Eurovision

- Han så stresset ut

Svensk anmelder om Alexander Rybaks opptreden.

LEVERTE: Alexander Rybak og danserne leverte stort under lørdagens finale. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
LEVERTE: Alexander Rybak og danserne leverte stort under lørdagens finale. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Se og Hør): Norges Eurovision-håp Alexander Rybak (31) var nummer sju på scenen i kveldens Eurovision-finale.

Alt gikk tilsynelatende knirkefritt når Rybak og danserne framførte «That's How You Write a Song» foran tusenvis av publikummere i Altice Arena, og 200 millioner TV-seere.

Expressens anmelder Anders Nunstedt synes han så noe stresset i Rybaks blikk i starten av framføringa.

- Føler han på presset hjemmefra? Har han hørt snakk om at han har sunket som en stein på bettinglistene? Jeg vet ikke, men det var forsert, sier Nunstedt, som spår topp ti-plassering på Rybak.

- Østeuropa har ikke så mange låter å stemme på i kveld, og jeg tror at stjernestatusen hans fra Moskva-triumfen i 2009 gjør at Rybak kan reise hjem med en slags heder i behold. Ikke mer.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

- Virket litt nervøs

Også tidligere MGP-general Per Sundnes opplevde at ikke alt var helt som det skulle i starten av framføringa.

- Alexander virket litt nervøs på innmarsjen , men dette var skikkelig lekent og løst. Han er en mester på scenenærvær, og gjengen rundt ga ham topp dynamikk. Jeg satser på at han feirer 32-årsdag med en gullmedalje rundt halsen.

Tidligere Eurovision Song Contest-vinner Elisabeth «Bettan» Andreassen synes Rybak leverte varene.

- Erru gæern, det var en kjempefin opptreden. Han sang bedre enn i går og hadde en god energi. Ikke overspill, men en deilig, god energi. Jeg kjente at dette er bra.

- Har du tro på seier?

- Det kan jeg ikke si, jeg må se litt mer først. Men dette var den beste låten hittil. Han hadde den beste energien. Jeg synes han hadde en ganske grei plassering mellom to forsiktige låter.

TSJEKKIA: Alexander Rybak kom seg til finalen i Eurovision Song Contest i Lisboa. Men noe som skjedde på tirsdag kan ha noe å si for lørdagens utfall, mener Jan Thomas Holmlund, Eurovision-entusiast og vaktsjef i Dagbladet. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Marie Røssland Se hele Dagbladets Eurovision-studio her: Vis mer Vis mer

- Kan dumpes i en fjord

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er av en annen oppfatning.

- Knallbra gjennomført! Alexander leverer når det gjelder! Måtte den beste felespilleren vinne! skriver Eriksen i en sms til Dagbladet.

Aftonbladets anmelder Markus Larsson sier følgende:

- Alexander Rybak er en stjerne på scenen. Showet og låta kan fortsatt dumpes i en fjord. Lykke til!

- Jeg synes ikke det er ei sterk låt, men han vet hvordan han skal selge ei låt til publikum - så vel som å skrive den, sier britiske Paul Jordan.

Han kaller seg selv for «Dr. Eurovision», og har kommentert Eurovision for BBC siden 2012. Jordan skryter spesielt av Rybak og dansernes koreografi, men er ikke overbevist om at nordmannen kan stikke av med seieren i kveld.

- Han fikk publikum til å danse innenfor de første sekundene av låta. Bra opptreden. Jeg er ikke sikker på at det er en vinner, men det er sinnssykt fengende!

Dagbladets kulturjournalist Anders Grønneberg mener Rybak gjorde en strålende framføring.

- I motsetning til østerrikske Cesár Sampson to låter før, så smiler Alexander Rybak mens han synger. Han bevarer intensiteten og holder trøkket oppe i de tre minuttene. Gløden er der, og den skinner langt sterkere enn selve kvaliteten på sangen, sier Grønneberg, og fortsetter:

- Han har all grunn til å være fornøyd, Rybak tok ikke et eneste feilrinn - og fornøyd må også vi være. Han bød på seg selv, sang og danset gjennom hele låta. Nå har han gjort det han skal, og nå er det opp til det europeiske folket og fagjuryene.

PORTUGAL: Alexander Rybaks dansere er klare for den store finalen i Eurovision. Nå som det nærmer seg kjenner de nervene snike seg på... Video: Privat / Emilie Rydning Vis mer

Ekstra Bladet-journalist Pernille Christensen sier følgende om Rybaks tre minutter på Eurovision-scenen:

- Alexander Rybak likner fullstendig på seg selv, slik som han så ut da han vant i 2009. Tenk at man kan holde seg så godt. Oppskrift på det, takk. Rent musikalsk tør jeg vedde en fiolin på at han ikke vinner i år.

KK-redaktør Ingeborg Heldal mener at Rybaks framføring av «That's How You Write a Song» ikke bar preg av at han har rast på bettinglistene etter semifinalen.

- Han struttet som vanlig av selvtillit og spilleglede! Og det er ikke mange som er like gode på kameraflørt som han! Det så ut som det kokte i salen i Lisboa også! Jeg tør ikke spå utfallet, men krysser fingre for en plass i toppen, sier Heldal.

PORTUGAL: Dagbladets team i Lisboa tok temperaturen på stemninga dagen før den store Eurovision-finalen. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Henning Lillegård / Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Leder for den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, mener Rybak leverte veldig bra.

- Salen var med fra første stund, sier Thomassen, som er til stede i Lisboa.

Benedicte Adrian konkurrerte i Eurovision i 1984 som Dollie de Luxe sammen med Ingrid Bjørnov. Adrian synes Rybak leverte virkelig bra, men føler i motsetning til Thomassen at det ikke tok helt av i salen.

- Synd han ikke var lenger ut i showet. Håper det holder til seier. Følte ikke at det tok helt av i salen. Vanskelig å si hvorfor. Krysser fingre og tær for Norge! Alexander Rybak er proff og har en sjarme som er få forundt! Nå er det bare å vente på resultatet! Rybak ruler, sier artisten.

Didrik Solli-Tangen og «My Heart Is Yours» var Norges bidrag under Eurovision i 2010, da finalen ble arrangert i Oslo. Solli-Tangen mener artistkollegaen gjorde en super gjennomføring:

- Ser ut som han koser seg, da er ting på plass! Jeg har troa på seier!

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

Nedtur før finalen

Rybak vant låtskriverkonkurransen i Moskva i 2009, og har i forkant av årets konkurranse vært en av de store favorittene til å stikke av med seieren.

I forkant av torsdagens semifinale lå Rybak på andreplass på bettinglistene hos Eurovisionworld, som samler oddsen fra en rekke bookmakere.

Siden da har Rybak falt lenger og lenger ned på lista.

I forkant av kveldens finale lå Rybak på tiendeplass. Sveriges Benjamin Ingrosso ligger på femteplass, mens danske Rasmussen blir nummer 16 dersom bookmakerne får rett.

Da Se og Hør møtte NRKs MGP-general Stig Karlsen fredag kveld, fortalte han at den norske delegasjonen hadde planene klare for å overbevise Europa om å ta Rybak inn i varmen igjen.

- Vi er en gjeng som kjenner smaken av gull, og sikter på toppen. Noe annet er ikke vits når man er med i en konkurranse, sier Karlsen.

Hard konkurranse

Samtidig erkjenner MGP-sjefen at konkurransen i år er hard.

Både Kypros, Israel og Frankrike har blitt pekt ut som favoritter til å vinne. Alle tre ligger i toppsjiktet på bookmakernes lister.

Dagbladets kulturjournalist Anders Grønneberg har tidligere denne uka advart mot å se på oddsen som en fasit.

LES OGSÅ: - Jeg sa først nei til Rybak

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer