Sophie Elise Isachsen:

Hånet av abortmotstander: - Som å bli spyttet på

Sophie Elise Isachsen får så hatten passer av omstridt prest.

ABORTDEBATT: Sophie Elise setter seg ned for å prate om aborten hun gikk gjennom som 14-åring med en person som er sterkt imot å ta abort. Video: TV2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i den ferske TV 2-miniserien «Sophie Elise tester Norge» at toppblogger Sophie Elise Isachsen får en heftig reprimande av den velkjente abortmotstanderen Ludvig Nessa.

«Sophie Elise tester Norge» er laget i forbindelse med TV 2s valgdekning, der kanalen har hentet inn Isachsen for å opplyse ungdom om samfunnet vi lever i. Allerede i første episode går bloggeren i dybden på et svært kontroversielt og omdiskutert tema, når den betente abortsaken blir undersøkt.

Isachsen har i mange år vært åpen om at hun selv gjennomførte en abort som tenåring - et valg hun alltid har forsvart. Møtet med Ludvig Nessa, som på 1980- og 1990-tallet markerte seg som en tydelig og kontroversiell abortmotstander, bød dermed på interessante samtaler.

KONTROVERSIELLE: Ludvig Nessa (t.v) og Børre Knudsen har skapt mye blest med sine abortmostander de siste 40 åra. Her er de fotografert i 1988, da de forsøkte å begrave en babykiste på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELLE: Ludvig Nessa (t.v) og Børre Knudsen har skapt mye blest med sine abortmostander de siste 40 åra. Her er de fotografert i 1988, da de forsøkte å begrave en babykiste på Vår Frelsers Gravlund i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Verre enn voldtekt

Nessa trekker blant annet paralleller til 22. juli og holocaust når abortspørsmålet kommer opp, og går så langt som å mene at abort er verre enn voldtekt.

Han reagerer samtidig sterkt på Isachsens abortvalg.

- Nazistene ville heller ikke innrømme at de drepte mennesker, da de tok livet av jøder, men kalte det for alt mulig annet. Jeg føler på en måte at du gjør det samme. Til tross for at det helt tydelig er et lite barn, så må du bortforklare det du har gjort, for at du ikke skal komme i krig med deg selv, sier den kontroversielle presten i programmet.

Isachsen var på forhånd ikke klar over at hun skulle møte Nessa. Selv tror bloggeren det kan ha vært viktig for programmet og samtalens del.

TO VERDENER: Da Sophie Elise Isachsen var tenåring, tok hun en abort. Det har hun også valgt å være åpen om flere ganger. I samtale med den kjente abortmotstanderen Ludvig Nessa fikk hun høre et helt annet syn på avgjørelsen. Foto: TV 2
TO VERDENER: Da Sophie Elise Isachsen var tenåring, tok hun en abort. Det har hun også valgt å være åpen om flere ganger. I samtale med den kjente abortmotstanderen Ludvig Nessa fikk hun høre et helt annet syn på avgjørelsen. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg fikk heller ikke vite at jeg skulle gå i et sørgetog mot abort. Det er jeg glad for, jeg visste ingenting om han da vi snakket. Det gjorde alt mye mer ekte og medmenneskelig, forteller Isachsen til Se og Hør.

Episoden har ikke vært ute i mer enn noen dager, men er allerede blitt flittig diskutert i sosiale medier. At Isachsen ikke svarer for seg der og da, men heller snakker til kamera etterpå, gjorde at enkelte trodde hun ble målløs av Nessas uttalelser.

- Jeg ble ikke tatt på senga, men jeg følte det var viktig å la han snakke og å respektere at vi er forskjellige. Men så klart - man blir jo litt satt ut når man får meninger som dette opp i ansiktet. Jeg har riktignok fått høre at jeg er barnemorder i kommentarfelt før, forteller hun videre.

