Kim Kardashian West:

Halloween-antrekket skaper voldsom debatt

Kim Kardashians hyllest falt ikke i like god jord hos alle.

HYLLER AVDØD STJERNE: Kim Kardashian kledde seg ut som R&B-stjernen Aaliyah, men det var det ikke alle som satte like stor pris på. Foto: Splash News, NTB scanpix
HYLLER AVDØD STJERNE: Kim Kardashian kledde seg ut som R&B-stjernen Aaliyah, men det var det ikke alle som satte like stor pris på. Foto: Splash News, NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): 2017 har vært året hvor debatten om kulturell appropriasjon kom til Norge. Finansminister Siv Jensens indianerkostyme satte sinnene i kok hos flere, som mente det var feil av henne å karikere eller marginalisere et folkeslag til et enkelt kostyme.

I USA har dette derimot blitt diskutert i flere år, og realitydronningen Kim Kardashian West (37) har flere ganger vært i førersetet for debatten. Nå vekker hun oppsikt igjen, for det flere mener er kulturell appropriasjon av afroamerikanere.

Hun kledde seg ut som den avdøde R&B-stjernen Aaliyah, for å hedre «Try Again»-sangeren. Det gikk ikke helt etter planen. Selv om hun ikke hadde gjort noe for å se mørkere ut, såkalt «blackface», reagerer mange på at hun har benyttet seg av afroamerikansk kultur.

KRITISERT: Kardashians kostyme vekket harme blant enkelte. Foto: Splash News, NTB scanpix
KRITISERT: Kardashians kostyme vekket harme blant enkelte. Foto: Splash News, NTB scanpix Vis mer

Grilles for kostyme

Det er People som først omtaler saken. Kim la ut flere bilder av seg selv i kostymet i sosiale medier, der hun hadde på seg glitrende BH, halssmykke og belte, stylet med svarte skinnbukser og høye hæler.

«Baby Girl Aaliyah», skrev hun sammen med en video som ble lagt ut på Twitter-kontoen hennes. Meldingen har fått over 1700 svar, hvor mange av dem går på temaet med kulturell appropriasjon.

«Legende eller ikke, Aaliyah er en svart kvinne og det er ikke du. Det er støtende og du burde ikke prøve å skyve den grensa, men ok ...», skriver en bruker.

«Kim Kardashian gjorde Aaliyah så skittent da hun forsøkte å være henne på halloween ... Hun trenger å sette seg ned et sted», mener en annen.

Flere hundretalls meldinger på Twitter samme ordlyd. Likevel er det ikke alle som går like hardt ut mot stjernen som ved lignende episoder.

Tas i forsvar

Mens mange mener det var respektløst av henne å kle seg ut som en mørk kvinne, tar andre 37-åringen i forsvar etter episoden.

«Om Kim ikke kan være Aaliyah, vil jeg ikke se at noen av dere kler dere ut som Dorothy, Minni Mus, Tingeling, Wonder Woman, japanske figurer eller Moana», skriver en bruker.

«Det er bokstavelig talt ingen verdens ting galt med Kims Aaliyah- eller Cher-kostyme. Bare si at du hater henne og kom dere videre», skriver en annen.

Enkelte poengterer dem som kritiserer Kim er de samme menneskene som gjør narr av Aaliyah for hennes korte liv eller ekteskap med R. Kelly. En fankonto går hardt ut mot nevnte gruppe.

«Mange av dere som snakker dritt om at Kim kledde seg ut som henne, er de samme menneskene som stadig vitser om døden hennes eller undergraver karrieren hennes, så hold kjeft med de falske og sure munnene deres», skriver brukeren.

Aaliyah solgte flere millioner album på verdensbasis før hun i 2001 døde i en flyulykke på Bahamas, etter å ha filmet musikkvideoen til sangen «Rock The Boat». Flyets pilot hadde spor av kokain og alkohol i blodet sitt, og familien valgte å gå til sak. Den ble løst utenfor retten.

Musikken hennes strømmes og selges fortsatt, og hun har etter sin død fått tilnavnene «Prinsessen av R&B» og «Dronningen av urban pop». Hun ble 22 år gammel.

HALLOWEEN-BONANZA: Kim Kardashian hadde hele tre antrekk klare for halloween i år. Her har hun og søsteren Kourtney kledd seg ut som Madonna og Michael Jackson. Foto: Splash News, NTB scanpix
HALLOWEEN-BONANZA: Kim Kardashian hadde hele tre antrekk klare for halloween i år. Her har hun og søsteren Kourtney kledd seg ut som Madonna og Michael Jackson. Foto: Splash News, NTB scanpix Vis mer
HALLOWEEN-BONANZA: Kim Kardashian hadde hele tre antrekk klare for halloween i år. Bestekameraten Jonathan Cheban kledde seg ut som Sonny, mens Kim gikk som Cher. Foto: Splash news, NTB scanpix
HALLOWEEN-BONANZA: Kim Kardashian hadde hele tre antrekk klare for halloween i år. Bestekameraten Jonathan Cheban kledde seg ut som Sonny, mens Kim gikk som Cher. Foto: Splash news, NTB scanpix Vis mer

Rasebråk

Sist i august havnet Kardashian i en debatt som følge av hva som er greit og ikke når det kommer til etnisitet og rase. Hun forsvarte Youtube-stjernen Jeffree Star i noe rasistisk han hadde sagt tidligere. Da fikk hun såpass mye hets at hun måtte legge seg flat.

- Jeg vil virkelig si beklager til dere for at jeg forsvarte en situasjon i går, som jeg egentlig ikke visste nok om. Jeg føler meg litt naiv, og jeg ønsker virkelig å beklage, fortalte hun og fortsatte:

- Jeg hadde ikke rett til å be noen komme seg over det når det var en situasjon som handlet om rasisme. Jeg føler ikke at jeg har rett til å uttale meg om det, og jeg ønsker bare å utstråle positivitet.

Kardashian sa at det var all kritikken på Instagram og Twitter som fikk henne til å ta Star i forsvar i utgangspunktet, men at hun burde gjort det på en annen måte. Hun ønsket i ettertid å legge episoden død.

Hun har foreløpig ikke kommentert kritikken av Aaliyah-kostymet.

LES OGSÅ: Disse kjendisene led samme skjebne som Aaliyah

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer