<strong>VANSKELIGE TEMAER:</strong> Forfatter Karin Fossum er kjent for å skrive kriminalromaner som ikke bare er underholdene, men som også tar opp viktige samfunnsrelevante temaer.  Foto: SCANPIX
VANSKELIGE TEMAER: Forfatter Karin Fossum er kjent for å skrive kriminalromaner som ikke bare er underholdene, men som også tar opp viktige samfunnsrelevante temaer. Foto: SCANPIX Vis mer

Hadde valgt bort et barn med Downs syndrom

Karin Fossums siste roman er et spark til sorteringssamfunnet, men innrømmer at hun ikke er hevet over det.

Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I forfatterens nye roman «Carmen Zita og døden», er et barn med Downs syndrom drapsofferet.

Karin Fossum (59) understreker overfor Dagbladet at hun må hente erfaringer til bøkene sine fra ting hun selv har opplevd. Tematikken i den ferske boka er blant annet inspirert av arbeidet hennes på en institusjon på 1970-tallet, der hun møtte mange med Downs syndrom.

- De har noen kvaliteter vi kan lære av. De er ekte, oppriktige og spontane. De kan ikke forstille seg, sier Fossum til avisen.
 
Inspirasjonen til romanen kom etter at hun hørte nyheten om at Helsedirektoratet har søkt om godkjennelse av en ny blodprøve, som med 99 prosent sikkerhet kan fastslå at et foster har et kromosomavvik - noe som kan forårsake blant annet Downs syndrom.

- Jeg hørte dette på nyhetene, og tenkte at da blir det veldig lett å velge dem bort. Det er noe veldig brutalt, påpeker Fossum - som viser til dagens jag etter suksess og karriere.
 
Selv om 59-åringen problematiserer «sorteringssamfunnets» tendenser, vil hun ikke kritisere kvinner som velger abort.

- Jeg hadde selv valgt bort et slikt barn. Det må være en veldig stor påkjenning. Personer med Downs syndrom er veldig forskjellige, noen kan ta artium og klare seg bra, andre er svært hjelpetrengende. Framtida blir veldig usikker, forteller krimforfatteren til Dagbladet.


LES OGSÅ: Clooney anmeldt til politiet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer