Kronprinsfamilien:

- Han ringte nesten ribbetelefonen

Kronprinsesse Mette-Marit avslører sine juletradisjoner.

GOD JUL: Kronprinsfamilien feirer i år jul på Skaugum, mens kongeparet skal være på Kongsseteren. Kronprinsesse Mette-Marit avslørte i et intervju med P3 at kronprinsen er ribbesjef i julen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GOD JUL: Kronprinsfamilien feirer i år jul på Skaugum, mens kongeparet skal være på Kongsseteren. Kronprinsesse Mette-Marit avslørte i et intervju med P3 at kronprinsen er ribbesjef i julen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Julefreden er i ferd med å senke seg landet rundt, også for våre kongelige. Kronprinsfamilien skal i år feire på Østlandet, og skal som kjent spise lunsj på Egon på Storo julaften ettermiddag.

Det hender derimot at de feirer i sine egne hjem og hytter rundt om. Kronprinsparet har en hytte i Uvdal i Buskerud, hvor de har hatt flere hyggelige julefeiringer i løpet av årene. Det hender derimot at ting ikke går helt som planlagt.

Kronprinsesse Mette-Marit (44) kan avsløre at de ett år måtte søke hjelp da ribba skulle lages. For hvordan får man egentlig den sprøeste svoren, og hvor lenge skal den stå i ovnen? Kronprins Haakon tok saken i egne hender.

GOD JUL, DA! Prins Sverre Magnus og co. koser seg med juletrepynting. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GOD JUL, DA! Prins Sverre Magnus og co. koser seg med juletrepynting. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Ringte nesten

Det var på besøk hos «P3morgen» at kronprinsessen lettet på sløret om den profilerte familiens juletradisjoner. Foruten å fortelle at barna får pakkekalender og å avsløre at «Love Actuality» må sees hver jul, fortalte hun om matvanene.

- Haakon Magnus (44) er best på ribbe. Han er egentlig best på det meste, i livet generelt - men også på ribbe. Han ringte nesten ribbetelefonen et år. Det var den første julen vi skulle feire i Uvdal, og da måtte han ha litt hjelp, sier hun og fortsetter:

- Men det gikk bra, forteller kronprinsessen og ler.

NOSTALGI: I 2000 feiret kongefamilien jul på Kongsseteren. Her er kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby bare tre år gammel, og i full fart over isbjørnteppet.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
NOSTALGI: I 2000 feiret kongefamilien jul på Kongsseteren. Her er kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby bare tre år gammel, og i full fart over isbjørnteppet.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Maten er viktig for mange, men som familier flest, har kronprinsfamilien også et drøss av andre tradisjoner de må følge. De er blant annet veldig glad i musikken fra «Jul i Svingen», NRKs populære julekalender fra midten av 2000-tallet.

De er også glad i fysiske julekalendre, som mor selvfølgelig med glede lager til familien.

- Jeg lagde adventskalender til Haakon det første året vi var sammen, men han var ikke så interessert, så etter det har han ikke fått kalender, ler hun og fortsetter:

- Barna får julekalender, og det er jeg veldig opptatt av. De får normale ting. Jeg får julekalender av min søster, jeg får alt mulig. Pastillsekser blant annet, og hver helg får jeg flaxlodd, avslører kronprinsessen.

SÅNN PASSE HØYT SKAL DEN HENGE: Prinsesse Ingrid Alexandra sørger for at julekulene får riktig plass på juletreet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SÅNN PASSE HØYT SKAL DEN HENGE: Prinsesse Ingrid Alexandra sørger for at julekulene får riktig plass på juletreet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Ari er med

Første juledag vil kongeparet være til stede ved gudstjenesten i Holmenkollen kapell, sammen med prinsessen og hennes døtre Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

I et intervju med VG fortalte Ari Behn at også han skal feire jul på Kongsseteren, til tross for at han er skilt fra prinsesse Märtha Louise.

- Jeg er fortsatt en del av familien, har god kontakt både med kongen og dronningen, sa Behn i intervjuet.

Feirer jul på Egon

Kronprinsfamilien feirer i år julaften på Skaugum, sammen med kronprinsesse Mette-Marits familie. Det er seks år siden de feiret jul i hjemkommunen sist, de siste årene har de alternert mellom Kongsseteren og sin egen hytte i Uvdal.

Julaften vil de være til stede ved julegudstjeneste i Asker kirke, men før det skal de spise julelunsj med gjester fra Fattighuset og Natthjemmet Kirkens Bymisjon hos Egon på Storosenteret i Oslo. Også tidligere år har de stilt opp for Kirkens Bymisjon og blant annet delt ut mat til hjemløse.

De ansatte tropper opp på fridagen sin for å lage jul til Fattighuset og Natthjemmet.

- Dette var noe de ansatte ønsket å bidra til, uttalte daglig leder hos Egon, Øystein Hoff, i et tidligere intervju med Dagbladet.

- Jeg er svært stolt over å ha slike ansatte og vi ønsker å lage en uforglemmelig jul for dem som kommer. Julen handler om å bry seg om andre, sa sjefen på Egon Storo.

Dronning Sonja har i mange år gjennomført førjulsvisitt ved en institusjon eller hos en organisasjon som ikke til vanlig får kongelige gjester. I år er det Hovseterhjemmet i Oslo som får besøk, bitte lille julaften.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon overrasket med bacalao