#sjekkdeg-kampanjen:

- Hadde jeg ikke sjekket meg, hadde det ikke blitt oppdaget, og jeg hadde fått kreft

Norske profiler deler sine personlige erfaringer rundt kreft.

ENGASJERTE: En rekke kjente profiler har de siste to åra engasjert seg i #sjekkdeg-kampanjen. Blant dem er Hedda Kise (44), Sigrid Bonde Tusvik (37) og Anja Johansen (30). Foto: NTB Scanpix
ENGASJERTE: En rekke kjente profiler har de siste to åra engasjert seg i #sjekkdeg-kampanjen. Blant dem er Hedda Kise (44), Sigrid Bonde Tusvik (37) og Anja Johansen (30). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det ett år siden Thea Steen døde av livmorhalskreft, 26 år gammel.

Den tidligere Dagbladet-journalisten fikk kreftdiagnosen våren 2015, og var svært åpen om sitt sykdomsløpbloggen sin.

Gjennom #sjekkdeg-kampanjen inspirerte hun flere tusen til å teste seg for livmorhalskreft, og mange av landets største, kvinnelige profiler var med på å fremme saken.

FORTSETTER Å GJØRE LIVSVIKTIG ARBEID: Thea Steens arbeid med #sjekkdeg-kampanjen har reddet mange liv. Kort tid før sin død mottok hun Kreftforeningens hederspris på bakgrunn av sin åpenhet og engasjement for kreftsaken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FORTSETTER Å GJØRE LIVSVIKTIG ARBEID: Thea Steens arbeid med #sjekkdeg-kampanjen har reddet mange liv. Kort tid før sin død mottok hun Kreftforeningens hederspris på bakgrunn av sin åpenhet og engasjement for kreftsaken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Jeg, og andre, burde gjort mer

Ferske tall fra Kreftregistret viser at stadig flere har tatt celleprøve etter lanseringen av #sjekkdeg - totalt 34 109 flere kvinner på bare to år.

Dagbladet har vært i kontakt med flere norske profiler som på ulikt vis har engasjert seg i saken og i Thea Steens historie. Samtlige gir uttrykk for at Thea gjorde livsviktig arbeid, og at kampanjen vil fortsette å redde liv i årene som kommer.

- TENKTE PÅ ANDRE: Hedda Kise berømmer Thea Steen for å tenke på, og hjelpe andre, selv om hun hadde det vanskelig. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- TENKTE PÅ ANDRE: Hedda Kise berømmer Thea Steen for å tenke på, og hjelpe andre, selv om hun hadde det vanskelig. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- I en situasjon der hun var så sliten og så syk, så sto hun på utrolig mye for så mange mennesker. Theas innsats gjør det så tydelig at jeg, og andre, burde gjort mer. Og nå er det ikke tabu å stå fram med dette lenger, takket være Thea Steen, sier Hedda Kise (44) til Dagbladet.

- Måtte opereres

Firebarnsmoren og TV-personligheten erkjenner at kreftsaken betyr mye for henne personlig.

- Jeg hadde selv forstadium til livmorhalskreft da jeg var i starten av 20-åra. Det var helt vanlig å sjekke seg den gangen, og det var et hell at jeg gjorde det. Jeg hadde nemlig ingen plager eller symptomer, men det var heldigvis standard at alle sjekket seg, så da ble det oppdaget.

Kise fikk påvist celleforandringer, og gjennomgikk en operasjon. Selv forklarer 44-åringen at hun er full av beundring for arbeidet Thea Steen la ned.

For en gave hun ga oss som er igjen. Hedda Kise

- Hadde jeg ikke sjekket meg, hadde det ikke blitt oppdaget, og jeg hadde fått kreft, og kanskje ikke fire barn. Dette betyr derfor veldig mye for meg personlig.

- Ergerlig

Selv om prøven kan oppleves ubehagelig for enkelte, mener Kise at det finnes mye annet som er langt mer ubehagelig. Hun understreker at det hele er over på tre sekunder, og oppfordrer derfor alle jenter til å sjekke seg.

