KUNST? IKEA solgte billige malerier i stor stil. Foto: AP/SCANPIX
KUNST? IKEA solgte billige malerier i stor stil. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Gylden IKEA-kunst

IKEA solgte trykk av kjente svenske kunstnere. Det ga nett-auksjon.

Svensk suksess!

Svensker som kjøpte opptrykk av kjente kunstneres malerier på IKEA solgte bildene videre på internett - med stor fortjeneste! Et eksempel til etterfølgelse i Norge?

På et kvarter ble IKEA i Sverige utsolgt da de la ut for salg en rekke plakater av kjente svenske kunstnere. Senere på dagen var bildene solgt videre på internett med fortjeneste med mange tusen kroner i fortjeneste!


Hvert bilde ble trykket opp 1000 eksemplarer, og IKEAs pris var 1700 svenske kroner. Ca 1500 norske kroner.

Den prisen skulle vise seg å være lav...

Så snart kjøperne kom hjem ble hundrevis av bilder lagt ut for salg på nettet, og et av opptrykkene gikk for 20 000 svenske kroner - samme kveld! Det er litt av en pris for en plakat som ikke en gang var innrammet!

En svensk kunsthandler sier at prisene på nettet likevel kan vise seg å være den rette, og at IKEA selger for billig.

- IKEAs konsept ligner på det Andy Warhol i sin tid gjorde. Flere av hans beste verk er jo masseprodusert på lerret, sier Carl-Gustaf Petersén fra auksjonshuset Bukowskis til Aftonbladet.

Det er et bilde av Ernst Billgren;  'Besök Hemma', som gikk for 20.000 kroner. Han føler seg ikke lurt selv om han fikk langt mindre for bildet.

- Alle vet vel hva IKEA har betalt. Jeg har fått så jeg klarer meg. Hvis folk liker dette bildet og ikke bryr seg om et lite tall i hjørnet så kan de laste det ned gratis fra hans egen hjemmeside! sier han ifølge danske B.T.