- Han kunne blitt stor

- Ja, jeg får nok en form for James Dean-følelse over dette, sier filmanmelder etter sjokkdødsfallet.

TRIST NYHET: Pål Bang-Hansen mener Heath Ledger var en begavet skuespiller, og at han hadde et stort potensiale i filmverdenen. Foto: SCANPIX
TRIST NYHET: Pål Bang-Hansen mener Heath Ledger var en begavet skuespiller, og at han hadde et stort potensiale i filmverdenen. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Tirsdag ble skuespiller Heath Ledger (28) funnet livløs og naken ved siden av sengen i sitt eget hjem i SoHo, New York. 00.30 norsk tid ble den tidligere filmstjernen fraktet ut av leiligheten i en sort likpose.

Den norske filmbransjen er i sjokk over den unge mannens tragiske skjebne.

SE BILDENE UNDER: Slik husker vi Heath

- Ingen James Dean- Han var en begavet skuespiller, selv om han ikke helt rakk å komme seg helt til toppen. Det er selvfølgelig trist når slikt skjer, jeg er i hvert fall sikker på at Ledger hadde potensiale til å bli virkelig stor hvis han hadde fått sjansen - selv om han ikke var noen James Dean, sier NRKs tidligere filmguru Pål Bang-Hansen til Seher.no.

Ledger skal ha blitt funnet av hushjelpen sin 15.30 amerikansk tid, da hun kom for å varsle ham om at massøren hans var kommet. Ambulansepersonell forsøkte hjerte- og lungeredning, men etter kort tid ble han erklært død. 

Politiet i New York bekreftet straks dødsfallet, og sier at det ikke er mistanke om at noe mistenkelig skal ha skjedd den australske "Brokeback Mountain"-stjernen.

Politiet fortalte også at det skal ha blitt funnet piller rundt gutten.

- "Brokeback Mountain" hadde jeg sansen for. Sett bort fra det var han vel ikke i det øverste toppskiktet. Men som sagt, jeg synes dette er en meget trist nyhet. Og uten at jeg skal spekulere i dødsårsak, vil jeg vel si at det er mange som kanskje "lever litt vel sterkt" i Hollywood om dagen, sier Bang-Hansen.

Et tap for filmen- Heath Ledger markerte seg i ulike roller, og hadde en egen seriøsitet og sårbarhet over seg. For meg var han en virkelig interessant skuespiller, med en helt egen personlighet som vekket fascinasjon - i hvert fall hos meg, forteller NRKs Anne Hoff.

Filmeksperten kunne nesten ikke tro sine øyne da hun våknet opp til sjokknyheten onsdag morgen.

- Det er jo forholdsvis kjent at en del amerikanske filmstjerner er litt på "kjøret". Men Ledger har liksom aldri vært omkranset av den typen rykter, derfor synes jeg dette var ganske merkelig - og ikke minst dypt tragisk.

- Han var en av de mest interessante skuespillerne i Hollywood - i sine mange typer roller. At han nå er død er et tap for filmindustrien, sier hun.

- Ikke bare lovendeAftenpostens filmkritiker, Per E. Haddal, har bare godord å si om den avdøde filmstjernen.

- Ledger var ikke bare lovende, han var fullt ferdig som skuespiller. Det er svært trist, han døde så altfor, altfor tidlig. Nå slutter han seg til serien av fremtredende personer som dør i ung alder, sier han.

Også Haddal trekker fram James Dean, som døde i en bilulykke da han var 24 år gammel, når han skal beskrive Heath Ledger.- Ja, jeg får nok en form for James Dean-følelse over dette. Begge var gode skuespillere, mens de også har til felles at de gikk bort tidlig - under tragiske omstendigheter.

Filmanmelderen trekker, i likhet med Bang-Hansen, fram "Brokeback Mountain" som Ledgers høydepunkt.

- Han hadde et stort potensiale - som han dessverre ikke lenger får muligheten til å ta ut, sier Haddal til Seher.no.

 - Vanskelig å hylle hamTidligere programleder for Filmplaneten på NRK, Mikael Olsen Lerøen, hadde ikke noe spesielt forhold til den amerikanske skuespilleren, som bare rakk å bli 28 år. Men at Heath Ledger kunne blitt en av de store - det er ikke Lerøen i tvil om.

- Han døde i såpass ung alder at det er vanskelig både å hylle ham eller å feie ham under teppet. Det er tøft å si noe i den ene eller den andre retningen - han har ikke gjort nok til å kunne bli regnet som en av de helt store. Dessverre får vi aldri se hvilket potensiale han hadde, mener Lerøen.

- Men det et forferdelig. Og utrolig trist når man dør i en sånn alder.

Ledger etterlater seg en to år gammel datter, Matilda, sammen med sin tidligere forlovede Michelle Williams (27).

Skuespilleren, som startet karrieren allerede som 13-åring, var akkurat ferdig med innspillingen av "The Dark Knight", en oppfølger til "Batman Begins".

LES OGSÅ: Heath Ledger er død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer