Vibeke Skofterud:

Hadde promille da hun krasjet

Politiet slipper obuksjonsrapporten.

OMKOM I ULYKKE: Vibeke Skofterud døde i juli. Her avbildet i 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OMKOM I ULYKKE: Vibeke Skofterud døde i juli. Her avbildet i 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det var 29. juli at det ble kjent at Vibeke Skofterud hadde omkommet i en vannscooter-ulykke utenfor Arendal. Skiløperen og tv-profilen ble bare 38 år.

Nå er obduksjonsrapporten klar, og politiet i Arendal opplyser i en pressemelding at Skoftrerud hadde en verdi høyere enn det som er tillatt ved føring av båt, det vil si høyere enn 0,8 i promille.

Politiadvokat Unni Guldberg opplyser at politiets pårørendekontakt har vært i kontakt med Skofteruds pårørende i dag, og at de er kjent med innholdet i pressemeldingen og at den offentliggjøres.

Kan ikke slå fast årsaken

I pressemeldingen sier Guldberg at politiet ikke kan slå fast hva som er årsaken til ulykken, med bakgrunn i obduksjonsrapporten.

- Det blir kun spekulasjoner å si noe om årsak til ulykken. Hun var alene da det skjedde, det var mørkt og siktforholdene var dårlig. Hun var i tillegg påvirket av alkohol med verdier høyere enn det som er tillatt etter småbåtloven. Alle disse momentene kan ha vært medvirkende årsaker til den tragiske ulykken, sier Guldberg.

Saken fortsetter under.

TRAGISK: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen døde i en vannscooterulykke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TRAGISK: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen døde i en vannscooterulykke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Ifølge obduksjonsrapporten tyder alt på at skadene hun pådro seg i sammenstøtet medførte at hun døde momentant.

Skofterud ble funnet i 11.30-tiden på en holme på øya St. Helena i Hovekilen, og erklært død på stedet av lege fra luftambulanse. Hun ble meldt savnet av kjæresten klokka 01 søndagen hun ble funnet.

- Mørkt og utfordrende

Tidligere har etterforskningsleder Torbjørn Trommestad gitt dette hendelsesforløpet i ulykken:

- Natt til søndag var den første kvelden det var mørkt på svært lang tid. Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sa Trommestad til Dagbladet.

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

Asbjørn Rønning, kaptein på redningsskøyta «Inge Steensland», har tidligere rettet kritikk mot hvor lang tid det tok før redningsskøyta ble varslet etter at Skofterud ble meldt savnet.

Saken fortsetter under.

AVSKJED: I dag begraves den populære langrennsløperen Vibeke Skofterud i Eidsberg kirke. Skijentene leste fra kransene rundt Vibekes kiste. Vis mer

I en SAR-rapport skriver han at det er svært frustrerende å bli varslet/rekvirert først opptil cirka ti timer etter en hendelse på eller nær sjøen.

Kjendistungt farvel

Bård Austad, leder av Felles enhet for operative tjenester i Agder politidistrikt, sier at han forstår frustrasjonen, men at han ikke er enig i kritikken.

- Varslingsknappen er ikke den første vi trykker på. Vi drøyde ikke ti timer før vi iverksatte tiltak. Det gjorde vi med en gang. Vi har andre rutiner å gjøre først. Det var heller ingenting der og da som tydet på at Skofterud hadde forulykka. Vi må evaluere oss selv fra det vi visste der og da, ikke det vi vet nå, har han tidligere sagt til Dagbladet.

En hel nasjon ble rystet over beskjeden om at Vibeke Skofterud hadde omkommet bare 38 år gammel.

Skofterud ble bisatt 9. august i Eidsberg kirke, med kjente og kjære til stede. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg satt på første rad og bar også kista ut av kirka etter den siste allsangen under den direktesendte begravelsen.

Saken fortsetter under.

OL-SANGEN: Artist Hanne Sørvaag synger «Se ilden lyse», som var OL-sangen i 1994, i Vibeke Skofteruds begravelse. Vis mer

Sterke minneord

Det var imidlertid ikke bare i skisporet Skofterud markerte seg. Både i kjendisverden og privat hadde hun mange venner, og flere av dem var til stede i Eidsberg kirke for å ta et siste farvel.

Blant annet ble hun minnet med både varme ord og sang. En av dem som stod på programmet, var hennes gode venninne Hanne Sørvaag (38), som på vakkert vis sang låten «Se Ilden Lyse» i kirken.

Sterkest var ordene fra kjæresten, Marit Stenshorne (44), som gråtkvalt fortalte om det første møtet mellom Skofterud og katten Felix, som skiløperen adopterte allerede etter første møte. Stenshorne fortalte også om de fine stundene de to hadde sammen.

LES OGSÅ: - Et A4-menneske var du aldri

Deler av denne saken ble først publisert hos Dagbladet.no