NXIVM:

Grufulle detaljer fra sex-kulten: - Som en skrekkfilm

Rettssaken mot den påståtte kultlederen Keith Raniere har startet.

TILTALT: Keith Raniere står tiltalt for blant annet sexhandel, pengeutpressing og besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Han nekter straffskyld på alle punkter. Her tegnet i rettssalen tirsdag. Foto: Elizabeth Williams via AP / NTB Scanpix
TILTALT: Keith Raniere står tiltalt for blant annet sexhandel, pengeutpressing og besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Han nekter straffskyld på alle punkter. Her tegnet i rettssalen tirsdag. Foto: Elizabeth Williams via AP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne uken startet rettssaken mot NXIVM-grunnleggeren Keith Raniere (58), som står tiltalt for en rekke lovbrudd, deriblant sexhandel, pengeutpressing og besittelse av overgrepsmateriale mot barn.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er det forventet at flere av 58-åringens angivelige «slaver», samt medlemmer av hans innerste sirkel - som har erkjent seg skyldige - vil vitne i rettssaken mot ham, som kan vare i opptil seks uker.

NXIVM har fra utsiden blitt presentert som en selvhjelps-gruppe, men i senere tid har det derimot vist seg at sannheten skal være en helt annen. I undergruppen DOS, som ble laget spesielt for kvinnelige medlemmer, skal flere blant annet ha blitt brennmerket med Ranieres initialer, for så å bli tvunget til å ha samleie med ham.

Kvinnegruppen blir omtalt som en sex-kult, der det skal ha vært et tydelig skille mellom medlemmer av ulike grader - hvor man enten hadde rolle som «slave» eller «master». For å klatre oppover måtte man selv rekruttere kvinner inn i gruppen.

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Seksuelle bilder

Tirsdag tok en av «slavene» plass i vitneboksen i rettssalen i Brooklyn. Under navnet «Sylvie» fortalte hun grufulle detaljer fra den mye omtalte sex-kulten.

Fra vitneboksen fortalte kvinnen at hun som 18-åring ble rekruttert inn i NXIVM, av Clare Bronfman (40). Bronfman, som er arvingen til Seagram-imperiet, sa seg i april skyldig i å ha deltatt i kriminelle aktiviteter i forbindelse med kulten.

Derfra skal hun ha blitt overtalt til å utføre perverse handlinger for å gjøre Raniere til lags, ifølge New York Post.

«Ditt første oppdrag er å forføre Keith Raniere», krevde «masteren» av henne.

«Sylvie» skal deretter motvillig ha sendt en melding til 58-åringen og skrevet at han så sexy ut i brillene sine. Raniere skal så ha svart at hun «må gjøre bedre enn som så» - og oppfordret henne til å sende noen lettkledde bilder av seg selv.

Vitnet, som i dag er 32 år gammel, hevdet i retten tirsdag at hun etter dette sendte bilder til Raniere - som krevde at hun «gikk lenger og lenger ned» - helt til hun til slutt sendte et bilde som «bokstavelig talt var av vaginaen min».

Med tiden skal kravene til bildene ha blitt mer perverse.

MEDIEINTERESSE: Det er enorm interesse rundt den pågående rettssaken. Her snakker Keith Ranieres advokat Paul DerOhannesian med pressen tirsdag. Foto: NTB Scanpix
MEDIEINTERESSE: Det er enorm interesse rundt den pågående rettssaken. Her snakker Keith Ranieres advokat Paul DerOhannesian med pressen tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

32-åringen fortsatte å sende kultlederen bilder helt til faren hennes en dag fant dem på iCloud-kontoen hennes. Da kvinnen fortalte dette, brøt hun sammen i tårer.

Mindreårig sex-slave

Keith Raniere står også tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente kalt «Camilla». Hun ble ifølge avisen rekruttert fra Mexico som 15-åring, og skal ha vært Ranieres første sex-slave.

Jobben hennes ble raskt å rekruttere andre slaver til å utføre seksuelle tjenester for kultlederen. Blant andre skal en 30 år gammel skuespiller ha blitt introdusert for Raniere mens hun hadde bind for øynene og var knytt fast i et bord.

- En tredje person kom inn i rommet og begynte å utføre oralsex på henne. Den tredje personen var 15 år gamle «Camilla», sa aktor under rettssaken.

Keith Raniere skal ifølge avisen ha vist lite følelser mens de grufulle detaljene kom til overflaten, og skrev notater underveis.

KALD: Keith Raniere skal ifølge New York Post ikke ha blitt særlig påvirket av historiene som ble fortalt under rettssaken. Foto: Elizabeth Williams via AP / NTB Scanpix
KALD: Keith Raniere skal ifølge New York Post ikke ha blitt særlig påvirket av historiene som ble fortalt under rettssaken. Foto: Elizabeth Williams via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Mistet besinnelsen

Tidligere har den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson (41), stått frem med sin historie fra innsiden av sex-kulten.

Hun hadde i over et tiår deltatt på NXIVM-kurs sammen med ektemannen da hun fikk tilbud om å delta i DOS.

41-åringen ble rekruttert av Lauren Salzman (42), som var datteren til en av medgrunnleggerne av NXIVM, 65 år gamle Nancy Salzman, og dermed hadde en stilling høyt oppe i organisasjonen.

Salzman skal ha fortalt Edmondson at medlemmene i DOS måtte overkomme «svakheter typisk for kvinner», som overfølsomhet og vanskeligheter for å holde løfter.

I et intervju med ABC News i 2017 fortalte hun i detalj om den mye omtalte brannmerkingen kvinnene gikk gjennom.

Edmondson og fire andre kvinner ankom Salzmans hus i mars 2016, der de ble bedt om å kle av seg, før de under en seremoni med levende lys fikk se hverandre for første gang. Deretter ble de kjørt til et hus i nærheten, der de ble merket for livet med et kauteriseringsverktøy, uten bedøvelse.

SKYLDIG: «Smallville»-skuespilleren Allison Mack har sagt seg skyldig. Foto: NTB Scanpix
SKYLDIG: «Smallville»-skuespilleren Allison Mack har sagt seg skyldig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den første kvinnen på bordet skrek og vred seg i smerte. Og kvinnen jeg var der med, holdt jeg beina nede på. Vi så på hverandre og bare gråt, sa Edmondson.

Skuespilleren beskrev det hele «som en skrekkfilm», og sa at smertene var «verre enn å føde barn». Hun skal ha blitt fortalt at merket var et latinsk tegn, før hun senere gjenkjente bokstavene K og R, som hun tolket som Ranieres initialer.

- Da jeg skjønte det, mistet jeg besinnelsen. Jeg er ikke et kveg. Jeg er ikke eid av Keith, sa hun i intervjuet fra 2017.

Nekter straffskyld

Keith Raniere nekter straffskyld på alle punkter, og hevder at alt foregikk med samtykke fra kvinnene. Det er forventet at det i løpet av de neste ukene vil bli presentert en rekke beviser mot ham i retten, blant annet overgrepsmateriale mot barn som er funnet i hjemmet hans i New York.

Hvis han blir dømt, risikerer han livstid i fengsel. Alle de andre som er tiltalt for kultvirksomheten i NXIVM, har tilstått.

Blant disse er den Lauren og Nancy Salzman, spritmilliardæren Clare Bronfman og den tidligere «Smallville»-skuespilleren Allison Mack (36).

LES OGSÅ: - Det ble tøft, det var et sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer