Tom Cruise:

- Han kommer unna med det

- Han har kommet unna med å være den snille fyren.

PASSET PÅSKREVET: To skuespillere går nå ut mot Tom Cruise, av forskjellige årsaker. Scientologi-kritiker og skuespiller Leah Remini mener Cruise kommer unna med mer enn han burde. Foto: NTB Scanpix
PASSET PÅSKREVET: To skuespillere går nå ut mot Tom Cruise, av forskjellige årsaker. Scientologi-kritiker og skuespiller Leah Remini mener Cruise kommer unna med mer enn han burde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere i sommer ble det kjent at skuespilleren Tom Cruise (58) får lov til å komme til Norge, der han har planlagt å spille inn deler av den neste «Mission Impossible»-filmen. Det etter at Cruise selv hadde mast om at det skulle gjøres coronaunntak for ham.

Dermed får verden trolig se nok en film om Ethan Hunt, som har vist seg å være en av de mest populære skikkelsene Hollywood har produsert opp gjennom årene. Det har i tillegg sørget for at Tom Cruise i dag er en av de best betalte og mest anerkjente skuespillerne i hele verden.

Samtidig har han klart å gjøre seg selv nokså kontroversiell. At Cruise er en av de mest kjente scientologene i verden, har mange ganger bidratt til diskusjoner og debatt. Vel å merke ikke fra Cruise selv, fordi han sjelden svarer kritikerne. Det har likevel ikke stoppet dem.

Tom Cruise er kjent for å gjøre mange av sine egne stunts i filmene sine. Her er han på rød løper for Mission Impossible 5, der han blant annet hang fra et fly. Vis mer

- Kommer unna med det

En av de fremste kritikerne av skuespilleren og hans trossamfunn er skuespiller Leah Remini (50), kjent fra «Kongen av Queens». Hun var selv scientolog fra hun var liten og helt fram til 2013. Etter at hun hoppet av, har hun brukt mye tid og ressurser på å advare andre om trossamfunnet.

Cruise har dermed også blitt en målskive for henne. Nå slakter hun ham igjen, etter at en annen stjerne uttalte at hun var redd for skuespilleren under en innspilling.

Det er et intervju «Westworld»-stjernen Thandie Newton (47) har gjort med Vulture som nå sørger for at Remini går hardt ut. Newton, som jobbet med Cruise under innspillingen av «Mission: Impossible 2» i 2000, forteller i intervjuet at hun var «veldig redd for Tom». Hun mente det var vanskelig å jobbe med ham. Hun ble heller aldri spurt om å komme tilbake til franchisen.

VAR REDD: Thandie Newton har de siste årene blitt berømt for sin rolle i HBO-suksessen «Westworld». I 2000 spilte hun imidlertid side om side med Tom Cruise. Nå forteller hun at hun var redd for ham. Foto: NTB Scanpix
VAR REDD: Thandie Newton har de siste årene blitt berømt for sin rolle i HBO-suksessen «Westworld». I 2000 spilte hun imidlertid side om side med Tom Cruise. Nå forteller hun at hun var redd for ham. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette intervjuet har Remini fått med seg. I et intervju med Daily Beast hyller hun Newton for at hun tør å være åpen om de vanskelige opplevelsene med skuespilleren.

- Det krever store baller å gjøre det hun gjorde. Om flere mennesker tør å være modige nok til å snakke ut, tror jeg kanskje vi kan komme oss steder, sier hun til nettstedet, og fortsetter:

- Tom har kommet unna med å være den snille fyren, fordi det er det scientologikirken sier - at man skal skape god PR og sørge for at de gode handlingene man gjør blir kjent. Men om man faktisk ser på hva han gjør, stemmer det ikke overens med det, forklarer hun.

KRITISK: Leah Remini har flere ganger gått hardt ut mot Tom Cruise og scientologikirken. Hun sparer heller ikke på kruttet denne gangen. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Leah Remini har flere ganger gått hardt ut mot Tom Cruise og scientologikirken. Hun sparer heller ikke på kruttet denne gangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun har flere ganger opp gjennom årene gått hardt ut mot Cruise og hans religiøse aktiviteter. I intervjuet forteller hun at hun var mistenkelig mot skuespilleren allerede da hun var med i trossamfunnet. Hun skal ha fått kjeft for å stille spørsmål med hvorfor de valgte å bruke filmstjernen som reklameplakat.

- Jeg lærte ganske fort at det ikke er noe man burde gjøre, fordi Tom Cruise blir sett på som en Messias i scientologien. Dette er en mann som ikke engang har sett sin egen datter på flere år. Jeg skjønner ikke at denne fyren kan løpe rundt mens folk tror at han er superhyggelig, sier hun.

Verken Cruise eller scientologikirken har besvart Fox News' forespørsler om tilsvar i saken.

HØYT OPPE: Selv om Cruise sjelden uttaler seg om sin posisjon i trossamfunnet, mener flere at han har en høy posisjon innad. Foto: NTB Scanpix
HØYT OPPE: Selv om Cruise sjelden uttaler seg om sin posisjon i trossamfunnet, mener flere at han har en høy posisjon innad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Redderen

Det er ikke til å stikke under stol at den omdiskuterte scientologikirka stadig får spalteplass i aviser i hele verden.

Den relativt nye trosretningen, som ble grunnlagt i 1954 av den amerikanske science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, har fått mye kritikk for sin virksomhet, metoder og medlemsbehandling.

Scientologi har lenge vært svært omstridt. Offisielle myndigheter har karakterisert scientologikirka som en uærlig kult «som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer».

Spesielt har kirka blitt kritisert for måten de skal ha behandlet sine tidligere medlemmer, etter at de har meldt seg ut av trossamfunnet.

Ifølge Remini har Tom Cruise en mye mer sentral rolle i trossamfunnet enn det folk flest tror. Hun påstår scientologer blir fortalt at Cruise redder verden, og blir regnet som guddommelig innenfor trossamfunnet.

- Han står ved siden av David Miscavige, som regnes som redderen av den frie verden blant scientologer. Tom blir blant annet kalt «mister Cruise» av medlemmene, sa hun i et intervju med Daily Beast i 2018.

I etterkant av Reminis' utspill kommenterte scientologikirken saken, og påsto at «Kongen av Queen»-stjernas påstander bare er et PR-stunt.

- Intervjuet er et rent PR-stunt for å promotere hennes falske realityshow. Så lenge underholdningsbransjen fortsetter å publisere Leah Reminis' løgner, kommer hennes antireligiøse meninger til å ha en stemme, uttalte kirken til ET.

Helt siden 1990 har Tom Cruise vært et aktivt medlem av scientologikirken. Den gang var det hans første kone, Mimi Rogers, som introduserte ham for trossamfunnet.

Selv om ekteskapet havarerte etter tre år, har forholdet hans til kirken derimot vokst seg tilsynelatende større og større. Han har også introdusert både Nicole Kidman, som han var gift med fra 1990 til 2001, og Katie Holmes, som han var gift med fra 2006 til 2012, til scientologien.

Da ekteskapet til Holmes var ved veis ende, meldte Holmes seg ut.

LES OGSÅ: - Skilte seg fra stjernen for å redde datteren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer