- Han ble byttet bort ved fødselen

DNA-analyse avslører at Ingmar Bergmans mor var en helt annen enn man trodde. Hemmeligheten avslørt fire år etter stjerneregissørens død.

UKJENT FORTID: En ny bok hevder at Ingmar Bergman ble byttet bort under fødselen. Her er han på bilde sammen med Liv Ullmann.  Foto: SCANPIX
UKJENT FORTID: En ny bok hevder at Ingmar Bergman ble byttet bort under fødselen. Her er han på bilde sammen med Liv Ullmann. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Linn Ullmanns far Ingmar Bergmans slektstre må skrives om. En ny DNA-analyse fra rettsmedisinsk institutt i Sverige viser nemlig at Karin Bergman ikke var den avdøde svenske filmregissørens biologiske mor, skriver Dagens Nyheter.

Det er Karin Bergmans barnebarn Veronica Ralston, som avdekker dette overfor avisen. Hun begynte undersøkelsene etter å ha lest Louise Tillbergs bok «Den jag ser på älskar jag», der det ble hevdet at hennes pappa og onkel var søsken med Ingemar Bergman, som døde i 2007, og at dere felles mamma var Hedvig Sjöberg, som tok navnet Tillberg etter at hun giftet seg.

- Jeg tok kontakt med rettsmedisinsk institutt og hørte om det gikk an å ta en DNA-test som kunne gi svar på dette. Jeg foreslo at man kunne undersøke frimerkene som Ingmar Bergman slikket på, og slikt som brev eller konvolutter fra og til foreldre og sammenligne det med DNA fra meg. Svaret var at det ikke var noe slektskap mellom oss, sier Veronica Ralston til DN.

Undersøkelsene bekreftes av professor Bertil Lindblom, noe som ifølge DN innebærer at Veronica Ralston og Ingmar Bergman ikke kan være i slekt, og at Karin Bergman dermed ikke er biologisk mor til Ingmar Bergman skriver DN.

Opplysningene kommer fram i Ralstons kommende bok «Kärleksbarnet och bortbytingen», der forfatteren forklarer DNA-analysen slik:

- Da min mormor Karin Bergman fødte sin sønn 14. juli 1918 så hadde hun vært alvorlig sjuk i lengre tid, og det er mulig at barnet ikke overlevde. Men jeg har ikke sjekket med sjukehuset i Uppsala om det finnes noen notater om et døfødt barn, så det er en spekulasjon. Men jeg tror at det var det som hendte og at hennes mann Erik da byttet ut barnet mot et barn som Hedvig Sjöberg tidligere hadde født i Stockholm, hevder Ralston.

Gjennom sine dagboknotater skal også Karin ha gitt tydelige tegn gjennom hele livet om at hun var overbevist oim at Ingmar ikke var barnet hun fødte 14. juli 1918. Barnet skal også ha blitt døpt i all hast på sykehuset fordi det var i så dårlig at man ikke trodde det ville overleve, men likevel ble barnet på nytt døpt i familiens sommerhus i Dalarna ved en seinere anledning. Noe som igjen har fått forfatteren til å spekulere i hvorfor et barn ble døpt to ganger.

Hedvig skal ha fått tre barn, og barnefaren skal ha vært en gift mann. Spekulasjonene er nå at denne mannen var Ingmars far, presten Erik Bergman. Veronica Ralston er overbevist om at han sto bak jevnlige utbetalinger som kom til Hedvig gjennom mange år fra Hedvig Eleonora församling i Stockholm - der han var vikarprest, og at det var derfor han fikk tilgang til det nyfødte barnet i juli 1918.

Bergman levde sammen med den norske stjerneskuespilleren Liv Ullmann i perioden 1965-1970. Sammen fikk de datteren Linn Ullmann.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.