TAKKNEMLIG: Hedda Kise (44) er selv svært engasjert i kreftsaken, og mener Thea Steen la ned et enormt arbeid når det gjelder å rette oppmerksomheten mot livmorhalskreft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Hedda Kise (44) er selv svært engasjert i kreftsaken, og mener Thea Steen la ned et enormt arbeid når det gjelder å rette oppmerksomheten mot livmorhalskreft. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hvis man ønsker seg barn er det veldig ergerlig å oppleve at man ikke kan få det, fordi man ikke gadd å gå til gynekolog da man var 20 år.

- Jeg har selv hatt hjernesvulst og møtt mye motstand i livet, og som foredragsholder for blant annet Gynkreftforeningen har jeg snakket om det å fokusere på det positive man får ut av det negative. Da får man faktisk mye mer positivt ut av det negative også!

- Thea gjorde også det, hun tenkte på og hjalp andre, selv om hun hadde det vanskelig. Jeg tror livet hennes ble litt lettere å leve, takket være det hun gjorde for andre. Og for en gave hun ga oss som er igjen!

Vil lære datteren

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (37) mener det er viktig å minne alle på hvor lite man kan gjøre, for å unngå noe som potensielt sett er svært farlig. 37-åringen forteller at hun kjenner flere som er blitt rammet av livmorhalskreft - med dødelig utfall.

- Personlig har jeg alltid vært nøye med å sjekke meg, siden jeg kjenner flere som har blitt rammet av denne kreftformen. Jeg tror #sjekkdeg-kampanjen har fått mange til å huske at det er viktig å sjekke seg jevnlig, sier hun og fortsetter:

- Jeg sjekker meg og har alltid vært flink til å gå til gynekolog, i frykt for mye rart oppi systemet. Det er alltid litt ubehagelig, men livreddende.

- Du har jo selv en liten datter. Har du tenkt noe på hvordan du vil oppfordre henne til å sjekke seg når hun blir voksen?

- Får ikke jenter vaksine mot dette nå? Jeg skal uansett alltid lære henne om at vi må selv passe på vår egen helse. Alle mann alle. Men det er veldig fint at staten minner oss på det og kaller oss inn til timer.

- LIVREDDENDE: Sigrid Bonde Tusvik går jevnlig til gynekolog, og oppfordrer også menn til å ta ansvar for kvinners livmorhals. Foto: NTB Scanpix
- LIVREDDENDE: Sigrid Bonde Tusvik går jevnlig til gynekolog, og oppfordrer også menn til å ta ansvar for kvinners livmorhals. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Er celleprøver og livmorhalskreft noe som diskuteres i din vennegjeng?

- Ja, vi er en gjeng som ikke har så mange tabuer igjen, men vi kan bli bedre på å ta vare på hverandre der nede og ikke bare i topplokket! Nå skal jeg minne dem på neste gang at de må sjekke seg, sier Tusvik og legger til:

- Menn må også huske på at hvis de ligger ubeskyttet rundt, så øker man faren for kvinners helse. Her har alle et ansvar for kvinners livmorhals. Både single og samboende!

STERKT: Tidligere i år sendte Dokument 2: «Thea - to somre, en vinter» på TV 2. Den tar for seg Thea Steens personlige historie og hvordan hun på ett år gikk fra å følge frilansdrømmen i New York, til å bli kreftpasient. Dokumentaren følger henne og familien gjennom håp, nedturer, glede og sorg. Video: TV 2Vi... Vis mer Vis mer

- Vil være her lengst mulig

Blogger Anja Johansen (30) er en av dem som forteller at Theas historie og innsats har betydd mye for henne personlig.

- Den gjorde og gjør fortsatt veldig mye med meg. Hennes historie satte i gang tanker og følelser, og den fikk meg til å åpne øynene for noe livsviktig. Jeg hadde aldri tatt celleprøve, eller hørt om livmorhalskreft tidligere, så Thea er grunnen til at jeg tok min aller første celleprøve.

- DYPE SPOR: Anja Johansen mener #sjekkdeg-kampanjen har bidratt til å bryte ned tabuer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- DYPE SPOR: Anja Johansen mener #sjekkdeg-kampanjen har bidratt til å bryte ned tabuer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Foruten Steens tilfelle har Johansen opplevd at en familievenn har blitt rammet av livmorhalskreft. Det er imidlertid mange faktorer som motiverer henne til å engasjere seg i saken, forteller hun.

- Det at jeg er mor. Jeg vil være her for Frøya så lenge som mulig, og hvis en celleprøve på noen få sekunder kan hjelpe meg med å finne ut om noe er galt eller ikke, tar jeg gjerne den prøven så ofte som jeg må.

- Hvordan vil du sørge for å oppfordre din datter når hun blir gammel nok?

- Være åpen og snakke om det.

- Føltes trygt

Selv tror Johansen at #sjekkdeg-kampanjen har vært med å fjerne tabuer eller vanskeligheter knyttet til temaet.

Hennes historie satte i gang tanker og følelser, og den fikk meg til å åpne øynene for noe livsviktig. Anja Johansen

- Den har satt dype spor, og den har fått både unge og eldre kvinner til å tørre å sjekke seg. Selv har jeg kun positive opplevelser rundt det å ta celleprøve. Jeg bestilte time, og snakket åpent med legen min. Det var ingen ubehag, føltes trygt og det tar bare noen få sekunder å teste seg.

- Hvorfor er denne saken så viktig?

- Jeg engasjerer meg fordi Thea gjorde et såpass stort og sterk inntrykk på meg. Jeg følte at jeg måtte hjelpe henne å hjelpe. Og etter at vi traff hverandre i fjor sommer, like før hun døde, ble jeg bare enda mer engasjert til å få budskapet til Thea ut.

VIL FÅ JENTER TIL Å TA CELLEPRØVE: I samarbeid med en rekke kjendiser vil Kreftforeningen oppfordre jenter til å ta en celleprøve. Video: Kreftforeningen / Det Nye Vis mer Vis mer

- Badet i skam

Programleder og TV-profil Line Elvåshagen (26) deler samme oppfatning som de andre kvinnene, og mener Steens åpenhet og ærlighet rundt kreftsaken har vært enormt viktig.

Jentetissen er badet i skam, og det er jeg veldig lei meg for. Line Elvsåshagen

- Det at Thea delte av det vanskeligste i livet, tror jeg gjorde meg - og mange andre jenter - bevisste på at man ikke kan ta lett på det. Det er ikke vanskelig å sjekke seg, men dessverre veldig lett å glemme i en hektisk hverdag, sier Elvsåshagen og fortsetter:

- Jentetissen er badet i skam, og det er jeg veldig lei meg for. Det er jo innmari rart, når halve befolkninga på denne jordkloden har en vagina, at det skal være så innmari vanskelig og flaut? Thea gjorde noe med den saken, ufarliggjorde det hele, og flytta fokus fra skam til god helse.

- UFARLIGGJORDE DET: Line Elvsåshagen engasjerer seg også i kreftsaken. Hun mener Thea Steen blant annet var med å bryte ned tabuer rundt livmorhalskreft. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- UFARLIGGJORDE DET: Line Elvsåshagen engasjerer seg også i kreftsaken. Hun mener Thea Steen blant annet var med å bryte ned tabuer rundt livmorhalskreft. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Hva motiverte deg til å engasjere deg i #sjekkdeg?

- For meg handler det om at vaginaen for mange fortsatt er litt skummel, mystisk og nesten som en «alien» der nede. Mange jenter vet nesten ikke hvordan de ser ut, engang! Vi må bli bedre kjent med tissen vår, og ta godt vare på den. Den er jo fantastisk!

Elvsåshagen drar også fram et eksempel på hvorfor det er så viktig å ta celleprøve.

- Jeg hadde en venninne som ble rammet, men det ble heldigvis oppdaget tidlig, og da gikk det fint - nettopp fordi hun sjekket seg!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer