DØDE BRÅTT: Michael Nyqvist holdt kreften hemmelig fra omverdenen. Det var få som visste at han var syk da sjokkbeskjeden om at han var død kom i fjor sommer. Nå snakker enken hans, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, ut om det tøffe året uten ektemannen. Foto: NTB scanpix
DØDE BRÅTT: Michael Nyqvist holdt kreften hemmelig fra omverdenen. Det var få som visste at han var syk da sjokkbeskjeden om at han var død kom i fjor sommer. Nå snakker enken hans, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, ut om det tøffe året uten ektemannen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Michael Nyqvists enke:

- Han forsto ikke at han skulle dø

Enken til Michael Nyqvist delte rørende ord på det som hadde vært hans 58-årsdag.

Publisert

Den 27. juni 2017 var en tung dag for mange svensker og nordmenn. Det var da familien til den svenske skuespilleren Michael Nyqvist kunngjorde at «Beck»-stjernen hadde gått bort, etter en lang periode som syk.

Dødsbudskapet kom brått på fansen, men også for mange i skuespillerens omgangskrets kom nyheten som et sjokk.

Det var kreft som til slutt tok knekken på Nyqvist. Han ble bare 56 år gammel, og holdt sykdommen skjult fra omverdenen - helt til siste slutt. Det skal heller ikke ha vært enkelt for skuespilleren selv å akseptere sin egen skjebne.

SUKSESSRIK: Michael Nyqvist hadde en imponerende karriere som skuespiller mens han levde. Her med kollega Noomi Rapace. Foto: NTB scanpix
SUKSESSRIK: Michael Nyqvist hadde en imponerende karriere som skuespiller mens han levde. Her med kollega Noomi Rapace. Foto: NTB scanpix Vis mer

I anledning det som hadde vært skuespillerens 58-årsdag, den 8. november 2018, har hans enke delt noen sterke ord om hvordan tapet av skuespilleren fortsatt påvirker familien.

SÅRT: Michael Nyqvists enke, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, sto ved mannens kiste helt til den ble kjørt bort. Bildet er tatt i fjor sommer, i skuespillerens begravelse. Foto: NTB scanpix
SÅRT: Michael Nyqvists enke, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, sto ved mannens kiste helt til den ble kjørt bort. Bildet er tatt i fjor sommer, i skuespillerens begravelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Tungt år

Catharina Nyqvist Ehrnrooth (49) mistet ektemannen sin for halvannet år siden. Barna Ellen (27) og Arthur (22) mistet faren sin.

Kort tid etter at skuespilleren gikk bort, bestemte familien seg for at de ønsket å holde ham levende på alle måter de kunne. De opprettet derfor «Michael Nyqvists stiftelse», som årlig skal dele ut to stipender med formål om å fremme skuespill.

Den aller første prisutdelingen foregår i dag, på bursdagen til den avdøde svenske folkehelten. De skal dele ut to pengepremier - en til en organisasjon og en annen til en skuespiller. I anledning den store dagen har enken latt seg intervjue av svenske medier om hvordan tingenes tilstand er nå.

- TUNGT ÅR: Michael og Catharina giftet seg i 1998, og var sammen helt til skuespilleren i fjor døde. Hun beskriver perioden som vanskelig. Foto: NTB scanpix
- TUNGT ÅR: Michael og Catharina giftet seg i 1998, og var sammen helt til skuespilleren i fjor døde. Hun beskriver perioden som vanskelig. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har vært et tungt år, men det blir lettere når tiden går. Det kjennes kjempefint. Det finnes så mye positivitet. Jeg er stolt og glad for at vi fikk til dette her, sier hun til Expressen.

Nyqvist ble diagnostisert med lungekreft om lag ett år før han døde, men valgte å holde sykdommen skjult for offentligheten. Bare de nærmeste visste hvilken tung bør han bar på. Han fortsatte som normalt, og hadde ifølge enken et stort mål om å overleve.

- Micke var midt i livet, og hadde tusen prosjekter. Han drømte om å regissere og å undervise. Men han klarte det ikke. Han var ikke syk lenge, og han forsto ikke at han skulle dø. Det skjedde brått og gikk ut over veldig mange av dem som sto ham nære, forteller hun til den svenske avisen, og fortsetter:

- Sorgen er utenkelig stor, og jeg deler den med min familie og mine venner. Sorgprosessen tar utenkelig lang tid og har mange faser, forklarer hun.

