Ole Einar Bjørndalen:

- Han er en ekte mann

Darja Domratsjeva hyller ektemannen etter de tøffe utfordringene.

SNAKKER UT: Ole Einar Bjørndalen og hans kone Darja Domratsjeva forteller på «Skavlan» at hjerteproblemene til Bjørndalen har bydd på enkelte utfordringer. Video: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april kom sjokknyheten om at skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen (44) hadde besluttet å legge opp. Med en imponerende karriere bak seg, som blant annet resulterte i 13 OL-medaljer, 45 VM-medaljer og 95 individuelle seire i verdenscupen, var det mange som reagerte med vantro på avgjørelsen.

Spesielt fordi han samme vår fortalte at han var motivert til å fortsette. Han var imidlertid ikke en del av OL-troppen som ble sendt til Pyeongchang i februar, og andre topplasseringer hadde uteblitt den aktuelle sesongen.

Selv om det har vært noe mer stille rundt Bjørndalen etter at han la opp proffkarrieren, er han imidlertid ikke helt ferdig med skiskytingen.

Har hjerteflimmer

Dagens Næringsliv melder at han - i likhet med Petter Northug (32) - har sikret seg jobb i TV 2. I kanalen skal Bjørndalen være skiskytingsekspert og kommentere underveis i VM og verdenscupen.

Like etter at Bjørndalen hadde bestemt seg for å legge opp, ble det for øvrig kjent at han lider av hjerteflimmer.

Både han og kona, hviterussiske Darja Domratsjeva (32), snakker åpent om tilfellene i kveldens episode av «Skavlan». Kona forteller blant annet at hun er stolt av ektemannen.

GOD STØTTE: Darja Domratsjeva støtter ektemannen gjennom alt. Han har slitt med hjerteflimmer i ti år, og måtte legge opp blant annet på grunn av lidelsen. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
GOD STØTTE: Darja Domratsjeva støtter ektemannen gjennom alt. Han har slitt med hjerteflimmer i ti år, og måtte legge opp blant annet på grunn av lidelsen. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

- Bekymret

Forstyrrelsen, som går under navnet atrieflimmer, er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen i verden og har en forekomst på omkring én prosent i den voksne befolkningen.

Første gang skiskytterlegenden opplevde det, var i 2008. Etter ti år med sporadiske tilfeller, som han for øvrig holdt hemmelig for offentligheten, bestemte han seg for å gi seg mens leken var god.

Det at han ikke klarte å kvalifisere seg til OL ble på mange måter avgjørende.

TIL STEDE: Selv om Ole Einar Bjørndalen ikke klarte å kvalifisere seg til OL, ble han med for å se på kona. Domratsjeva tok sølv i 12,5 km fellesstart, noe som ble feiret med et kyss etterpå. Foto: NTB scanpix
TIL STEDE: Selv om Ole Einar Bjørndalen ikke klarte å kvalifisere seg til OL, ble han med for å se på kona. Domratsjeva tok sølv i 12,5 km fellesstart, noe som ble feiret med et kyss etterpå. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Forberedelsene gikk ganske bra på sommeren, men så fikk jeg noe problemer med hjerteflimmer og sånne ting. Jeg trente ganske hardt, og totalbelastningen var ganske stor. Da ble det stopp. Jeg tok et steg tilbake, og begynte å få fryktelig dårlig tid frem mot kvalifisering til OL. Gjør du det dårlig da, får du ikke være med, sier han til Fredrik Skavlan i London.

Da hadde han allerede hatt flere erfaringer med lidelsen, som i verste fall kan føre til hjerteslag hos utsatte grupper. Likevel kan han fortelle at han aldri var redd for at noe farlig skulle skje.

LEGGER OPP: Ole Einar Bjørndalen (44) sier han slutter etter råd fra helseteamet sitt og familien. Video: NTB Vis mer

- Jeg har hatt det før, så jeg ble ikke veldig urolig, men fryktelig irritert og forbanna, for det ødela forberedelsene til OL. De rundt blir mer urolige enn meg. Jeg har vært gjennom det før, og vet hva som må til for å komme på plass igjen, sier han, og legger til at kona trolig var mer nervøs enn ham.

1. oktober 2016 ble Bjørndalen og Domratsjeva foreldre for første gang, da datteren Xenia kom til verden. Paret bor sammen i en gigantvilla i Laporovichi like utenfor Minsk i Hviterussland.

Domratsjeva, som også er på besøk hos «Skavlan», forteller at hun er meget stolt over ektemannens valg.

STOLT: Darja Domratsjeva forteller at hun er stolt av ektemannen, og at hun støtter ham i avgjørelsen om å legge opp. Foto: Skjermdump fra TV 2
STOLT: Darja Domratsjeva forteller at hun er stolt av ektemannen, og at hun støtter ham i avgjørelsen om å legge opp. Foto: Skjermdump fra TV 2 Vis mer

- Det var selvfølgelig et hardt øyeblikk for Ole (å legge opp). Jeg er stolt av ham og hvordan han håndterte alle utfordringene. Han er en ekte mann, sier hun, og legger til at hun var bekymret for hjertet hans i en periode.

- Fryd å være pappa

Det er ikke bare Bjørndalen som har skapt overskrifter om å legge opp det siste året.

I sommer kom nemlig meldingen om at også hun hadde bestemt seg for å legge skiene og geværet på hylla. Hun har vunnet fire OL-gull og to VM-titler i karrieren.

Domratsjeva var lenge i tvil om hva hun skulle gjøre, og hun ville ikke si noe om hva hun hadde bestemt seg for under Bjørndalens avskjedsfest 16. juni der over 200 gjester var til stede. Noen dager senere kom imidlertid bekreftelsen på en pressekonferanse i Minsk.

SJELEVENNER: Skiskytterparet giftet seg i 2016, og bor sammen i Hviterussland. Her er de fotografert i Østerrike i 2017. Foto: NTB scanpix
SJELEVENNER: Skiskytterparet giftet seg i 2016, og bor sammen i Hviterussland. Her er de fotografert i Østerrike i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun fortalte den gang at hun gjerne skulle ha fortsatt karrieren, men at det ble vanskelig så lenge hun hadde bestemt seg for at datteren Xenia (2) skulle være midtpunktet i deres liv. Også Bjørndalen har vært åpen om at datteren er et svært viktig aspekt i livet hans.

- Hun er veldig snill, og spiser og sover for det meste. Det er en fryd å være pappa til denne jenta her, sa han til Se og Hør i 2016.

- Darja har vært helt fantastisk. Hun er minst like god mor som hun er skiskytter. Det har vært veldig annerledes for henne den siste tiden, men hun har taklet det helt strålende, fortsatte han.

I fjor høst, omtrent ett år etter Se og Hør-intervjuet, hadde ikke inntrykket av farsrollen forandret seg stort.

- Livsmessig gir det meg mye. Personlig var det helt fantastisk. Nå kan jeg være sammen med familien på alt av samlinger og mesteparten av verdenscuprennene, sa Bjørndalen til NTB.

LES OGSÅ: Johannes Thingnes Bø: - Å reise bort kan gjøre litt vondt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer