Gustav M. Witzøe

Gustav Witzøe (25) blir stadig rikere

Familiebedriftene øker med milliarder.

LE HELE VEIEN TIL BANKEN: Det har vært et godt fiskeriår økonomisk. Aksjene til lakseselskapet Salmar, som eies av selskapet Kverva, som igjen hovedsaklig eies av 25 år gamle Gustav Magnar Witzøe jr, har doblet i verdi. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
LE HELE VEIEN TIL BANKEN: Det har vært et godt fiskeriår økonomisk. Aksjene til lakseselskapet Salmar, som eies av selskapet Kverva, som igjen hovedsaklig eies av 25 år gamle Gustav Magnar Witzøe jr, har doblet i verdi. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Det har vært et innholdsrikt år for den norske laksearvingen Gustav Magnar Witzøe (25). Han har for alvor kommet seg ut av farens skygge, selv om det er 12 år siden nesten hele familieimperiet ble overført til ham.

Han har begynt å gjøre intervjuer, blant annet i Dagbladet Magasinet, og stiller oftere enn noensinne opp på rød løper med ymse kjendiser. Eksempelvis er han blitt god venn med kjendisstylisten Jan Thomas (51), som han blant annet har vært i Paris med.

Selv om mange med tida har latt seg fascinere av arvingens privatliv, er hans økonomi fortsatt under lupen. Med landets største likningsformue på spinnville elleve milliarder kroner i 2016, er kanskje ikke det så rart. Og skal vi tro Dagens Næringsliv tirsdag, kommer den formuen bare til å vokse.

Satser milliarder

Det er som nevnt landets største finansavis som først omtaler saken. Investeringsselskapet Kverva, som eier rundt halvparten av lakseselskapet Salmar, hadde i fjor et overskudd på drøyt en milliard kroner. For Salmars del har aksjene nesten doblet seg i verdi, og er i dag verdt rundt 22 milliarder kroner.

Lakseprisene i år har nemlig vært bedre enn ventet, og vil trolig øke, har analytiker i Handelsbanken Capital Markets, Kjetil Lye, tidligere uttalt til NA24.

Kverva eies igjen av familiens holdingselskap Kvarv. Totalt sett har familiens verdier nå passert hele 25 milliarder norske kroner. Witzøe jr. eier 97 prosent av aksjene til Kverva, som vil si at hans egen formue også har øket betraktelig.

Witzøe-familien er blitt rike på fisk, men nå virker det som at de ønsker å ekspandere aksjeporteføljen sin. Helge K. Moen, som er sjef i Kverva, sier til DN at de nå jobber seg inn mot teknologi knyttet til oppdrett og sjømat.

Fisk er en milliardbransje, og det er derfor heller ikke vanskelig å forstå at teknologien rundt det også drar inn store mengder med penger. De siste åra har de investert godt i oppdrettsteknologi, og kjøpte blant annet denne våren aksjeposter i Mariculture - som skal utvikle merder som kan tåle 15 meter høye bølger.

HØY FORMUE: Witzøe-klanens verdier har nå passert hele 25 milliarder kroner, som kommer til å øke arving Gustav Magnar Witzøes (25) formue betraktelig. Her er han fotografert på Elle-festen tidligere i sommer - ikledd mokkasiner fra Gucci med pels på. Foto: Andreas Fadum
HØY FORMUE: Witzøe-klanens verdier har nå passert hele 25 milliarder kroner, som kommer til å øke arving Gustav Magnar Witzøes (25) formue betraktelig. Her er han fotografert på Elle-festen tidligere i sommer - ikledd mokkasiner fra Gucci med pels på. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Dette skal ifølge avisa koste rundt 600 til 700 millioner kroner i nye investeringer. Sammenlagt har investeringene i teknologi gjennom Kverva og datterselskapene passert en milliard kroner.

- For oss handler det om å ta industrien inn i framtida, og vi skal bruke kunnskapen vår til å ligge fremst på teknologisk utvikling. Dette blir et satsingsområde framover, sier Moen til DN, og legger til at 25-åringen er en del av teamet og de siste åra har tatt mer del i virksomhetene.

Witzøe senior og junior kan derfor utvilsomt le hele veien til banken. 25-åringen er derimot fortsatt ikke helt sikker på hva framtida bringer for hans del. Det fortalte han i et stort intervju med Dagbladet Magasinet tidligere i år, da han viste fram hjemstedet Frøya.

- Det var dette jeg gjerne ville vise dere (hjemstedet, journ.anm.). Det er dette som er viktig for meg. Jeg vet ikke hva jeg velger i framtida. Jeg vil prøve ulike ting. Det kan godt være at jeg flytter tilbake hit. Men ikke ennå, sa han.

Saken fortsetter nedenfor.

🎬

A post shared by Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe) on

Modellframtid

Selv om milliardene har kommet fra farens satsing på lakseoppdrett, har ikke 25-åringen hatt noen klar framtidsvisjon. Ved at han, i tillegg til å være milliardærarving, har et pent ytre, har han imidlertid noen ekstra strenger å spille på.

Nå prøver Witzøe seg nemlig som kampanje- og catwalkmodell, og med seg på laget har trønderen ingen ringere enn tidligere modell og kjendisstylist, Jan Thomas.

Det var arvingens frisør som introduserte ham for kjendisstylisten. Og det hele var gjort godt skjult for å unngå at den kjendis-sky laksearvingen skulle trekke seg. Det som begynte med en garderobegjennomgang, ble gradvis utvidet til et større samarbeid mellom de to.

I dag er 51-åringen, sammen med modellagent Alexander Norheim (31) fra modellbyrået Team Models, blant dem som legger strategien for Gustavs modellsatsing.

Og de to la ikke skjul på at de har troen på 25-åringen. Til Magasinet fortalte de at de ser for seg en merkevare som likner milliardærarvinger og supermodell-søstrene Bella (21) og Gigi Hadid (23).

At et samarbeid med ham ville kunne føre til spekulasjoner om legning og om de to er et par, var noe stylisten var forberedt på. Det samme ble 25-åringen. Ryktene tok han derimot med knusende ro.

- Hvis noen kaller meg homo, så er ikke det noe jeg oppfatter som nedverdigende. Homofil er noe man er, ikke noe man velger. Det er ikke noe galt i det.

I januar kom de to vennene sammen til Se og Hørs kjendisgalla. På spørsmål om han da hadde kjæreste, flirte Witzøe.

- He-he, det har jeg ikke, sa 24-åringen, og la til at han heller ikke aktivt er på leting etter en for øyeblikket.

- Ikke noe mer enn andre, single mennesker, i så fall, sa han og smilte.

LES OGSÅ: Derfor flytter Skarsgård hjem til Sverige