Det er ikke kjent hvem som får pengepremiene fra Michael Nyqvists stiftelse, men ifølge nettsiden til stiftelsen skal pengene gå til noen som kan sørge for at «intensjonene hans lever videre».

STJERNESKUESPILLER: Michael Nyqvist var å se i en rekke internasjonale produksjoner, men var også godt kjent for det han gjorde hjemme i Sverige. Her er han fotografert sammen med Noomi Rapace i Cannes, i forbindelse med utgivelsen av «Menn som hater kvinner». Foto: NTB scanpix
STJERNESKUESPILLER: Michael Nyqvist var å se i en rekke internasjonale produksjoner, men var også godt kjent for det han gjorde hjemme i Sverige. Her er han fotografert sammen med Noomi Rapace i Cannes, i forbindelse med utgivelsen av «Menn som hater kvinner». Foto: NTB scanpix Vis mer

- Annet fokus

Nyqvist gjorde suksess som skuespiller, og har medvirket i flere store filmer både i Sverige og internasjonalt, deriblant de kjente «Millennium»-filmene, der han spilte journalisten Mikael Blomkvist.

Han er også kjent fra storfilmen «Mission Impossible: Ghost Protocol» fra 2011, der han spilte mot Hollywood-stjernen Tom Cruise. På 90-tallet hadde Nyqvist for øvrig rollen som John Banck i den populære «Beck»-serien.

HOVEDROLLE: Boken ble filmatisert i 2009 med Michael Nyqvist og Noomi Rapace i hovedrollene som henholdsvis Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Filmen ble regissert av Niels Arden Oplev. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jan Göransson, pressesjef ved Svenska Filminstitutet, fulgte skuespilleren gjennom hele hans karriere, og forklarte i sommer at de to hadde et nært forhold.

- Min tolkning er at Michael var en arbeidsmaur. Han var pliktoppfyllende og ville til enhver pris fullføre sine prosjekter. Hadde det kommet ut at han var syk, ville fokuset vært et helt annet sted, sa han til Expressen.

Hemmelig dikt til familien

Michael Nyqvist ble stedt til hvile 21. juli i fjor. Den gang møtte flere av Sveriges mest profilerte mennesker opp for å ta farvel med ham i en begravelse som fant sted i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm.

Et par uker før begravelsen publiserte familien en dødsannonse i to svenske aviser. Der la de også ved et kort dikt, som Nyqvist selv hadde skrevet i all hemmelighet og overlatt til sin agent.

Han hadde fått i oppgave å videreformidle teksten til skuespillerens familie.

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupeen. Ellen, Arthur, Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon», het det i diktet, ifølge Expressen.

Det var familien som bekreftet dødsbudskapet overfor nyhetsbyrået TT. Etter begravelsen har det vært svært stille fra den svenske familien. I sin første uttalelse om dødsfallet ba de om å få sørge i fred.

I januar snakket imidlertid Nyqvists enke, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, for første gang om sorgen.

KONDOLANSEBOK: Svenske Michael Nyqvist ble stedt til hvile i juli i fjor. Den folkekjære skuespilleren ble 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix
KONDOLANSEBOK: Svenske Michael Nyqvist ble stedt til hvile i juli i fjor. Den folkekjære skuespilleren ble 56 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Falt om på badet

Under TV4-gallaen «Tilsammans mot cancer» fortalte hun at Nyqvist var helt sikker på at det skulle gå bra, at han hadde bestemt seg for å komme seg gjennom det. Hun beskrev tiden etter at mannen ble diagnostisert med lungekreft som fin, og fortalte at de tilbrakte mye tid sammen.

- Michael ville ikke bli sykdommen sin, han ville fortsette å jobbe. Jeg tror han trengte tid til å ta det innover seg. Jeg tror ikke noen av oss forsto alvoret, sa hun.

Hun forklarte videre at mannen holdt seg hjemme under sykdomsperioden, der han senere døde.

- Han gikk inn på toalettet og ba meg hjelpe ham, ettersom han følte seg veldig dårlig. Da jeg gikk inn på badet, falt han om. Jeg trodde han svimte av. Altså, jeg forsto ikke at han skulle dø.

- Jeg synes fortsatt at det er vanskelig å forstå. Vi bodde jo sammen i 23 år og han var min beste venn. Det er tungt, fortalte hun, og fortsatte:

- Det eneste som fungerer for å komme seg gjennom sorgprosessen, er å være med andre mennesker. Man blir ikke sterk av ensomhet, sammen kan vi hjelpe hverandre.

LES OGSÅ: Slik svarer hun på eksens avsløringer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer