FOLKEEIE: Henki Kolstad er udødeliggjort gjennom sin rolle som skomaker Andersen. Han var elsket av flere generasjoner nordmenn, og for mange blir det ikke jul uten et besøk i Skomakergata.
FOLKEEIE: Henki Kolstad er udødeliggjort gjennom sin rolle som skomaker Andersen. Han var elsket av flere generasjoner nordmenn, og for mange blir det ikke jul uten et besøk i Skomakergata.Vis mer

- Han var usedvanlig begavet

- Jeg har hatt et fantastisk liv, sa den folkekjære skuespilleren. Se bildene fra hans eventyrlige karriere.

SEHER.NO: - Når du synes det er moro å leve, da går livet så fort. Jeg har hatt et fantastisk liv.

Dette sa Henki Kolstad selv til Se og Hør da han fylte 90 år i 2006.

Mandag morgen døde han på Diakonhjemmet sykehus, opplyser familien ifølge NTB.
Skuespilleren og regissøren Henki Kolstad ble født 3. februar i 1915 i Oslo – og døpt Johan Henrik Ludvig Kolstad. Han var aktiv som skuespiller fra han var åtte år til han ble 85. Henki har spilt i over 50 filmer og var et stort idol i sin ungdom med flere filmroller og store sceneroller.

Henki ble først og fremst folkeeie gjennom sin rolle som skomaker Jens Petrus Andersen i julekalenderen ”Jul i Skomakergata” fra 1979. Serien ble enormt populær og har gått i reprise seks ganger, sist i 2003. Mange vil nok mene at det ikke blir riktig jul uten skomaker Andersens godslige fremtoning. Serien ble skrevet av Bjørn Rønningen spesielt for Henki Kolstad, og man ventet i to år før opptakene kunne starte fordi Henki var opptatt på annet hold. Noen annen skuespiller var det ikke aktuelt å bruke.

- Usedvanlig begavet
Folkekjære Henki får mange hedersord fra kolleger og venner.

- Er Henki død? Uff og uff… Han var jo blitt gammel, men dette var forferdelig å høre, forteller Anne Marie Ottersen Lindtner til Seher.no.

- Han var en av vår tids absolutt største skuespillere. Han var usedvanlig begavet. Han hadde alle de store rollene, han, sier hun.

Kolstad og Ottersen Lindtner spilte sammen blant annet i "En handelsreisendes død".

- Når en kommer ut av Teaterhøyskolen, kan en jo egentlig ingenting. Det er jo erfaring som teller. Så det var en drøm å få lov til å lære av en så erfaren rev som Kolstad. Jeg satt ofte i salen og så på han øve på rollene sine på scenen. Det å spille mot ham i "En handelsreisendes død" var rett og slett kjempeflott. Det var veldig givende og lærerikt for meg, sier Anne Marie.
 
Skuespiller Kari Simonsen spilte med Henki ved flere anledninger over flere år. Han var allerede ved Oslo Nye Teater da hun begynte der. Hun syntes budskapet om den folkekjære skuespillerens død var trist.

- Jeg var veldig, veldig glad i Henki. Han var en storartet skuespiller, sier Kari til Seher.no

Har betydd alt
- Det er forferdelig trist, sier NRKs filmekspert Pål Bang-Hansen til Seher.no.

- Hva har han betydd for norsk filmhistorie?
- Han har betydd alt for norsk etterkrigstid. Han var med i alle norske filmer etter krigen og hadde store roller i alt.

- Hvordan vil folket huske ham?
- Gjennom alle rollene hadde hadde, han var en stor stjerne. Han var aktiv helt til det siste, sjarmerende, positiv, hyggelig og ytterst profesjonell, sier Bang-Hansen, som blant annet har laget en dokumentar med Henki Kolstad.

Mye varme
- Jeg vil huske Henki som en utrolig skuespiller med et stort hjerte, stor sjarm, mye varme, mye intelligens, forteller en svært beveget sjef for Riksteateret Ellen Horn til Seher.no.

- Han hadde alt, både dybden og bredden…

- Er det noen av hans roller du vil huske bedre enn andre?

- Ja, både "En handelsreisendes død", "Skomaker Andersen", Shakespeare-rollene… Alt. Jeg kommer til å huske hele hans personlighet best, sier Horn.

Altfor mange forsvinner
- Det var utrolig trist. Nå ble jeg litt stum. Nå er det altfor mange som forsvinner. Jeg har ikke så mye annet å si enn at nå er det nok. Nå får de holde seg i live de som er igjen, sier Anders Hatlo til Seher.no

- Når jeg tenker på Henki Kolstad, tenker jeg at han var student sammen med min far. Min far døde i 1968, og det er jo 40 år og ett helt liv siden. Så det å bli 93 år, og så sunn og frisk som det Henki var, er jo utrolig bra. Selv om det aldri er bra at noen dør, sier Hatlo.

En kjær kollega
Kai Remlov spilte sammen med Kolstad i hans siste forestilling på Nationaltheatret i 1993, "Det lykkelige valg".

- Hva har han betydd for deg?
- Jeg har spilt mot ham flere ganger, både på Nationaltheatret og film, og han var en kjær kollega av meg, en stor glede og inspirasjon å jobbe med.

- Hva vil han huskes best for?
- Han gjorde fantastisk mange komedierroller, ellers spilte han mange store roller på Nationaltheatret, sier Remlov.
Henki Kolstad er regnet som en av Norges mest komplette skuespillere, og han har gjort mange ulike typer roller selv om han hadde et særlig talent for komedie.

