Prins William om avdøde prins Philip:

- Han pleide å få mye kjeft

Dronning Elizabeth skal ha hatt lite til overs for spesielt én av prins Philips spøker.

MINNES: Prins Philip minnes for blant annet sine skøyestreker i en ny BBC-dokumentar. Foto: Shutterstock/REX/NTB
MINNES: Prins Philip minnes for blant annet sine skøyestreker i en ny BBC-dokumentar. Foto: Shutterstock/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart et halvt år siden alarmen gikk på Buckingham Palace, og det ble kjent at dronning Elizabeths (95) ektemann gjennom 70 år og hertug av Edinburgh, prins Philip, hadde gått bort.

Hertugen ble 99 år gammel, og døde nesten nøyaktig to måneder før han skulle fylt 100 år.

Prins Philip blir husket for mye, men spesielt hans gode sans for humor har blitt snakket mye om etter hans bortgang. I en ny dokumentar som ble tilgjengelig på BBC onsdag denne uken, avslører blant andre prins William (39) en av bestefarens signaturspøker.

Intervjuet er gjengitt av News.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Dronningen var ikke fornøyd

Dokumentaren, som har fått navnet «Prince Philip: The Royal Family Remembers», tar for seg minnene etter prinsen, og inkluderer et titalls intervjuer med medlemmer av kongefamilien.

Når prins William mimrer tilbake til gode øyeblikk med bestefaren, er det spesielt én skøyerstrek han husker godt.

I dokumentaren forteller han nemlig at prins Philip pleide å skru av korken på en tube med sennep, før han plasserte den i hånden til et av barnebarna sine.

- Deretter klemte han hendene dine sammen, for å skyte sennepen opp i taket, forteller prinsen.

Spøken skal imidlertid ikke ha falt i smak hos dronningen selv.

- Han pleide å få mye kjeft fra bestemor, for å dekke de fleste stedene vi spiste lunsj med sennep i taket. Han likte disse spøkene, han likte å tulle rundt med barna og være en bestefar, sier han videre.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Siste samtale

I samme dokumentar prater også prins Charles (72), som er en av fire barn hertugen fikk med dronning Elizabeth. 72-åringen var en av de siste som snakket med prins Philip, og avslører i dokumentaren hva deres aller siste samtale dreiet seg om.

Samtalen skal ha skjedd 8. april, dagen før prins Philip døde. Den skal ha omhandlet den kommende 100-årsdagen, men jubilanten selv skal ikke ha vært særlig optimistisk på tidspunktet.

- Vel, jeg må jo være i live for det, skal prins Philip ha sagt, ifølge prins Charles.

- Jeg visste du skulle si det, skal prins Charles deretter ha svart.

Nedtonet

Prins Philip ble gravlagt lørdag 17. april, i St. Georges kapell i Windsor. Det hele ble en nedtonet begravelse, riktignok på grunn av coronapandemien. Det var tillatt med 30 gjester under seremonien, og gjestelisten besto hovedsakelig av nære familiemedlemmer og kjente av den avdøde hertugen.

Til tross for at avskjeden var nedtonet, vekket den stor oppsikt i inn- og utland. Dagen markerte nemlig første gang prins William og prins Harry (36) viste seg sammen offentlig, etter at sistnevnte kastet mørkt lys over den britiske kongefamilien i det omstridte Oprah-intervjuet få måneder tidligere.

Til tross for at prinsebrødrene stjal mye oppmerksomhet denne dagen, dempet det ikke fokuset på prins Philip i for stor grad. Den avdøde hertugen har nemlig blitt hyllet både før, under og etter sin bortgang.

SNAKKER UT: Prins Charles uttaler seg om farens bortgang. Prins Philip ble 99 år gammel. Video: Clarence House TWITTER Vis mer

Prins Charles har blant annet delt noen varme ord om faren sin.

- Som dere kan forestille dere, savner jeg og familien min faren min veldig mye. Han var en høyt elsket og verdsatt skikkelse, og jeg kan forestille meg at han ville blitt dypt rørt av det antallet mennesker her og andre steder rundt om i verden som deler vårt tap og vår sorg, var det han uttalte etter farens bortgang.

LES OGSÅ: Kom sammen etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer