Halvor reddet «Knoll og Tott» fra døden

Den staute bonden var rask til å ta til seg de to rådyrkalvene da moren døde brått.

SEOGHØR.NO: På gården til Halvor Sveen (45) på idylliske Sjølisand i Rendalen har det den siste tiden vært et vell av besøkende.

Selv tar hovedattraksjonene, rådyrbrødrene «Knoll og Tott», all oppmerksomheten med knusende ro.

Sover ved sengen

De foreldreløse kalvene har en egen innhengning der de oppholder seg på dagtid, men når kvelden faller på tar matfar dem inn på soverommet der de sover ved sengen hans.

- De har gitt meg mye glede, selv om det er mye jobb. De får mat åtte ganger i døgnet, omtrent hver tredje time. De vekker meg når de er sultne, og det har fungert veldig greit, forteller Halvor til Se og Hør.

Bonden og skogsentreprenøren ble kontaktet av Viltnemda da killingenes mor løp inn i et gjerde og knakk nakken.

Siden rådyret hadde melk i juret, begynte de å lete etter ungene.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES SOM MATFAR: - Det er ikke hver dag man kommer så tett på skogens vakre skapninger, sier Halvor Sveen som har tatt seg av kalvene døgnet rundt i flere uker.

 Foto: Andreas Fadum
TRIVES SOM MATFAR: - Det er ikke hver dag man kommer så tett på skogens vakre skapninger, sier Halvor Sveen som har tatt seg av kalvene døgnet rundt i flere uker. Foto: Andreas Fadum Vis mer

De fant den ene knappe én uke gamle kalven samme kveld, og den andre dagen derpå.

- Jeg ringte Mattilsynet for å forsikre meg om at dette var lov, og fikk de nødvendige tillatelsene. Rådyrets levesett innebærer at moren legger igjen kalvene og beiter alene. Så oppsøker hun dem mellom 7-9 ganger i døgnet for å amme.

- Om man finner rådyrkalv så må folk vite at det ikke er forlatt, men at mor da er ute på beite. Så de må få være i fred.

- I dette tilfellet visste vi at moren var død, og kalvene hadde ingen mulighet til å overleve. De hadde enten sultet i hjel eller blitt tatt av rovdyr, presiserer Halvor.

STORT HJERTE: Halvor tar godt vare på sine to søte husgjester. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
STORT HJERTE: Halvor tar godt vare på sine to søte husgjester. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Krabatene kommer til å bli sluppet løs på en øy i området – uten rovdyr – når de er store nok til å klare seg selv. Der ønsker bonden å besøke dem så ofte han kan.

- Det har vært veldig morsomt å følge med på utviklingen. De har forandret livet mitt de siste ukene, men det skal bli godt å sove ordentlig igjen, sier han til Se og Hør.

LES OGSÅ: Hva med en runde katte-yoga?

 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.