Gunnar Sønsteby er død

Norges høyest dekorerte mann er gått bort.

HEDRET MOTSTANDSMANN: Gunnar Kjakan Sønsteby var den siste gjenlevende av den berømte motstandsgruppen Oslogjengen. Her foran Akershus festning hvor han jobbet de siste årene med kartlegging av informasjon fra krigsårene. Foto: SCANPIX
HEDRET MOTSTANDSMANN: Gunnar Kjakan Sønsteby var den siste gjenlevende av den berømte motstandsgruppen Oslogjengen. Her foran Akershus festning hvor han jobbet de siste årene med kartlegging av informasjon fra krigsårene. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se bilder fra Sønstebys liv nederst i saken!

SEHER.NO:
Landets høyest dekorerte borger er gått bort. Gunnar Sønsteby var leder av motstandsgruppa «Oslogjengen» under andre verdenskrig. Her var han kjent under kallenavnet Kjakan og Nr. 24.

Den folkekjære motstandsmannen døde på et sykehjem i Oslo torsdag ettermiddag, melder Dagbladet. Han ble 94 år gammel.

Sønsteby deltok i en rekke sabotasjeaksjoner gjennom krigen, og opererte med ulike dekknavn.

Da han fylte 90 år i 2008 ble det markert på Akershus med både konge og landets øverste militære til stede.

Sin høye alder til tross jobbet han aktivt som foredragsholder og formidler av egen og andres krigshistorie. Han og kona Anne-Karin jobbet på Akershus festning for å systematisere og kartlegge stadig nye historiske fakta fra årene 1940-45.

Sønsteby vokste opp på Rjukan og tilbragt mye tid på fjellet sammen med kamerater. Etter gymnaset flyttet han til Oslo og utførte førstegangstjenesten i Garden. I studietiden vanket han på Studenthytta på Svartor i Nordmarka hvor ungdommer fikk frivillig militæropplæring.

– Så sikre var vi på at krigen kom. I et demokrati vil det alltid finnes folk som vil kjempe for det. Det var naturlig, noe vi bare visste vi måtte gjøre. Vi var ganske unge, og det var jævlig moro! har han fortalt til NTB.

Da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940 sluttet han seg til de norske styrkene på Østlandet. Allerede i 1940 ble han involvert i det gryende motstandsarbeidet. Han utførte flere kurer-/etterretningsoppdrag inn i Norge fra Sverige for Den britiske legasjonen i Stockholm.

I 1942 ble han fengslet av svensk politi, men klarte å overbevise dem om at han ikke var den ettersøkte Gunnar Sønsteby. Senere samme år ble han stasjonert i Oslo som britisk etterretningsagent med kodenavnet Nr 24. I 1943 unnslapp han så vidt Gestapo og flyktet til Sverige igjen. Han ble sendt til Storbritannia og ble innrullert i Kompani Linge - som deltok i britisk ledede operasjoner i Norge.

I oktober 1943 ble han sluppet i fallskjerm over Norge og ble aksjonssjef for Milorg sentralledelse og sabotasjegruppen Oslogjengen.

Under krigen spilte "Kjakan" en sentral rolle i blant annet sprengningen av Arbeidskontorets arkiver og sprengningen av Kongsberg våpenfabrikk.

Sønstebys kjennemerke - eller nettopp mangel på det - var  hans anonyme utseende og vesen. Han syklet umerkelig gjennom menneskemengdene og Gestapo greide aldri å få et godt nok signalement av motstandsmannen til å finne ham.

Den første tiden etter frigjøringen i 1945, var Sønsteby i realiteten, om ikke formelt, den første gardesjefen etter krigen i den forstand at han hadde ansvaret for vaktholdet rundt kongefamilien. Da kronprins Olav kjørte rundt i Oslo 13. mai satt Sønsteby og Max Manus i kronprinsens åpne bil med maskinpistolen klar på vakt mot aggressive nazister.

– Han var full av nerver, Max. Han hadde vondt hele tiden. Men det gjorde ingenting. Max utførte alle aksjoner uten vanskeligheter. Jeg hadde ikke nerver. Det var først i sluttfasen av krigen at jeg plutselig kjente det. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle overleve, det falt meg ikke inn. Det var snakk om få dager igjen av krigen. Plutselig begynte jeg å skjelve da vi skulle sikre arkivene i politi- og justisdepartementet 2. mai 1945. Det var ingen god opplevelse. Jeg hadde ikke spytt igjen, var tørr i munnen. Men det gikk bra. Vi fikk da med oss to tonn med arkivstoff uten at det kom til trefninger, har Sønsteby fortalt til forfatteren Ari Behn som skrev et portrettintervju av ham i 2008.

Den britiske etterretningstjenesten MI5 har sagt at Sønsteby er den som  uten sammenlikning har klart seg best i fiendtlig territorium over en lengre periode og bedre og mer verdifullt enn noen annen person. For denne innsatsen ble han landets høyest dekorerte borger, og er den eneste som har mottatt Krigskorset med tre sverd (tildelt 16. august 1946).

Samme år fikk han H.M. Kongens Erindringsmedalje i sølv. I 2004 be han tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren. 27. januar 2006 ble han utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer