Marguerite Whitley:

Hans andre kone ble drept - den første er et «spøkelse»

Har ikke hørt fra O.J. Simpsons første kone på årevis.

DEN GANG DA: O.J. Simpson giftet seg for første gang i 1967, med Marguerite Whitley. Ekteskapet varte i tolv år. På bildet til venstre er de to avbildet sammen i 1973. Til høyre er O.J. Simpson med sin andre kone, Nicole Brown, som ble brutalt drept i 1994. Foto: NTB Scanpix
DEN GANG DA: O.J. Simpson giftet seg for første gang i 1967, med Marguerite Whitley. Ekteskapet varte i tolv år. På bildet til venstre er de to avbildet sammen i 1973. Til høyre er O.J. Simpson med sin andre kone, Nicole Brown, som ble brutalt drept i 1994. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den sørgelige historien om Nicole Brown Simpson har gjennom årenes løp blitt særdeles godt dokumentert.

En annen kvinne, som var gift med den tidligere fotballstjernen i hele tolv år, har derimot gått helt under radaren.

Da O.J. Simpson (71) møtte Nicole Brown for første gang på sommeren i 1977, var han fortsatt gift med Marguerite Whitley. Det stoppet ham derimot ikke i å be den da 18 år gamle Brown ut på date.

- Jeg skal gifte meg med den kvinnen, var det første Simpson sa, da han la øyne på Brown for første gang, ifølge Vouge.

Sistnevnte jobbet da som servitør på den eksklusive nattklubben Daisy i Beverly Hills. Klientellet besto av de desidert største stjernene i Hollywood, og Simpson - en av tidenes beste running-backer i amerikansk fotball - var naturligvis en av dem som frekventerte klubben ofte.

Og her startet altså relasjonen som senere skulle ende i et mareritt.

INNLEDET ET FORHOLD: Nicole Brown og O.J. Simpson møttes først da hun jobbet som servitør på en klubb for Hollywood-eliten. I 1985 giftet de seg. Sammen fikk de to barn, før de ble skilt i 1992. Her er de avbildet sammen i 1980. Foto: NTB Scanpix
INNLEDET ET FORHOLD: Nicole Brown og O.J. Simpson møttes først da hun jobbet som servitør på en klubb for Hollywood-eliten. I 1985 giftet de seg. Sammen fikk de to barn, før de ble skilt i 1992. Her er de avbildet sammen i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Stjal» kompisens kjæreste

Ifølge New York Times møtte Simpson det som skulle bli hans første kone, Marguerite Whitley, da de begge gikk på San Francisco’s Galileo High School. Opprinnelig var Whitley romantisk involvert med Simpsons tidligere lagkamerat og gode venn, Al Cowling.

Spoler man noen år fram i tid, vil flere kanskje huske sistnevnte som sjåføren av den hvite Ford Broncoen i det som regnes som en av verdens mest kjente biljakter.

FILMATISERT: Her er traileren på serien om O.J. Simpson, hvor man blant annet får et glimt av den velomtalte biljakten med Al Cowling bak rattet. Video: FX Vis mer

Tross en mindre optimal start på forholdet, var de et stabilt par, og i 1967 giftet Simpson seg med ungdomskjæresten.

Hun sto fjellstøtt ved ektemannens side etter hvert som fotballkarrieren hans skjøt fart. Suksessen gjorde raskt Simpson til USAs nye kjæledegge, men kona holdt seg alltid bak kulissene. At Whitley var mediesky, og ikke delte den samme interessen for rampelyset som det ektemannen gjorde, var ingen hemmelighet.

Mistet barn i drukningsulykke

Året etter at paret ga hverandre sitt ja, fikk de sitt første barn, Arnelle, før Jason kom til verden i 1970.

RAMMET AV FAMILIETRAGEDIE: Marguerite og O.J. sammen med sine to barn, Arnelle og Jason. Noen år seinere fikk de sitt tredje barn, Aaren. Foto: NTB Scanpix
RAMMET AV FAMILIETRAGEDIE: Marguerite og O.J. sammen med sine to barn, Arnelle og Jason. Noen år seinere fikk de sitt tredje barn, Aaren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Familien fikk seg imidlertid en brutal knekk bare to år etter at deres tredje barn, Aaren, ble født i 1977. Ifølge LA Times ramlet den lille jenta, kort tid før sin toårsdag, ut i familiehjemmets svømmebasseng. Da hendelsen ble oppdaget, var Aaren allerede bevisstløs, hvor hun umiddelbart ble fraktet til sykehus. Livet sto ikke til å redde.

Toåringen falt i koma, og ble erklært død åtte dager senere.

FØLELSESLADD: Arnelle Simpson O.J. Simpsons eldstedatter snakket om den vanskelige tiden etter at faren havnet i fengsel. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Svært privat person

Tapet knuste den lille familien. Fotballstjerna var etter alt å dømme ikke hjemme da hendelsen fant sted. Overfor St. Petersburg Times, kom Simpson med følgende uttalelse i etterkant av datteras bortgang:

«På vegne av familien ønsker jeg å takke samtlige over hele landet som har sendt kort, som har ringt, og som har sendt varme tanker og bønner vår vei.»

Begravelsen ble arrangert i det stille, og Simpson har sjelden uttalt seg om tragedien i ettertid.

Datteras dødsfall fant altså sted to år etter at Simpson innledet et forhold til Nicole Brown. Paret fortsatte å date, og først innen mars i 1979 besluttet han og Whitley å skille seg.

I et intervju med People Magazine har Simpson tidligere forklart at berømmelsen han oppnådde var en av hovedårsakene til at forholdet med ekskona raknet.

- Det var vårt største problem. Min kone er en svært privat person, og vi kan ikke gå nedover gata uten at det oppstår hysteri, uttalte han i 1979, ifølge Vogue.

- Spøkelse

En rekke medier har gjennom åras løp prøvd å spore opp Whitley. De fleste konkluderer likevel med det samme - at hun er «gått under radaren», at hun «ikke ønsker å bli funnet», eller som nettstedet Romper skriver: «hun er et spøkelse».

Visse detaljer har imidlertid kommet til overflaten. Noen år etter skilsmissen fra Simpson, giftet Whitley seg på nytt, ifølge New York Times. I 1986 ga hun sitt ja til en mann ved navn Rudolph Lewis, men paret skilte seg bare få år seinere, i 1991.

Året etter, i 1992, giftet Witley seg for tredje gang, med en møbelselger ved navn Anthony Thomas. Hvorvidt de to fortsatt er gift, vites ikke.

New York Times skriver blant annet at flere medier har forsøkt å få et intervju med O.J. Simpsons første kone - uten å lykkes.

I det som ble omtalt som «århundrets drapssak», satt Whitley imidlertid ved barnas side i retten, da deres far - og hennes tidligere ektemann - sto tiltalt for å ha drept sin ekskone, Nicole Brown Simpson og hennes venn, Ronald Goldman. Whitley uttalte seg aldri offentlig underveis, og ga heller ingen kommentarer til pressen.

Det er antatt at Whitley i dag bor i California.

OFRENE: Nicole Brown og hennes venn Ron Goldman ble funnet brutalt drept i hennes hjem i Los Angeles 12. juni 1994. Foto: AP / NTB Scanpix
OFRENE: Nicole Brown og hennes venn Ron Goldman ble funnet brutalt drept i hennes hjem i Los Angeles 12. juni 1994. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Simpson ble, som kjent, frifunnet for begge drapene, i rettssaken som ble fulgt over hele verden.

På tross av at Simpson ble frikjent av juryen - etter et enestående mediesirkus av en rettssak - tapte han et sivilt søksmål mot familien til Goldman og Nicole Brown i 1997. O.J. ble erklært ansvarlig for de to drapene, og måtte betale 33,5 millioner dollar i erstatning.

Hva angår hovedpersonen selv, lever han et tilsynelatende tilbaketrukket liv i Las Vegas. Etter å ha sonet ni år i Lovelock-fengselet i Nevada, ble O.J. Simpson prøveløslatt 1. oktober i fjor.

71-åringen ble i 2008 dømt for væpnet ran, overfall og kidnapping i Las Vegas, noe som fant sted året i forveien.