«Farmen kjendis» 2019:

- Håper flest mulig tar avstand fra «Farmen»

Dyreaktivister retter kritikk mot TV 2 etter kaninstunt.

BISARR KANINSPØK: Runar Søgaard gjorde seg upopulær på gården allerede i første episode av «Farmen Kjendis», da han hisset på seg både Donna Ionna og Svein Østvik. Vis mer Vis mer

- Det er selvsagt ikke greit å spekulere i reaksjoner på respektløs behandling av dyr. Det har «Farmen» dessverre tradisjon for å gjøre - på tross av at også Mattilsynet har reagert på tidligere hendelser, forteller Siri Martinsen, veterinær og leder i dyrevernsorganisasjonen NOAH, til Se og Hør.

Det var i mandagens program av «Farmen kjendis» - årets første episode - at den tidligere kjendispredikanten Runar Søgaard (50) måtte krype til korset etter å ha gjennomført en noe bisarr spøk.

Søgaard satte sinnene i kok hos enkelte etter å ha viftet rundt med en død kanin, som hang på kjøkkenet da deltakerne ankom tv-gården. Seinere skar han hodet av kaninen og la det på puta til Svein «Charter-Svein» Østvik (57).

- Spekulativt

Både Østvik og modellagenten Donna Ioanna (49), især sistnevnte, reagerte med avsky på Søgaards kaninspøk (se klipp øverst i saken). Etter press fra gruppa så Søgaard seg etter hvert nødt til å be om unnskyldning.

Siri Martinsen i NOAH er kritisk til at TV 2 i det hele tatt har valgt å inkludere sekvensen i programmet.

- Det er å håpe at flest mulig ser hvordan dyr brukes spekulativt i dette programmet, og tar avstand fra det, sier hun.

DE FØRSTE BILDENE: Flere av de mannlige deltakerne i Farmen Kjendis, deriblant Charter-Svein og Runar Søgaard, støter på problemer når de får i oppdrag å montere en brygge. Vis mer

Se og Hør har også vært i kontakt med kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, som opplyser at saken omgår dyrevelferdslovens bestemmelse om forbud mot avliving til underholdningsformål.

Hun ønsker derfor ikke å bidra med ytterligere uttalelser, men legger likevel til at «dette viser respektløs og unødvendig bruk av dyr i underholdning, med det formål å skape oppmerksomhet rundt tv-serien».

Ikke første gang

Pressekontakt for «Farmen kjendis» i TV 2, Alex Iversen, forsikrer om at kanalen som oppdragsgiver, og produksjonsselskapet Strix, tar dyrevelferden alvorlig.

- Det er fint at NOAH har fokus på dyrenes velferd. Vi kan forsikre dem om at «Farmen»-dyrene har det bra, og at produksjonen tar ansvar for at dyrene blir behandlet på en forsvarlig måte. Dyrene på «Farmen-»gården blir fulgt tett opp av både dyreansvarlig i produksjonen, og en fast veterinær, sier han.

Dette er langt fra første gang TV 2 og «Farmen» får dyreaktivister på nakken. I 2013 krevde eksempelvis Dyrevernalliansen en gjennomgang av TV 2s rutiner, etter at en kalv og ei ku måtte avlives.

- Det er ekstra ille at dyr har dødd på grunn av dårlig stell. Jeg mener TV 2 må skjerpe seg og ta grep. Det er tydelig at dyra ikke blir tatt nok vare på, og at TV 2 bruker dyra på en kritikkverdig måte, sa informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, til Dagbladet den gang.

Saken fortsetter under videoen.

LURINGER: Kjendisene avslører hva de prøvde å smugle med seg inn på «Farmen»-gården. Video: Lars Eivind Bones, Miriam Bakkejord / Dagbladet Vis mer

Året etter kom NOAH på banen da deltakeren Frank Tore Aniksdal tok livet av et lam med et pistolskudd, avfyrt på kloss hold.

Den gang forklarte TV 2 at de hadde vært i kontakt med Mattilsynet for å få bekreftet at slaktingen som ble vist var innenfor gjeldende lover og regler.

Bekymringsmeldinger

NOAH ga seg imidlertid ikke, og valgte like greit å politianmelde TV 2 da deltakeren Olav Harald Ulstein kastet to kattunger ut av en dør i samme sesong.

- Vi har fått flere ulike tips om «Farmen», som gjør at vi nå velger å gå til anmeldelse. Den inneholder flere punkter. Det handler om håndtering av sau i et par tilfeller, en avlivning av en hane, og episoden med kattungene, fortalte Siri Martinsen til Dagbladet den gang.

Anmeldelsen ble riktignok henlagt.

Året i forveien skrev for øvrig Hamar Arbeiderblad at Mattilsynet hadde sendt et brev til produksjonsselskapet Strix, om at tilsynet hadde fått tre uavhengige bekymringsmeldinger om dyreholdet på «Farmen»-gården.

Den gang svarte TV 2, ved pressekontakt Alex Iversen, blant annet følgende:

- Produksjonsselskapet Strix, og TV 2 som oppdragsgiver, tar dyrevelferden svært alvorlig. Vi mener at dyrevelferden er blitt ivaretatt på en forsvarlig måte også denne sesongen, og at det er gode rutiner på plass. I år har det vært noe mer problemer enn vanlig, men årsaken var ikke produksjonen, eller deltakerne, men plager dyra hadde fra før, forsikret han.

LES OGSÅ: «Farmen»-profilen avslører forlovelse

AUNE GJØR COMEBACK: Mandag 28. januar startet den tredje utgaven av «Farmen Kjendis», med det tilhørende programmet «Torpet», på TV 2. Sjekk ut de første bildene fra årets sesong! Vis mer