KJENDISTUNG VIDEO: Sophie Elise er blant mange kjente profiler som har stilt opp i Joakim Klevens musikkvideopromo. Sjekk ut! Video: Joakim Kleven / Rød Løper Vis mer

- Sinnssykt

Det er mange år siden Nessa preget spalteplassene. Sammen med Børre Knudsen var han en av de mest kontroversielle abortmotstanderne her til lands, og da retten til selvbestemt abort ble lovfesten i 1978, var begge tydelig misfornøyd.

Mange husker kanskje spesielt motstandernes aksjoner, som innebar alt fra bønn utenfor gynekologiske avdelinger - til bruk av plastfostre innsmurt i det som skulle forestille blod. Dette var derimot lenge før Isachsens målgruppe ble født, og flere av hennes lesere har trolig aldri hørt om episodene.

ABORT: Kristin Gjelsvik hadde egentlig ikke tenkt til å få barn. Derfor ombestemte hun seg. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Viafree, Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Det tilsier i hvert fall tilbakemeldingene hun har fått.

- Folk synes jo det er helt sinnssykt, og imponerende at jeg ikke sa ham imot. Noen synes også det er rart at jeg ikke reagerte sterkere, forteller hun, og understreker at det var viktig for henne å få fram Nessas sak.

Isachsen forklarer videre at hun ikke var der for å overbevise motstanderen om noe som helst, men at hun ville høre meninger som var annerledes. Derfor var det viktig for henne å sitte stille i båten.

- Likevel kan man jo se at jeg får en sterk reaksjon og blir veldig sint, spesielt i starten. Det føles som han spytter meg og alle andre kvinner i ansiktet når han mener at du ikke engang kan ta abort om du er blitt voldtatt, og selv er et barn. Eller bare at du ikke vil ha barn, uansett hvilken situasjon du er i, uttaler toppbloggeren, og fortsetter:

UTSKJELT: Abortdemonstrasjonene til Nessa og Knudsen ble sjelden avholdt uten motprotester. Disse damene demonstrerte i Torsnes i Østfold i 1988. Foto: NTB scanpix
UTSKJELT: Abortdemonstrasjonene til Nessa og Knudsen ble sjelden avholdt uten motprotester. Disse damene demonstrerte i Torsnes i Østfold i 1988. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Så, jeg ble mer sint på vegne av alle oss som har gått gjennom abort, og vet hvor riktig det var. Ikke minst på vegne av alle som har gått opp veien før oss, de som har gitt oss muligheten til å velge.

Når alt kommer til alt synes ikke Isachsen at Ludvig Nessa virker som en slem mann med onde intensjoner. Derfor var heller ikke møtet med ham noen påkjenning for bloggerne. Hun håper seerne sitter igjen med hennes syn på saken, og ikke Nessas.

- Det var viktig for meg å være trygg i situasjonen, men også å være et forbilde for dem som ser på - for å kunne vise at man kan leve et helt fint og fullverdig liv, uten anger - selv om man har tatt abort.

- Synes synd på henne

Ludvig Nessa forteller på sin side til Se og Hør at han aldri har vært ute etter Isachsen, ei heller denne gangen. Derimot beskriver han henne som «en sympatisk, pen og ung jente».

- Jeg ønsker ikke at hun skal havne i helvete, men jeg synes synd på henne. Det er et sitat som sier at: «Ingen er så blinde som den som ikke vil se», og det føler jeg passer veldig godt inn her. Det virker for meg som om hun benekter at det hun har gjort er galt, sier han, og legger til:

- Denne saken er så innlysende, og argumentet om at «det er kvinnens kropp», mener jeg det ikke er hold i. Jeg mener at så fort en egg- og en sædcelle smeltes sammen, så er det et individ.

Nessa forteller videre at han er fornøyd med egen framstilling i «Sophie Elise tester Norge», og føler han fikk fram det han sto og står for.

På spørsmål om hva han tenker om at Sophie Elise mener han spytter på kvinner, svarer Nessa at han aldri har spyttet på kvinner, men at «sannheten rører ved de fleste av oss».

- Hvis det vekker så sterke reaksjoner, så viser vel det at jeg har truffet noen nerver, mener han.

LES OGSÅ: Valgte å ta abort - så ble hun gravid igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer