Eva Weel Skram:

Hadde snakkeforbud:
- Plystret på ektemannen

Popartisten kunne ikke snakke på nærmere ett år.

SNAKKEFORBUD: For fire år siden fikk popartist Eva Weel Skram betennelse på stemmebåndene. Dette førte til at hun ikke kunne snakke på nærmere ett år. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SNAKKEFORBUD: For fire år siden fikk popartist Eva Weel Skram betennelse på stemmebåndene. Dette førte til at hun ikke kunne snakke på nærmere ett år. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Sogndalskvinnen Eva Weel Skram (35) har sunget seg inn i nordmenns hjerter for lengst. Hun har blant annet imponert i TV 2-programmet «Hver gang vi møtes» med sin egentolkning av «Evig Eies», og turnert landet på kryss og tvers.

I 15 år har 35-åringen kunnet leve av stemmen - både som den ene halvdelen av duoen «Eva & the Heartmaker» sammen med ektemannen Thomas Stenersen (39) - og som soloartist.

Men for nærmere fire år siden fikk popstjernen påvist en polypp på stemmebåndene, bare tre dager før høstturneen sin. Dette førte til at hun nærmest ikke kunne ytre ett eneste ord på ett år.

Ifølge Statped er en polypp en godartet utvekst som sitter på randen av stemmebåndet. Polypper kan skyldes stemmebelastning, tale og eventuell forkjølelse med mye harking og hosting. De kan forsvinne og trekke seg tilbake, eller opereres bort.

- Har vært redd for stillheten

I den siste episoden av «The Kåss Furuseths», drevet av søstrene Else (40) og Ramona Kåss Furuseth (36), åpner Weel Skram seg om hvordan taleforbudet påvirket livet hennes både under og etter perioden med betennelse på stemmebåndene.

Det å ikke åpne munnen til enhver tid har resultert i at 35-åringen nå klarer å gi andre mennesker større plass.

PLYSTRING: Artisten avslører at hun benyttet seg av plystring for å kommunisere med ektemannen Thomas Stenersen. Her er ekteparet avbildet på Gullruten-utdelingen i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB
PLYSTRING: Artisten avslører at hun benyttet seg av plystring for å kommunisere med ektemannen Thomas Stenersen. Her er ekteparet avbildet på Gullruten-utdelingen i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sangfuglen beskriver seg selv som en som snakker mye, og forteller at hun fikk en oppvekker da hun var sammen med venninner under perioden med snakkeforbud.

- Da jeg måtte være stille, og det kom andre inn i rommet som antageligvis oppførte seg slik som jeg gjorde før, tenkte jeg: «Oi, shit, har jeg holdt på slik?». Jeg har aldri ment det sånn. Jeg har vært redd for stillheten. Det er som et sosialt ansvar, men det er slitsomt å være den som tar det ansvaret òg, erkjenner hun i podkasten.

Jørn Hoel opptrer på Eva Weel Skram´s dag på "Hver gang vi møtes" med låten "Superhero". Det Eva ikke vet er at Jørn Hoel har invitert kjæresten hennes til å spille gitar på låta. Vis mer

- Da jeg ikke snakket merket jeg plutselig at dynamikken var helt annerledes med mange av de jeg var med, og jeg satt med skriveblokk og måtte skrive til venninnen min. Jeg la merke til at hvis man gir andre litt plass, kan det skje ting da også, fortsetter hun.

Dårlig samvittighet

Å tie over lengre tid gjorde dessuten at «Falle til ro»-sangeren måtte ty til andre teknikker enn bare skriveblokken for å kommunisere med partneren – nemlig plystring.

- Jeg plystret én gang for ja, og to ganger for nei. Det rareste var da jeg var på matbutikken. Thomas forsvant og så plystret jeg, og da kom han gående. Da fikk vi noen rare blikk fra de rundt oss, humrer hun.

Se og Hør har vært i kontakt med Eva Weel Skram, som ikke ønsker å utdype saken ytterligere.

Den tidligere «Idol»-deltakeren fullførte turneen den høsten til tross for at hun ikke kunne bruke stemmen noe særlig.

I et intervju med Dagbladet i 2018 fortalte 35-åringen at hun konstant gikk med dårlig samvittighet overfor sønnen William på fem år.

STOLT: Pål «Onkl P» Tøyen ville ikke ha barn før «ting var på stell». Nå har han en datter på tre år. Video: «Hver gang vi møtes - jubileum», TV 2 Vis mer

I intervjuet mimret sangstjernen tilbake til sin siste konsert under turneen, der hun tok flere bedøvende tabletter for å kunne fullføre. Hun innrømmet at det til slutt bare var hvisking igjen av konserten, og at det i etterkant gjorde veldig vondt.

Såret i halsen var på tidspunktet så ømfintlig at bare det å kremte og le kunne føre til at såret begynte å blø. Dermed tok ektemannen med seg William hjem til svigerforeldrene.

- Jeg gledet meg til å lese bøker og synge for han. Men det ble det ikke noe av, sa Weel Skram til avisen den gang.

GIFT: Eva Weel Skram og ektemannen Thomas Stenersen har arbeidet sammen i flere år. Her opptrer paret under «Allsang på grensen». Foto: Thomas Andersen / TV 2
GIFT: Eva Weel Skram og ektemannen Thomas Stenersen har arbeidet sammen i flere år. Her opptrer paret under «Allsang på grensen». Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

- Ble pappadalt

Weel Skram fortalte også at hun i den perioden var veldig lei seg for at hun ikke kunne gjøre alt hun hadde planlagt med sønnen.

Selv om hun visste at William hadde det bra med faren sin, savnet hun likevel å være med familien sin.

- Det var litt vondt å merke at William ble veldig pappadalt, at han favoriserte Thomas. Samtidig ble jeg ekstra imponert over Thomas da jeg så hvor flink han var til å ta et større ansvar, sa hun, og la til:

- Båndene mellom far og sønn er like sterke som båndene mellom mor og sønn.

HJEMMEBANE: Som Fenrik i kompani Lauritzen er Geir Aker en forkjemper for disiplin, men hvordan er han på hjemmebane? Video: TV 2 Vis mer

Det var i januar 2016 at artisten og ektemannen kunne ønske sønnen William velkommen til verden.

Omtrent samtidig fikk bandet deres, «Eva & The Heartmaker», stor suksess. Dette førte til at de måtte kombinere småbarnsliv og turnéliv.

Heldigvis har lille William snille besteforeldre som stiller opp, som også hjalp både mor og far.

- Vi er veldig heldige som har med foreldrene mine og mammaen til Thomas på turné av og til. Også kan han være litt på hytta i sommer, som er ganske nære. Så han får litt mer ferie enn vi får i år, for å si det sånn, sa sangeren da Se og Hør møtte henne i Halden i 2016.

LES OGSÅ: Ærlig om livet som seksbarnsmor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer