GIKK BORT: AP-legenden Haakon Lie døde mandag 25. mai. Foto: Scanpix
GIKK BORT: AP-legenden Haakon Lie døde mandag 25. mai. Foto: ScanpixVis mer

Haakon Lie er død

Arbeiderparti-legenden ble 103 år gammel.

SEHER.NO: Arbeiderparti-legenden Haakon Lie er død 103 år gammel.
- Haakon Lie var med på å utvikle Norge fra å vere et fattigsamfunn til et velferdssamfunn. Norge og Arbeiderpartiet er takknemlig for innsatsen hans, sier statsministeren Jens Stoltenberg ifølge NRK.

Lie var like gammel som det selvstendige Norge. Han ble født 22. september 1905. Politikerkjempen gjorde en livslang innsats for Arbeiderpartiet og velferdsstaten, men han satt aldri på Stortinget.

Fra 1941 var Lie knyttet til LOs London-sekretariat og fra 1944 var han norsk arbeiderattaché i USA. Deretter var han landsmøtevalgt sekretær i Arbeiderpartiet fra 1945 til 1969.

Kampen mot fattigdom og arbeidsløshet var drivkraften i hans politiske liv. Lie var sterkt USA- og Israel-vennlig. Han deltok selv i den spanske borgerkrigen mot Franco og i seksdagerskrigen på Israels side. Lie støttet USAs krigføring i Vietnam, og han var en sterk forkjemper for norsk NATO-medlemsskap.

Lie var kjent for sin kompromissløse kamp mot kommunismen, og ifølge Lund-kommisjonen skal Haakon Lie ha visst mer enn de aller fleste om den ulovlige overvåkningen av nordmenn under den kalde krigen.

Lie var en temperamentsfull politiker, som er blitt kalt både villmann og hysteriker. Han levde i en politisk tid da nok var mer vanlig å være ”hard i kjeften”.

Som 15-åring gikk Haakon Lie inn i Arbeiderungdommens lag. Etter examen artium droppet Lie planen om universitetsstudier og valgte seg et yrke i friluft. Han utdannet seg som forstmann, men da han ble rammet av tuberkulose som 23-åring kunne han ikke fortsette med den tunge fysiske jobben i skogen. Dermed fikk han mer tid til å vie partikampen og ble satt til å bygge opp Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF).  Det er den jobben han i ettertid har sagt han er mest stolt over. Det var den første opplysningsorganisasjonen i Norge. Og de var de første som utnyttet filmen som medium.

Da Lie i 1969 sluttet i Arbeiderpartiet etter 23 år som partisekretær ble skogen igjen hans arbeidsplass.

- Hvis du skal orke å være i hus med meg, må jeg ha noe å henge fingrene i, sa Haakon til kona Minni ifølge Dagbladets Magasinet. Han kjøpte seg traktor, motorsag og gravemaskin og ble kroppsarbeider fra han var 65 til 80 år.

Han mente selv at det var en av årsakene til at han ble så gammel som han ble. Andre våpen mot alderdommen var å tilbringe store deler av vinteren i Florida og spise en halv kopp med blåbær hver dag.

Haakon Lie var skarp til det siste og nølte ikke med å komme med meninger om norsk politikk slik den ble ført lenge etter at han var aktiv selv. Han har gitt ut mange bøker om arbeiderbevegelsen og dens profiler.

Men at han selv skulle ha hatt stor innflytelse på historien ville han ikke høre snakk om:
- Norges mektigste politiker? Bare sprøyt! Jeg har ikke spilt noen rolle i historien, fnøs han i et portrettintervju med Dagbladets Magasinet i forbindelse med 100-årsdagen.

Kilder: DN.no, Dagbladet.no, arbark.no

KARISMATISK: Arbeiderpartiets mangeårige partisekretær Haakon Lie fotografert under 2. verdenskrig da han var knyttet til LOs London-sekretariat. Foto: Scanpix
ALLTID ENGASJERT: Her er Haakon Lie 95 år gammel fotografert under et debattmøte om privatisering av Statoil i Oslo arbeidersamfunn. Foto: Scanpix
ÆRET: AP-veteran Haakon Lie får æresmedlemskap i Det Norske Arbeiderparti i 2002, overrekt av leder Jens Stoltenberg. Seansen foregikk i Oslo Arbeidersamfunn. Foto: Scanpix
ETTERKOMMERNE: Da Haakon Lie fylte 100 år ble han behørig feiret i Folkets Hus i Oslo. Her er han sammen med sin barn, barnebarn og oldebarn. Foto: Scanpix
HYLLET: Haakon Lie i Folkets Hus på 100-årsdagen sin. Foto: Scanpix
TILBAKE TIL SKOGEN: Da Lie gikk av som partisekretær for Arbeiderpartiet i 1969 gikk han tilbake til sitt gamle yrke som forstmann og var kroppsarbeider i 15 år. Foto: Scanpix
ENGASJERT I ARBEIDERNES VEL: Haakon Lie taler til arbeiderne ved AEG i Berlin. Lie var medlem av organisasjonskomiteen for -"Kongressen for kulturell frihet". Foto: Scanpix
ISRAEL-VENN: Haakon Lie kjempet på Israels side i seksdagers-krigen. Men var skuffet over skammens mur som kom i de siste årene han levde. Foto: Scanpix
FORFATTER: Lie skrev mange bøker, ofte i sitt vintereksil i Florida. Her ved en boklansering i 1985. Foto: Scanpix
SPREK: Som 100-åring var han fortsatt sprek. Han svømte og spiste en halv kopp blåbær hver dag. Foto: Scanpix
Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.