Dødsfall:

Halvard Hanevold er død

Han ble bare 49 år gammel.

DØD: Halvard Hanevold gikk bort tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum/Dagbladet
DØD: Halvard Hanevold gikk bort tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Budstikka som melder at tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen.

Halvard Hanevold tok blant annet tre OL-gull - ett individuelt - og fem VM-gull (ett individuelt) gjennom karrieren. Han vant også ni ganger i verdenscupen.

Etter at han la opp som skiskytter i 2010, har han blant annet vært trofast ekspertkommentator i NRK. Han har også reist rundt og holdt foredrag.

Han etterlater seg kone og to barn.

Enestående

Ola Lunde har i en årrekke kommentert skiskyting hos NRK. Han var rystet da han snakket med Dagbladet tirsdag kveld.

- Det er helt forferdelig tragisk. Han var med oss i NRK nå i helga i forbindelse med Fourcades løp nede i Frankrike, så dette kom som et forferdelig sjokk, sier Lunde til Dagbladet.

- Jeg vet ingen verdens ting før jeg fikk beskjeden nå nylig, fortsetter Lunde, som sier at han er litt tom for ord.

Han opplevde Hanevold både som utøver og som kollega.

- Som utøver er han den mest dedikerte jeg har sett. Han hadde ikke noe fysisk talent, men det er ingen som har jobbet bedre enn han, og det er nok derfor han ble olympisk mester også, sier han.

I NRK har Hanevold vært en enestående ekspert, mener Lunde.

- Jeg har jobbet med ham siden han la opp, og det har vært veldig bra og klart å ta ekspertrollen veldig bra. Han var dedikert og kjente sporten veldig godt.

DET FØRSTE GULLET: Hanevold i 1998. Foto: NTB scanpix
DET FØRSTE GULLET: Hanevold i 1998. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ufattelig

Selv etter at han la opp fortsatte Hallvard Hanevold å prege skiskytter-sendingene til NRK, der han jobbet som ekspert.

- Det er en ufattelig melding å få. Uforståelig. Jeg tenker selvsagt på familien, først og fremst. Han var en svært viktig mann for både oss i sporten og for skiskyttersporten, sier sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor til Dagbladet.

Han beskriver Hanevold som en varm, fin, dyktig, profesjonell og kunnskapsrik mann.

- Han ble satt stor pris på, både å jobbe sammen med og være sammen med. Han har vært en av våre mest folkekjære skiskyttere og han har en plass i det norske folk gjennom sine prestasjoner, sier Sundvor.

VANT: Her krysser Hanevold mållinja under verdenscupen i sprint i Italia i 2005. Foto: NTB Scanpix
VANT: Her krysser Hanevold mållinja under verdenscupen i sprint i Italia i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den største triumfen

Hanevolds største triumf kom i OL i Nagano i 1998. Da vant han OL-gull med 5,4 sekunder i en intens sekundstrid med italienske Pieralberto Carrera.

- Det er det råeste jeg har gjort. Den største opplevelsen jeg har hatt noen gang. Det var en surrealistisk følelse, og etterpå var det «helt Texas». Det var 5.4 sekunder som endret livet mitt for alltid, sa Hanevold i et større intervju med Dagbladet i 2014.

For OL-gullet i Nagano ble ikke bare startskuddet for en eventyrlig idrettskarriere, men la også grunnlaget for det som skulle skje etter at konkurranselivet med ski på beina og gevær på ryggen ble avsluttet i 2010.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Jeg greide ikke mer

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer