Dronning Margrete:

- Grovt og uansvarlig

Dronning Margrethe er en populær dronning, men hennes siste uttalelser får mange til å reagere.

FÅR KRITIKK: Dronning Margrethe blandet seg lørdag inn i debatten om klimaforandringene. Det burde hun kanskje ikke ha gjort, eller? Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Dronning Margrethe blandet seg lørdag inn i debatten om klimaforandringene. Det burde hun kanskje ikke ha gjort, eller? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange meninger der ute om den pågående og svært aktuelle klimakrisen. Utfordringene har vært grunnlag for mange diskusjoner, og nå har danske dronning Margrethe (79) hoppet på toget.

Den snart 80 år gamle dronningen er i utgangspunktet svært godt likt av det danske folket, og står forholdsvis sjelden i kritikkstorm.

Nå gjør hun imidlertid det, etter at hun tidligere i dag stilte opp til intervju i danske Politiken. I intervjuet, gjengitt av blant andre danske Ekstra Bladet, åpnet hun seg om hvilke samfunnsdebatter som interesserer henne.

GODT LIKT: 79-åringen er en populær dronning. Nå får hun imidlertid hard medfart etter nytt intervju. Foto: NTB Scanpix
GODT LIKT: 79-åringen er en populær dronning. Nå får hun imidlertid hard medfart etter nytt intervju. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kontroversielt

Dronningen sier at klimadebatten ikke er noe som gir henne panikk, men det er likevel det hun sier om hvorvidt klimakrisen er menneskeskapt eller ei, som får mange til å reagere.

- Altså, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringene, det er det ingen tvil om. Men om de er skapt, direkte, det er jeg ikke så overbevist om, sier hun i intervjuet, og fortsetter:

- Altså, jeg mener, det skjer forandringer i klimaet, og det kan være at menneskelig aktivitet har spilt en rolle.

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen mener Margrethes uttalelser er lite kloke.

- Man kan vel nesten ikke komme på noe mer kontroversielt å si for tida, sier han til Ekstra Bladet.

Selv om Jakobsen er overrasket over at dronningen kan si noe slikt, påpeker han at hun i likhet med absolutt alle andre dansker har ytringsfrihet.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Ifølge kongehuseksperten er som regel 79-åringen nøye på hva hun uttaler seg om og ikke, spesielt politisk, og han mener derfor at hun bryter med hva hun selv står for.

- Bør fjernes

Politiker for Socialistisk Folkeparti i Danmark, Signe Munk (30), skriver på Twitter at hun synes dronning Margrethe har et underlig og nedslående budskap.

«Men vi har heldigvis vitenskapsfolk som kan feie hennes tvil av banen. Det er ikke tida for å tvile på menneskers rolle i klimaforandringene, men hvordan vi får begrenset det», skriver hun videre.

Danske Socialistisk Folkeparti kan sammenlignes med SV her til lands.

Sikandar Siddique (33), tidligere medlem av Socialdemokratiet, eller norske Arbeiderpartiet, sitter på Folketinget, eller Stortinget som vi kjenner det som i Norge. Han er hard i sin kritikk, og mener at intervjuet med dronningen aldri burde sett dagens lys.

«Kongehuset bør omgående trekke dette intervjuet tilbake. Det er en grov, uansvarlig og misvisende innblanding i den politiske debatten», skriver han.

Intervjuet med dronningen ligger fremdeles tilgjengelig på Politiken, og er altså ikke fjernet på oppfordring fra politikeren.

- En klok dronning

Det er imidlertid ikke bare kritikk som møter dronningens nye intervju. DR har vært i kontakt med flere danske politikere, og Morten Messerschmidt (39) i høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, gleder seg over at 79-åringen deler sin mening.

- Jeg er stolt og glad over å ha en dronning som frimodig og åpent tør å snakke til folket sitt, sier han blant annet.

Leder i Liberal Alliances, Alex Vanopslagh (28), roser dronningen for å tale fritt fremfor å lese opp en ferdigskrevet tale.

- Vi har en klok dronning som vi kan være stolte av, også selv om jeg personlig ikke er enig i alt hennes majestet sier.

Vanopslagh tror også dronningen gjør rett i å ikke få panikk over situasjonen.

Avlyser planlagt feiring

16. april fyller dronning Margrethe 80 år, men en stor feiring vil ikke finne sted, til tross for at det egentlig var planlagt.

I begynnelsen av mars skrev nemlig det danske kongehuset i en pressemelding at feiringen blir avlyst som følge av coronautbruddet - som i disse dager påvirker en hel verden.

Etter avlysinga skapte dronningen også overskrifter internasjonalt. I et intervju med bladet Alt for Damerne fortalte nemlig Margrethe at hun ikke tror hun får oppleve sin egen 90-årsdag.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

- Jeg tror ikke jeg har ti år foran meg. Det tror jeg ikke. Men vi får se. Jeg føler ikke at tida er på hell, men med en viss grad av realisme kan man vel si at det ikke er ti år foran meg, delte hun åpenhjertig.

79-åringen understreket imidlertid at hun fortsatt er frisk og sprek, og fortalte at hun ikke helt kan forstå at hun snart fyller 80 år. Hun føler seg heller ikke gammel, selv om det er en gjengs oppfatning at 80-åringer er nettopp det.

- Det jeg egentlig tenker mest over, er at jeg nå har vært over 50 i 30 år. Det er vel mer det enn noe annet. Jeg synes ikke det er så lenge siden jeg var 50. Men det er altså 30 år siden. Det er jo en menneskealder, sa hun.

Og selv om dronningen sa ærlig at hun ikke tror hun har ti år igjen, er ikke dette noe som bekymrer henne.

- Det tar jeg egentlig veldig rolig. Jeg har det travelt, for jeg har 117 ting hele tida, så nei, det spiller ikke noen stor rolle med åra nå, fortalte hun.

LES OGSÅ: Kan dette felle tv-stjernen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer