Helene Spilling:

- Hadde det ikke bra

Proffdanseren forteller om den tunge tiden.

TØFF TID: Helene Spilling slet med depresjon og spiseforstyrrelse tidlig i tjueårene. Foto: Morten Eik / Se og Hør
TØFF TID: Helene Spilling slet med depresjon og spiseforstyrrelse tidlig i tjueårene. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Denne høsten, likt som de seneste årene, har proffdanser Helene Spilling (26) svingt seg over parketten i «Skal vi danse» - hvor hun og hennes dansepartnere samtlige år har endt opp med pallplasseringer.

Nå er årets dansekonkurranse over for denne gang, men det betyr imidlertid ikke at hun forsvinner fra skjermen av den grunn. I adventstiden er hun nemlig aktuell som en av deltakerne i NRKs «24 stjerners julekalender», og allerede på nyåret dukker hun opp i et nok en realitykonkurranse - «Mesternes mester».

HOLDER KONTAKTEN: Helene Spilling forteller at hun fortsatt holder kontakten med «Skal vi danse»-dansepartneren Aleksander Hetland. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug Vis mer

- Ser perfekt ut på utsiden

Det blir derfor mye skjermtid og fokus på 26-åringen fremover, som hittil har vært mest vant til å være en slags «sidekick».

- Det er litt skummelt og litt rart. Det blir veldig mye mer meg, og jeg er ikke vant til det. Jeg er vant til å ha en partner og at det er de som står for pratingen og sånne ting, men nå skal plutselig jeg stå der og få alle de spørsmålene selv og det handler om meg. Det er rart men jeg synes også det er fint at folk kan bli kjent med meg og hvordan jeg faktisk er, forteller hun til Se og Hør.

Nordmenn er godt vant med å se den blide danseren i glitrende kjoler, høye hæler og perfekt sminke, men hun er også opptatt av å være åpen om at alt ikke trenger å være slik det ser ut på skjermen.

26-åringen har nemlig slitt med både depresjon og spiseforstyrrelse.

HOT: Selv om «Skal vi danse» går mot slutten, virker det som om stemninga mellom Aleksander Hetland og Helene Spilling aldri har vært så hot som nå. Slik svarer de på romanseryktene. Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Det er ikke noe jeg har veldig lyst til å snakke om, men jeg får mange fine meldinger når jeg gjør det og opplever at folk finner støtte i det. Også synes jeg det er viktig å fortelle om, siden mange er vant til å se meg glamorøs på «Skal vi danse», og det ser kanskje perfekt ut på utsiden, men det betyr ikke at det er det.

Deprimert og spiseforstyrret

Det hele startet da Spilling i begynnelsen av 20-årene flyttet til Litauen for dansen. Grunnen til at det ble nettopp Litauen var at dansepartneren var derfra.

STIKK: Proffdanser Helene Spilling kommer med stikk til Rød Løper under direktesending. Reporter: Jonas Hammer. Video: Luna Lea. Vis mer

- Jeg bodde i Litauen i to og et halvt år, og grunnen til at jeg flyttet hjem derfra var på grunn av depresjon og litt spiseforstyrrelser, sier hun, og utdyper:

- Jeg flyttet dit helt alene og hadde ingen venner eller familie der. Jeg hadde liksom ingen rundt meg, så jeg ble veldig ensom. Og så mistet jeg farfar mens jeg bodde der, noe som ikke hjalp så mye. I tillegg var det en del konflikter med partner og sånne ting, så det lå liksom ikke til rette.

Danseren nektet imidlertid å kaste inn håndkleet med det første, noe som forklarer hvorfor hun ble værende så lenge som hun ble.

- Jeg bare fortsatte. Jeg tror jeg holdt på i to år selv om jeg egentlig ikke hadde det bra, så jeg pushet det til det ikke gikk lengre

JØSS: Proffdanser Helene Spilling skulle konfronteres med favorittstempelet. Det fikk hun ikke gjøre i fred. Video: Rød Løper Vis mer

- Angrer ikke

Oppholdet i Litauen gikk på helsen løs for Spillings del, og selv om hun nå innser at hun kommer til å bære det med seg en godt stund, angrer hun ikke av den grunn.

- Jeg angrer ikke på det i dag. Noe jeg har lært er at det er veldig viktig at man kan alltids si «han gjorde det» og «hun gjorde det», men det er ikke noen sin skyld.

- Jeg valgte å bli der hver eneste dag, det å fortsette å være der var et valg jeg tok - selv om jeg ikke hadde det bra og det kanskje hadde vært bedre for meg å flytte hjem. Men det er opp til meg og det er mitt ansvar å ta vare på meg selv og passe på at de menneskene rundt meg er bra for meg.

FLYTTET SAMMEN: Helene Spilling har flyttet sammen med Birgit Skarstein - og nylig møttes de sammen med hver sin dansepartner for å markere begivenheten. Video: Helene Spilling / Instagram Vis mer

- En lettelse

Hun er også opptatt av å understreke et poeng.

- Hadde jeg visst i forkant hvordan det skulle gå, hadde jeg fortsatt valgt å gjøre nøyaktig det samme en gang til, nettopp fordi jeg fikk så mye ut av det. Både karrieremessig og hvor mye jeg har vokst som menneske på å oppleve det og å gå gjennom en sånn type situasjon.

- Hvordan var det å flytte tilbake til Norge?

- Det var en lettelse Det var veldig godt å ha familie og venner som støttet meg, så det gikk fort bedre. Sånne ting sitter jo alltids litt igjen, men det var veldig fint å komme hjem, forklarer hun til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Møtt meg selv i døren

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer