ALLE ELSKER JUSTIN: Millioner av jenter verden over dyrker tenåringsidolet Justin Bieber som kommer til Oslo i midten av april.  Foto: FameFlynet Sweden
ALLE ELSKER JUSTIN: Millioner av jenter verden over dyrker tenåringsidolet Justin Bieber som kommer til Oslo i midten av april. Foto: FameFlynet SwedenVis mer

- Han er et positivt idol

Barne og ungdoms-psykolog Klara Øverland tror Justin Bieber kan hjelpe jenter som sliter med depresjon.

SEOGHØR.NO: Tusenvis av unge jenter teller timer til idolet Justin Bieber (19) igjen lander på norsk jord. I fjor ble det kaotiske tilstander i hovedstaden da tenåringjentene jaktet på «Baby»-stjernen, og mange gråt og flere besvimte da Bieber entret scenen i Bjørvika i fjor sommer. 

Barne- og ungdomspsykolog Klara Øverland er enig i at det hele virker voldsomt, men tror Bieber har en positiv innflytelse på fansen. 

- Han er pen og synger fint. Fansen er unge og lett påvirkelige, og nær idolet sitt i alder. De har mange positive opplevelser rundt Bieber og følelsen av at de er med på noe stort, sier Øverland til Seoghør.no. 

Spesielt fellesskap
Øverland er tilknyttet senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger og mener det er spesielt fellesskapet med andre Bieber-fans som er viktig for jentene. 

- Fansen er unge og har behov for å føle seg som en del av et fellesskap, noe større enn seg selv. Det har noe felles som de kan snakke om og slik føler de seg som del av en gruppe. 

Justin Bieber har en positiv innvirkning på de fleste jentene mener Øverland, som synes det er fint at de gleder seg til konsertene.

- Generelt vil jeg si at han er et positivt idol. Mange jenter sliter med depresjoner og da er det viktig å ha noe å glede seg til. Følelser for idoler kan på denne måten bidra til livsglede. 

Ny fan-generasjon
Gamle helter som Elvis Presley, The Beatles og Michael Jackson har alle fått ungjenter til å hyle av begeistring og besvime av beundring. Nye medier har gjort at Bieber-generasjonen skiller seg ut. Fansen føler nemlig at de kjenner Justin fordi han er så aktiv på sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook. 

- Han kommuniserer mye på sosiale medier og det gjør at fansen føler at de er nær ham.

15 år gamle Katrine Aasland har i flere år vært en trofast Belieber, og er en av jentene bak Norges største Justin Bieber-blogg. 

- Justin har så fin personlighet og gjør så mye bra, mener hun. 

Nær Justin på Twitter
Flere timer om dagen bruker Aasland foran PC-en der hun oppdaterer bloggen og videreformidler nyheter om Bieber til andre fans. Hun bekrefter Øverlands utsagn om at fansen kommer nærmere kanadieren gjennom sosiale medier. 

- Justin er ikke som andre stjerner. Han har bena plantet på jorda og er mer nær oss enn andre artister. Jeg føler det nesten som jeg snakker med ham på Twitter, forklarer Aasland. 

Flere fans i år
Rommet hennes er selvsagt tapetsert med bilder av helten. 15-åringen har fått fri fra skolen for å dra fra hjembyen Mo i Rana til Oslo og ta del i Bieber-sirkuset, som hun tror blir større enn forrige gang. 

- I fjor var det ikke så mange som var fans, så det blir nok flere folk denne gangen. Det blir veldig spesielt å se ham igjen, og det blir nok mye tårer, sier Katrine som har billetter til alle tre konsertene. 

- Hvordan hadde livet vært uten Bieber? 

- Sikkert veldig kjedelig, mener 15-åringen. 

LES ALLE VÅRE BIEBER-SAKER HER!LES OGSÅ: Til Oslo med ny sveis