Hvordan husker du Henki Kolstad? Send din hilsen på Sol.no her

Han ble beskrevet som ekte, troverdig og sympatisk og han hadde en naturlig spillestil.

Henki debuterte som 12-åring på Nationaltheatret i 1928, og spilte på de fleste store scenene i Norge. I farsen ”Den spanske flue” som ble spilt på ABC-teatret 1989/90, og senere vist på NRK i romjulen siden 90-tallet, spilte han sennepsfabrikant Klinke. Allerede som 14-åring filmdebuterte han i den aller første nordiske talefilmen ”Eskimo” og var senere å se i filmer som ”Kampen om tungtvannet” (1948), ”Vi gifter oss” (1951), ”De dødes tjern” (1958) og ”Skjær i sjøen” (1965). Han er også udødeliggjort som ”Kongen” i tre av Olsenbanden-filmene. En annen kjent rolle var som faren i komiserien ”Hjemme hos oss” fra 1980 og hans siste tv-opptreden var i en gjesterolle i krimserien ”Fox Grønland” i 2001.

Henki har mottatt blant annet Æres-Amanda for sin store innsats for norsk film. I 2003 ble han hedret med en egen utstilling på Norsk filminstitutt og samtidig kom NRK-dokumentaren ”Henki på film” laget av Ingerid Nordstrand og Pål Bang-Hansen.

God barndom
Henki kom fra en stor ungeflokk. I hans barndomshjem var de seks gutter og ei jente. Henki har fortalt at de var en musikalsk familie. Skuespilleren Lasse Kolstad er Henkis syv år yngre bror.

- Vi hadde en god barndom, har Henki fortalt til Se og Hør.

Henki Kolstad bodde på Ullern i Oslo med sin kone Else som han giftet seg med i 1938. De har tre barn filmregissøren Morten Kolstad og døtrene Vibeke og Anikken, tre barnebarn og åtte oldebarn.

- Tenk så heldig jeg har vært. Giftet meg med verden snilleste jente i 1938. Livet har vært snilt mot oss, har Henki tidligere sagt til Se og Hør.

- Å leve sammen så lenge som vi har gjort, er en stor gave til livet.

Hvordan husker du Henki Kolstad? Send oss ditt minneord her

Av: Kjersti Haugtrø, Ingrid Marie Treborg, Adele Cappelen Blystad og Carina Opsann

SLUTT: Henki Kolstad spilte hovedrollen i "Jul i Skomakergata". Nå har NRK valgt å droppe serien fra sendeskjemaet. Foto: SCANPIX
SNURR FILM: Mange vil mene at det ikke blir jul uten skomaker Andersen og Tøfflus fra Skomakergata. Foto: NRK
COMEBACK?: NRK avslører overfor Seoghør.no at det jobbes med en ny arkivavtale som gjør at Skomakergata igjen kan bli tilgjengelig for folket. Foto: Scanpix
LANGT EKTESKAP: Henki sammen med sin kone Else som han var gift med siden 1938. De har holdt sammen siden 2. klasse på gymnaset 17 år gamle. Foto: SCANPIX
ÆRET: Henki hadde en langt liv på scene og lerret. I 1988 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst. Foto: Scanpix
TAXI: Henki spilte taxi-sjåfør i tv-serien Taxi fra 1980. Foto: SCANPIX
KARDEMOMME BY: Fra åpningen av Kardemommeby i Dyreparken i Kristiansand. Henki som Tobias i tårnet. Foto: SCANPIX
BÅREBÆRER: I Leif Justers begravelse bar Henki Kolstad båren sammen med blant andre Rolv Wesenlund og Arve Opsahl. Foto: SCANPIX
FAMILIEN: Henki sammen med kona Else og to av deres tre barn. F.v. Vibeke og Morten. Foto: SCANPIX
CAPRINO-STEMME: Ved åpningen av Ivo Caprino-utstillingen i Filmens hus sammen med kona Else, et barnebarn og oldebarn. Foto: SCANPIX
DEN GLADE ENKE: Fra den "Glade enke" på Centralteatret i 1949. Foto: SCANPIX
POPULÆRE: Sammen med Wenche Foss i radiostudio. Foto: SCANPIX
FILM-HIT: Filmen "Vi gifter oss" med skuespillerne Henki Kolstad og Inger-Marie Andersen var en stor hit. Foto: NRK
HARRU BITTELITT FLAKS: Henki som pappa Dolittle i My Fair Lady fra 1960. Foto: SCANPIX
KRANGLEFANT: Henki og Rolv Wesenlund ble ikke enige om hvem som skulle rygge i denne Fleksnes-episoden. Foto: NRK
FILMET SAMMEN: Henki Kolstad og Wenche Foss i "Det kunne vært deg". Foto: NRK
AMANDA: Skuespiller Henki Kolstad fikk æresprisen i 1990. Den ble overrakt av Ingerid Vardund (i rosa kjole) bak står Guri Schanke og Anne Marit Jacobsen. Foto: SCANPIX
1970: Henki Kolstad og Ingerid Vardund spiller "Hjemkomsten" av Harold Pinter på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
1967: Sammen med Mona Hofland i Ball i den borgelige på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
1963: Under filmopptak til Dobbelsats og freske fraspark Foto: SCANPIX
1978: Henki feiret 40 år på scenen, med oppsetningen Den gjerrige på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
GIKK AV MED PENSJON: Sammen med Rut Tellefsen i sin avslutningsforestilling på Nationaltheatret, "En handelsreisendes død" i 1985. Foto: SCANPIX