«Businessfellen»

Hallgeir tror ikke sine egne øyne når han ser Hergots regnskap

Å drive frisørsalong på et folketomt senter ruinerte nesten Hergot Marcel Storsveen.

«BUSINESSFELLEN»: Økonom Hallgeir Kvadsheim og frisør ekspert Birger Løkeng besøker Hergot Marcel Storsveen i Hønefoss for å redde frisørsalongen hennes. Vis mer

(Se og Hør): - Dette er det eneste tilfellet av «Businessfellen» jeg kan tenke meg som virkelig grenser til «Luksusfellen». Det ble bare verre og verre jo mer jeg fikk se, sier Hallgeir Kvadsheim til Se og Hør.

I onsdagens episode av «Businessfellen» på TV3 har han og frisørekspert Birger Løkeng, kjent fra «Homsepatruljen», tatt turen til Hønefoss i Buskerud, for å besøke en frisørsalong som gjør det alt annet enn bra.

Hergot Marcel Storsveen (29) driver frisørsalongen Signatur, noe hun har drømt om å gjøre i flere år. Problemet er bare at hun nesten ikke har kunder. I fjor tjente bedriften hennes, som hun er den eneste som jobber i, bare rundt en halv million kroner. 29-åringen satt bare igjen med 80 000 kroner til seg selv, og måtte kompensere med å låne penger av foreldrene.

Store problemer

- Jeg har jo ikke klart å leve på det her, sier hun i programmet.

SLITER: Hergot Storsveen sliter med å trekke kunder til frisørsalongen sin. Når hun attpåtil ikke betaler egne regninger, må hun tilkalle hjelp. Foto: TV3
SLITER: Hergot Storsveen sliter med å trekke kunder til frisørsalongen sin. Når hun attpåtil ikke betaler egne regninger, må hun tilkalle hjelp. Foto: TV3 Vis mer

Det bidro til en gjeld og flere inkassovarsler som sjokkerte Hallgeir, da han fikk se Hergots regnskap for første gang. Overfor Se og Hør forteller han at resultatet til frisøren med gründerdrømmen var verre enn hva han først hadde antatt.

- Sjokkert er vel ordet som beskriver dette best. Jeg hadde ikke ventet meg å finne ubetalte regninger, betalingsanmerkninger og inkassovarsler. Jeg var ikke klar over at vi skulle møte en som hadde stukket hodet såpass langt ned i sanden, forteller økonomen.

PÅ BESØK: Flere av butikklokalene sto tomme på senteret der Hergot hadde frisørsalongen sin. Det fikk ekspertene til å undre. Foto: TV3
PÅ BESØK: Flere av butikklokalene sto tomme på senteret der Hergot hadde frisørsalongen sin. Det fikk ekspertene til å undre. Foto: TV3 Vis mer

I permen der Hergot har sine økonomiske dokumenter er det en overvekt av ubetalte regninger og varsler om inkasso som treffer Hallgeir midt i fleisen. Han forteller at hun verken hadde betalt sin egen regnskapsfører eller private husregninger, som totalt sett sørget for at hun sto i knipa.

- Hun har styrt denne salongen i altfor lang tid uten gevinst. Vi vet at det er mange selvstendig næringsdrivende i inkassostatistikken, og det virker som om mange ikke helt vet hva som kreves for å ha egen bedrifter, sier han og fortsetter:

- Man tenker kanskje ikke over at man må betale moms og passe på skatt, ting man normalt sett ikke trenger å bekymre seg for som ansatt. Det er viktig å passe på seg selv når man er gründer, forklarer han.

I SJOKK: Hallgeir tror nesten ikke sine egne øyne når han kikker på frisørens regnskap for første gang. Han sier det var mye verre enn forventet. Foto: TV3
I SJOKK: Hallgeir tror nesten ikke sine egne øyne når han kikker på frisørens regnskap for første gang. Han sier det var mye verre enn forventet. Foto: TV3 Vis mer

- Hodet opp fra sanden

Hallgeir gir i programmet uttrykk for at han tror frisøren ikke har fulgt med. Han sier blant annet at «hun har lukket øynene og latt det skure på», og at dette har gitt henne en stor gjeld.

For å forsøke å bedre sin egen situasjon har 29-åringen valgt å flytte salongen sin. Den er egentlig plassert på et folketomt senter, men blir åpnet på et mer sentralt sted i Hønefoss sentrum.

- Hergot måtte bare få hodet opp av sanden. Man kan ikke drive med så enorme minuser som hun gjorde i lang tid. Min oppgave er å få dem til å innse realiteten og forstå at det ikke er noe skummelt i å gå løs på sin egen skakkjørte økonomi, forteller han.

Til Se og Hør forteller Hergot selv om den økonomiske uroen.

- Faget kunne jeg jo, det er den økonomiske driften som har vært vanskelig. Jeg forsto noe av det, men det jeg synes var vanskelig dyttet jeg bare bort og utsatte. Jeg sa hele tiden til meg selv «jeg tar det i morgen», men så gjorde jeg aldri det, forteller hun.

Ble meldt på av søsteren

Etter at «Businessfellen» var på besøk hos Hergot har hun fått håpet tilbake og merker en større vekst i salongen enn noen gang. Det takker hun søsteren sin for i dag.

- Det var faktisk søsteren min som meldte meg på. Jeg visste ingenting, og hadde heller aldri hørt om programmet. Plutselig en dag fikk jeg en telefon fra TV3, og det er jeg veldig glad for nå, forteller Hergot til Se og Hør.

Om den økonomiske veksten til salongen skyldes flyttingen, eller om det kommer av andre faktorer, er imidlertid vanskelig å si.

- Allerede før «Businessfellen» kom var det bestemt at salongen skulle flyttes, men det er vanskelig å si om det er det som var den utløsende faktoren. Jeg er i hvert fall veldig glad for at jeg ble med i programmet, og har lært mange nyttige ting som jeg tar med meg videre i, forteller hun.

LES OGSÅ: Mila Kunis avslørte hemmelig «svindeljobb»