Else Kåss Furuseth:

- Håper man får lyst til å leve av å se på det

I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet.

ÅPEN OM SELVMORD: I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet. Foto: NTB Scanpix
ÅPEN OM SELVMORD: I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
ÅPEN OM SELVMORD: I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord har Else Kåss Furuseth laget en miniserie om det tabubelagte temaet. Reporter: Henriette Eilertsen Video: Helén Skogstad Vis mer Vis mer
(upublisert) Opprettet

Humordronningen Else Kåss Furuseth (38) har tidligere fortalt åpenhjertig om selvmord i sin nærmeste familie. Gjennom monologen og komedien «Kondolerer» snakket hun åpent ut om moren og brorens tragiske død - at begge begikk selvmord.

Tidligere i år hadde 38-åringen premiere på forestillingen «Gratulerer», som fortsetter der den forrige, kritikerroste forestillingen slapp.

I anledning verdensdagen for forebygging av selvmord 10. september, har hun igjen brakt opp det tabubelagte temaet, med sin nye serie «Else om: Selvmord» på TVNorge.

- Ikke alene

I miniserien, som går over fire episoder fra mandag til torsdag, møter 38-åringen overlevende, etterlatte og hjelpeapparat for å prøve å forstå hvorfor over 600 nordmenn årlig ser døden som eneste utvei.

Når Se og Hør møter Else før premieren, forteller den folkekjære komikeren om hvorfor hun ønsket å lage denne serien, og at hun selv ble overrasket over antallet mennesker i Norge som tar selvmord.

- Når man snakker med folk, er det overraskende mange som er berørte, sier hun og legger til:

- I denne serien møter jeg overlevende, folk som har vært i en krise selv, og pårørende, og så prøver vi å snakke om hvorfor de følte som de gjorde, og hva vi kan gjøre for å få det bedre. Vi skal snakke grundig om det for vi er jo alle enige om at det er bra med åpenhet, men hvordan gjør vi det?

Elses egne erfaringer med å ha opplevd selvmord på nært hold to ganger bruker hun til å hjelpe andre.

- Vi prøver i serien å banke inn et enkelt poeng, og det er at du ikke er alene.

Mot

38-åringen forteller videre at dersom man orker å høre at livet kan være jævlig, så blir det lettere å leve. Hun påpeker at det kan virke som en klisje, men legger ikke skjul på at man rett og slett må tørre å snakke sammen.

Selvmord har lenge vært et tabubelagt tema å snakke om, men Else mener at det ikke er noen uvilje blant folk eller at man ikke gidder.

Derimot tror hun det kan dreie seg om at folk er redde for å gjøre feil.

- Kan de få det verre av at man spør hvordan de har det? Heldigvis så har vi med en del fagfolk i serien, og de sier at man ikke kan gjøre det verre ved å stille det spørsmålet.

- Også må man jo også tørre å spørre om hjelp da, fortsetter hun.

Else har vært åpen flere ganger om at hun mistet moren og broren til selvmord. I løpet av denne serien har også hun lært noe nytt om hvordan man skal takle tragedien.

- Jeg lærte mye av de som tør å være åpne om at livet har vært vanskelig, for det krever et visst mot for å innrømme at det går ikke så bra med deg. De jeg har møtt har heldigvis ikke fått noen negative reaksjoner på det, og det synes jeg er modig å dele.

To ganger har Else, søsteren Cecilie Ramona Kåss Furuseth og faren deres Kristian Furuseth stått etterlatt etter selvmord. I dag står de tre sterkere sammen enn noen gang, påpeker Else.

- Etter at moren og broren min døde, har vi blitt ekstra opptatte av å ha det bra på et vis. Det er mange senvirkninger også. Man blir mer beskymret og mer opptatt av å ringe hverandre.

- Og det er målet med serien også; at hvis du ser på og tenker på noen som kanskje ikke har det så bra, så tør du å ringe.

For sin egen del forteller Else at hun har blitt mer beskymret etter tragedien. Blant annet kan hun bli engstelig hvis folk ikke tar telefonen.

Saken fortsetter nedenfor.

Livslyst

I løpet av innspillingen har Else fått spørsmål om det ikke er nok fokus på psykisk helse nå, men det er det langt ifra ifølge 38-åringen.

Else påpeker videre at det kan virke sånn med tanke på hvor lite det har vært om temaet tidligere.

Komikeren er svært glad for at hun har fått mulighet til å lage serien.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått møte alle de menneskene jeg har møtt, som er rause og som jeg har lært veldig mye av. Og så håper jeg man får lyst til å leve av å se på det. Det er kanskje et hårete mål, men jeg håper man blir glad og at det ikke gjør det verre.

På sin Instagram-profil har Else også delt et innlegg om miniserien, samtidig som hun oppfordrer til å be om hjelp om du eller noen du kjenner har det vanskelig.

- Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, skriver hun blant annet.

Festival

Elses bidrag for å bringe oppmerksomhet rundt selvmord på banen gir seg imidlertid ikke med miniserien. Mandag inviterer hun nemlig til festival hjemme hos seg selv for å vise at ingen skal føle seg alene.

- Folk har meldt seg på på Facebook, og jeg har fått ny respekt for øyafestivalen, sier hun lattermildt.

Det er nemlig ventet flere hundre mennesker. Hjemme hos Else vil de få servert vafler, kaffe og den gode samtalen vil være i fokus.

Bare det å være sammen på en dag som verdensdagen er, er viktig for 38-åringen.

LES OGSÅ: Ble robbet like før premieren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer