Erlend Elias Bragstad fra «Skal vi danse»:

- Hadde vært rart å danse med en annen mann

Erlend Elias stiller seg uforstående til danskenes nye «Skal vi danse»-regler.

DANSELØVER: Stylist Erlend Elias Bragstad danser sammen med Marianne Sandaker i årets sesong. Her er de to på høstlanseringen til TV 2 forrige måned. Selv om de i Danmark åpner for likekjønnede dansepar i «Skal vi danse», trives Bragstad med situasjonen han selv er i. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DANSELØVER: Stylist Erlend Elias Bragstad danser sammen med Marianne Sandaker i årets sesong. Her er de to på høstlanseringen til TV 2 forrige måned. Selv om de i Danmark åpner for likekjønnede dansepar i «Skal vi danse», trives Bragstad med situasjonen han selv er i. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Tidligere denne uken skapte «Skal vi danse» overskrifter i Danmark. Den danske utgaven av TV 2s kjendisspekkede danseprogram åpnet nemlig for noe nytt, som står i kontrast til showet historisk.

Tradisjonelt sett har alle dansepar bestått av en mann og en kvinne, men våre danske naboer ønsker nå at likekjønnede par skal få gå ned parketten sammen. Det ble argumentert for at tradisjonen kunne brytes, selv om kutymen er at en av hvert kjønn danner parene.

Dette har også vært vurdert i Norge tidligere, kunne underholdningssjef i TV 2, Rolf Wenell, fortelle til Se og Hør tidligere denne uken. Selv om mange støtter praksisen, finnes det dem som også er motstandere.

- Konservativ

Da Se og Hør møtte Erlend Elias Bragstad tidligere denne høsten, fortalte han at det ikke hadde passet seg for ham å danse med en kvinne.

DANSE-PROFIL: Erlend Elias er denne høsten en av deltakerne i «Skal vi danse» Foto: Thomas Reisæter/TV 2
DANSE-PROFIL: Erlend Elias er denne høsten en av deltakerne i «Skal vi danse» Foto: Thomas Reisæter/TV 2 Vis mer

- Jeg er ingen kvinne selv om jeg er homofil. Det hadde vært sykt rart for meg å skulle danse med en mann. Det her er jo pardans, og selv om jeg jobber for likestilling mellom kjønn, så er det to kjønn i tradisjonell pardans, forteller han bestemt.

Allerede i 2007 brøt TV 2 med de tradisjonelle dansenormene, da Esben Esther Pirelli Benestad noen ganger danset i kjole sammen med sin kvinnelige dansepartner. Både Pirelli Benestad og dansepartner Ingrid Beate Thompson danset cha-cha-cha i kvinneklær, og måtte tåle dommerkritikk for dette. Dommer Trine Dehli Cleve mente blant annet at det var vanskelig å skille rollene deres.

Saken fortsetter under bildet:

VAKTE OPPSIKT: Esben Esther Pirelli Benestad (til høyre) og Ingrid Beate Thompson i aksjon under første konkurransedag i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» på TV 2 i 2007. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
VAKTE OPPSIKT: Esben Esther Pirelli Benestad (til høyre) og Ingrid Beate Thompson i aksjon under første konkurransedag i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» på TV 2 i 2007. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Vis mer

Erlend Elias poengterer at han ikke kunne tenkt seg å gjøre det samme selv.

- Vi husker jo alle da Esben Esther gjorde det, men det er ikke noe jeg kommer til å etterfølge, sier han og fortsetter:

- Jeg er veldig konservativ på mange måter, og synes det er rett og rimelig at det skal være to kjønn i en sånn dans. Jeg har aldri drevet med drag eller kledd meg ut, så det ville rett og slett vært helt feil for meg, forklarer danseløven.

Ser ikke på kjønn

- Man kan argumentere både for og imot ideen. Argumentet mot dansepartnere av samme kjønn er at alle, uansett seksuell legning, deltar på like vilkår. Det vil si som mann og kvinne. Et argument for er at tradisjoner skal brytes.

Det var slik danske TV 2 valgte å beskrive debatten de nå har kastet seg inn i, om likekjønnede dansepar. Underholdningsredaktør i den danske kanalen, Thomas Richardt Strøbech, fortalte til Ekstra Bladet at de i likhet med Norge har hatt mange homofile deltakere.

- Meningene er mange, også i det homofile miljøet tror jeg, men vi er forberedt på enhver tenkelige kombinasjon, fortalte Strøbech.

Den danske avisen eksemplifiserer situasjonen med sesongen de hadde i 2014, der danser Silas Holst og skuespiller Johannes Nymark var med. De to mennene er gift privat, men danset med hver sin kvinne på parketten i sesongen.

Klipp fra TVNorge-programmet "Kjendiskveld med Magnus Devold" der Erlend Elias blir skremt av Magnus Devold. Vis mer

I 2009 pågikk en debatt i Norge om noe av det samme. Kjendisstylist Jan Thomas ble offentliggjort som deltaker i «Skal vi danse», der han skulle føre partneren Gyda Bloch Thoresen over parketten.

Dagbladets kommentator Jan Thomas Holmlund stilte spørsmål ved dette, og lurte på hvorfor stylisten ikke hadde fått en mann ved sin side.

«Selv om homofile er synlige på TV, er forventningene til hva en mann skal være vanskeligere å endre. Derfor rynker ingen på nesa over at en homofil mann skal føre en kvinne», skrev han.

Stylisten med samme fornavn mente imidlertid at det ikke var aktuelt å danse med en av samme kjønn som seg selv, bare på grunn av legningen.

- Jeg likte innlegget, det var godt skrevet og en viktig kronikk. Likevel har det aldri vært aktuelt, og det har aldri falt meg inn. Selv om jeg er homofil, trenger ikke det bety at jeg må danse med en mann.

- Men hva om det hadde latt seg gjøre, ville du da ha danset med en mann?

- Det har aldri vært et tema, sa stylisten til Se og Hør i 2009.

LES OGSÅ: - Tenkte at jeg måtte være litt Beyoncé

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer