la egg» på Oscar-løperen. Foto: Reuters / NTB scanpix
GJENNOMFØRT: Björk «la egg» på Oscar-løperen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Einarsdóttir trekker fram at kjolen skapte oppstandelse i motebransjen i det øyeblikket den dukket opp den røde løperen.

Og selv om antrekket vekket påtakelig mye følelser blant publikum, var ikke Oscar-utdelingen den eneste gangen Björk brukte kjolen:

- Signert den makedonske designeren Marjan Pejoksi var kjolen designet for å ligne nettopp en svane - noe Björk selv understreket ved å late som om hun la et egg (!) på den røde løperen. Björk brukte kjolen senere ved flere anledninger, blant annet på coveret av albumet «Vespertine» og flere ganger i løpet av den tilhørende turnéen, sier Vixen-redaktøren.

- Vet ikke hva jeg hater mest

I 2001 var Kate Hudson (37) nominert til sin første og hittil eneste Oscar, for beste kvinnelige birolle med «Almost Famous».

Den unge skuespilleren måtte imidlertid gå tomhendt hjem, og havnet attpåtil på listene over kveldens verst kledde.

I et intervju med britiske Vogue i 2011 mimret hun tilbake til den gang:

- Jeg var 21 år gammel og Stella McCartney kledde meg opp. Vel, jeg følte meg som den hippeste, kuleste jenta i verden. Stella jobbet med kjolen til siste minutt, med å håndsy falden (...) Jeg skrudde på TV'en [morgenen etter] og fant ut at jeg var på alle mulige «verst kledde»-lister. Så jeg ringte Stella og vi lo oss bare ihjel og hun sa til meg: 'Hør, beibi, det var håret, var det ikke?'.

SKIVEBOM: Kate Hudson følte seg både kul og hipp, men motepressen var langt ifra begeistret for Oscar-antrekket hennes i 2001. Foto: AP/ NTB scanpix
SKIVEBOM: Kate Hudson følte seg både kul og hipp, men motepressen var langt ifra begeistret for Oscar-antrekket hennes i 2001. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Og reaksjonen fra moteekspert Ingeborg Heldal er helt i tråd med mottakelsene kjolen fikk den gang for 16 år siden.

- Kate er vanligvis en av de aller mest stilsikre på den røde løperen. Derfor fikk jeg helt sjokk da jeg så dette bildet. Jeg klarer faktisk ikke å bestemme meg for hva jeg hater mest: Håret, kjolen eller veska. Eller, jo – det klarer jeg. Håret! Kjolen tror jeg faktisk kunne funket med en strammere styling, men helheten slik den framstår på bildet er noe av det verste jeg har sett på rød løper noensinne.

- Håper noen fikk sparken

De fleste kvinnelige Hollywood-stjernene sverger til fotside kjoler på Oscar-løperen, men innimellom ser man unntak fra den regelen.

Og blant de mest minneverdige unntakene er «bak frem»-dressen fra Christian Dior som sangdiva Céline Dion (48) var iført i 1999.

Ifølge E!News skapte antrekket til Dion storm den gang da, og Heldal mener at det er katastrofalt i dag også:

- Céline Dion har gjort en del rare ting på den røde løperen, men dette mislykkede, «Blues Brothers»-aktige kostymet tar kaka. Det er fascinerende ukledelig, og når hun topper antrekket med de styggeste solbrillene som noensinne er laget – ja, da er det bare å gratulere! Håper noen fikk sparken etter dette!

IKKE HELDIG: Céline Dion skapte furore på Oscar-løperen i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix
IKKE HELDIG: Céline Dion skapte furore på Oscar-løperen i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Som en dorull-dukke

Skuespiller Kim Basinger (63) ble et ikon på 1980- og 1990-tallet, med roller i filmer som «9 1/2 Weeks», «Batman» og «L.A. Confidential».

I 1998 vant hun Oscar for beste birolle med sistnevnte film, men på Oscar-utdelingen i 1990 var det antrekket hennes som fikk mest oppmerksomhet. Ifølge UsWeekly hadde hun designet kjolen sin selv, og New York Daily News mener at kjolen hadde passet best til Franksteins brud.

Også moteekspert Heldal kommer med en original sammenligning i sin vurdering av kjolen:

- Hun ser ut som en av de dukkene mormor hadde, til å dekke dorullene på badet. Håret synes jeg er skikkelig fint, men kjolen er som en overdimensjonert bryllupskake – nesten litt kvalmende mye.

Vixen-redaktør Einarsdóttir trekker også fra Basingers egendesignede kjole som et av Oscar-antrekkene det er vanskelig å glemme.

KLEDDE SEG UT: Kim Basingers egendesignede antrekk fra 1990 er et av de mest minneverdige, dog mislykkede Oscar-antrekkene. Foto: AP/ NTB scanpix
KLEDDE SEG UT: Kim Basingers egendesignede antrekk fra 1990 er et av de mest minneverdige, dog mislykkede Oscar-antrekkene. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Dette er aldri en god idé

Skuespiller Charlize Theron (41) har vært Oscar-nominert til beste kvinnelige hovedrolle to ganger, og i 2004 vant hun den gjeve statuetten for prestasjonen sin i «Monster».

Også på den røde løperen pleier Charlize å levere innertiere, men på Oscar-utdelingen i 2010 bommet hun. De påsydde rosene over Dior-kjolens brystparti stjal alt fokus, ifølge Hollywood Reporter.

Ingeborg Heldal er langt på vei begeistret for Therons look - med unntak av nettopp kjolen:

- Håret og sminken er så til de grader on point her! Og den røde leppestiften mot den syrinlilla kjolen er perfeksjon. Det er bare det at kjolen ikke er så innmari fin, rett og slett. Lærdommen får bli at en rose på hver pupp ALDRI er en god idé, konkluderer moteeksperten.

FEIL FOKUS: Flere nettsteder mente at rosene - eller kanelsnurrene - på Charlize Therons brystparti stjal for mye av oppmerksomheten i 2010. Foto: NTB scanpix
FEIL FOKUS: Flere nettsteder mente at rosene - eller kanelsnurrene - på Charlize Therons brystparti stjal for mye av oppmerksomheten i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vixen-redaktør Einarsdóttir påpeker på sin side at man kanskje bør ta alle «verst og best kledd»-kåringene i forbindelse med Oscar-utdelingen med en klype salt:

- Rød løper-dekningen har blitt diskutert de siste sesongene, blant annet med #AskHerMore-kampanjen, som oppfordret reporterne til å fokusere mer på kvinners karriere og mindre på utseende. Når det gjelder «best og verst kledde»-lister, som for øvrig er ganske gammeldags, er smaken som baken - delt. Likevel er det ofte konsensus spesielt når det kommer til sistnevnte. Og ironisk nok er det gjerne nettopp disse antrekkene vi husker aller best, sier Einarsdóttir.

Ingeborg Heldal er nyansatt utviklingsredaktør i Se og Hør og var tidligere bloggredaktør i Aller Media, som også eier Seoghør.no.

LES OGSÅ: Denne Oscar-kjolen tok det over én måned å lage

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer