Oppfordret til vagina-damping:

Gwyneth Paltrow-magasin nedlagt etter fakta-krangel

Paltrow ville at magasinet hennes skulle publisere intervjuer med healere og alternative behandlere, uten å måtte sjekke om det de sa faktisk stemte.

ENDTE SAMARBEID: Skuespiller og publisist Gwyneth Paltrow. Foto: NTB Scanpix
ENDTE SAMARBEID: Skuespiller og publisist Gwyneth Paltrow. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste årene har skuespiller Gwyneth Paltrow (45) delt råd og livsstilstips på nettstedet Goop, som hun er kurator for. Nettstedet har fått mye kritikk for å ha delt flere kontroversielle helsetips, som eksperter mener kan være skadelige.

Foruten å ha rådet influensasyke til å sitte mye i badstu, har skuespilleren også rådet kvinner til å dampe vaginaen sin.

I april inngikk Goop et samarbeid med forlaget Condé Nast, som blant annet eier magasinene Vogue og Vanity Fair, for å lage en magasin-versjon av nettstedet. Men nå er magasin-samarbeidet avsluttet, blant annet fordi Condé Nast ville at Goop skulle sjekke at alle opplysningene de publiserte samsvarte med fakta.

Så ikke behov for faktasjekk

- Selskapet er i utvikling og gjør ting på en veldig gammeldags måte, sier Gwyneth Paltrow, i et intervju med New York Times.

Paltrow ville at Goop skulle publisere intervjuer med healere og alternative behandlere, uten å måtte sjekke om det de sa faktisk var medisinsk korrekt eller vitenskapelig mulig.

Condé Nast holdt fast ved at påstander skulle verifiseres, og når det ble umulig ble noen intervjuer om helse byttet ut med reisereportasjer i hui og hast, skriver New York Times.

Paltrow på sin side, mente det ikke var noe problem å trykke påstandene. I artikkelen uttaler hun at Goop aldri påstår noe, men kun stiller spørsmål til ukonvensjonelle kilder. Elise Loehnen, Goops innholdsredaktør, la også til at Goop «bare stilte spørsmål».

Saken fortsetter under.

Ikke reklamekataloger

Et annen presseetisk regel Paltrow ikke var enig i, var å unngå å blande journalistikk og reklame. Goop ville selge Goop-produkter, i tillegg til andre produkter, akkurat som de gjør på nettsiden sin. Condé Nast stod fast på at de publiserer magasiner, ikke reklamekataloger.

Magasinet ble lagt ned etter to utgaver, og samarbeidet ble avsluttet. Men Paltrow forteller at de avsluttet det på en god og vennskapelig måte.

Vaginadamping

En rekke fagpersoner har kritisert Goops helseartikler. Blant annet har gynekolog og fødselslege Jen Gunter, som også har en helsespalte i New York Times, skrevet hele 32 bloggposter om dårlige helseråd fra Goop.

Blant artiklene som har møtt motbør var Goop-artikkelen om at kvinner burde gå til en behandler for å dampe vaginaen sin. Dette rådet møtte så mye motbør at de valgte å trekke det tilbake.

Gynekologer kom med krass kritikk, og sa at det ikke bare kunne forstyrre den naturlige pH-verdien i kvinners underliv, men også føre til farlige brannsår, skriver The Guardian.

Gwyneth Paltrow har også fått kritikk for å ha oppfordret folk til å oppholde seg mest mulig i badstua, om man er rammet av influensa. Dette blant annet kritisert av lege Alexandra Sowa. I et leserinnlegg hos Slate.com, skrev hun at å simulere svetteproduksjon for en pasient med influensa fører til at man blir dehydrert.

Saken fortsetter under.

Akupunktur med bier

Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Journal of Investigational Allergology and Clinical Immunology, skal en spansk kvinne på 55 år også ha omkommet som følge av en akupunkturmetode som blant andre skuespiller Gwyneth Paltrow anbefalte på Goop.

Akupunkturmetoden bruker levende, stikkende bier, istedenfor nåler som brukes i vanlig akupunktur.

Paltrow mente metoden skulle hjelpe mot plager som blant annet betennelse, leddgikt, arr og hudproblemer.

Ifølge studien, som ble utført av leger ved Cajal University Hospital i Madrid, skal den 55 år gamle kvinnen ha omkommet av organsvikt etter gjentatte stikk av biene under behandlingen. Hun skal ha gjennomgått behandlingen hver fjerde uke i to år, før hun under den siste behandlingen skal ha blitt tungpustet og mistet bevisstheten, før hun tre uker etter døde.

Kvinnen skal ikke ha hatt noen annen form for sykdom som kan ha forårsaket dødsfallet.

Studien konkluderte med at behandlingen var «usikker og utilrådelig».

LES OGSÅ: Sandra Lyng Haugen avslører termindato

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer