Magne Robberstad:

Grottefesten: Derfor står han frem

Magne Robberstad, kjent fra «Paradise Hotel», var en av festdeltakerne på grottefesten forrige helg. Nå snakker han ut.

SNAKKER UT: Magne Robberstad, kjent fra «Paradise Hotel», var blant dem som deltok på den ulovlige grottefesten i Oslo lørdag 29. august. Nå snakker han ut om kvelden for aller første gang. Video: Julie Easter Christiansen / Reporter: Kine Falch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ville bare ha en morsom kveld, men det kunne fort ha blitt en massegrav. Folk lå strødd. Hadde det ikke vært for at vi som var bevisste bar folk ut, kunne det ha blitt en katastrofe.

Magne Robberstad (31), kjent fra «Paradise Hotel», er tynget av alvor når han prater om helgens famøse grottefest - hvor han selv var gjest. Dunkende musikk, strobelys og dansende festdeltakere fylte natt til søndag en bunker på St. Hanshaugen i Oslo.

HELVETESKVELDEN: Magne Robberstad var til stede på den såkalte grottefesten natt til lørdag. Han hadde ikke sett for seg at utfallet skulle bli så dramatisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELVETESKVELDEN: Magne Robberstad var til stede på den såkalte grottefesten natt til lørdag. Han hadde ikke sett for seg at utfallet skulle bli så dramatisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Pandemien ble trosset for en aften med fest og hygge. Opp mot 200 personer hadde, ifølge politiet, tatt turen til den gamle og nedlagte bunkeren, der de gjennom et lite hull hadde fraktet inn både utstyr og gjester.

Robberstad hadde ikke sett for seg kaoset som skulle oppstå bare timer etter feststart. Kullos fra aggregatene som ble brukt for å holde liv i lyd og lysanleggene hadde sakte, men sikkert, forgiftet dem etter at noen hadde brutt opp en fugelimforseglet dør til aggregatrommet rundt 03-tiden. Bevisstløse gjester måtte bæres ut.

Flere ligger fortsatt innlagt på sykehus, og noen har trolig fått varige hjerneskader.

At politiet avbrøt festen natt til søndag kan ha avverget «Norges verste ulykke i fredstid», har Dag Jacobsen, professor i forgiftningsmedisin, uttalt. For dem som var til stede, var aldri tanken at det skulle gå så galt.

Den siste uken har vært tøff for 31-åringen, og han har lenge veid hvorvidt han burde prate om det han opplevde den nært fatale kvelden. Til Se og Hør forteller han likevel nå sin historie eksklusivt.

FORBANNA: Even Kvam klarer å gjøre seg upopulær hos Maria Moen på «Paradise Hotel». Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

Gledet seg

- Jeg hadde blitt invitert av noen venner, og det så veldig profesjonelt og gjennomført ut. En fest i en grotte, hvor gøy høres ikke det ut. Vi var noen av de første som ankom, og så for oss at dette skulle bli en spennende kveld.

Han har vært på flere ulovlige fester de siste månedene, men det har alltid gått fint. På en byggeplass på Solli sto døren åpen, så han regnet med at det var lov å være der. Han trodde også at bunkeren var leid på lovlig vis.

Rundt klokka 23.00 klatret 31-åringen og kompisene inn i det lille hullet i fjellsiden. Han forteller at det var flere der inne i bunkeren som danset med munnbind, og at han og gjengen selv var påpasselige med å holde avstand og å sprite hendene.

DEN GANG DA: Magne Robberstad ble et kjent navn i 2013, da han som 23-åring var med i «Paradise Hotel». Natt til søndag var han på den mye omtalte grottefesten i Oslo. Foto: Sølve Hindhamar / Se og Hør
DEN GANG DA: Magne Robberstad ble et kjent navn i 2013, da han som 23-åring var med i «Paradise Hotel». Natt til søndag var han på den mye omtalte grottefesten i Oslo. Foto: Sølve Hindhamar / Se og Hør Vis mer

Han mener festen burde vært lov å avholde, i henhold til coronareglene om arrangementer med opp til 200 deltakere. Men at det skulle vært flere nødutganger og vakthold på stedet for å få dette godkjent, samt tillatelse til å bruke stedet.

- Når man står i en gigantisk bunker, er det ikke noe problem å holde både en og to meters avstand. Bunkeren er et gigantisk sted på hele 500 kvadratmeter, og med de 100 gjestene som hadde blitt invitert, hadde det gått helt fint å holde avstand. Problemet oppsto derimot da uvedkommende personer ankom stedet etter skjenkestopp ved midnatt og stedet ble overfylt.

Rundt halvparten av det totale antallet som dukket opp var invitert på et Facebook-arrangement. «Rave Cave» var noe mange gledet seg til, og bilder av det blå neonskiltet med påskriften sirkulerte i timene etter festen i sosiale medier - også på Robberstads Snapchat-story.

Ved midnatt begynte lokalet å fylle seg opp med uvedkommende. 31-åringen tror det står i direkte sammenheng med den nasjonale skjenkestoppen 00.00.

- Det var jo gratis, og det var ikke leid inn noen vakter. På den måten var det heller ingen som hadde kontroll på hvem som kom og gikk. Jeg tror heller ikke mange av de nye gjestene visste om at det sto to aggregater på et separat rom og avstengt rom, forteller han.

FIKK SAMMENBRUDD: Flere av deltakerne fyrer løs mot hverandre i sesongens første parseremoni på «Paradise Hotel», men noen ting ble ikke vist på TV. Video: Viaplay / Julie Easter Christiansen. Reporter: Kine Falch Vis mer

- Folk falt om

Robberstad hevder aggregatene sto på et separat rom, og at døra var limt igjen med fugelim. Det var en liten åpning for oksygentilførsel inn til aggregatrommet mot en stengt nødutgang på den andre siden, altså ikke inn mot grottehallen.

Rundt 03.00 begynte han imidlertid å merke at noe ikke var helt som det skulle. Da hadde noen brutt opp den forseglede døren til aggregatene og eksosen kom inn blant gjestene.

SNAKKER UT: Magne Robberstad har valgt å fortelle om hva som skjedde i grotten forrige lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKER UT: Magne Robberstad har valgt å fortelle om hva som skjedde i grotten forrige lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde danset og koset oss i flere timer, og det strømmet bare på med flere og flere folk. Plutselig la vi merke til at det var røyk i rommet, og vi kunne lukte eksos. Kullos er ikke noe du lukter, men man merker jo eksosen og med lommelykten på telefonen kunne jeg lett se eksosen bli tykkere i luften, sier han, og fortsetter:

- Det viste seg at noen hadde brutt seg inn på området der aggregatene sto, og på den måten spredte kullosen seg rundt til hele bunkeren. Det tok ikke lang tid før folk sto inntil veggene, satt på bakken og lå strødd. Jeg hadde ikke sett noe som helst bruk av narkotika hele kvelden, ei heller spesielt mye alkohol så det var først litt rart å se at folk ble så «fjerne», før jeg forsto hva som var årsaken til dette.

31-åringen har dykkersertifikat, og vet en del om hvordan visse gasser påvirker kroppen. Det som skjedde rundt ham, i kombinasjon med at han selv begynte å føle seg lett i hodet, bidro til at varsellampene blinket.

- Jeg måtte bare komme meg ut for å få litt frisk luft, og jeg skjønte at dette kunne bli alvorlig veldig fort. Vi var helt nødt til å få folk ut i sikkerhet - så de kunne få oksygen.

- Jeg husker ikke helt antallet på hvor mange jeg hjalp, men jeg gikk flere turer frem og tilbake der inne. Det tar jo noen minutter å bære et voksent menneske gjennom en 70 meter lang gang, spesielt når du er slapp selv. Jeg måtte holde pusten der inne, for jeg kunne ikke få i meg mer kullos, da hadde jeg også bare besvimt. Det var slitsomt og tungt, men det var verdt å ta sjansen for å redde noen andres liv, sier han.

Robberstad forklarer videre at flere av de han hjalp har takket han for innsatsen.

- Det er hyggelig å høre at folk jeg hjalp ut av grotten, har blitt skrevet ut av sykehuset, legger han til.

SELGER NAKENBILDER: Lene Angelica Nilsen, kjent fra «Paradise Hotel», måtte ty til en ny karrierevei da coronaviruset inntraff. Reporter: Jonas Scheie Hammer / Video: Kine Falch Vis mer

Trakk seg unna

Han var en av de heldigere festdeltakerne. 27 mennesker ble hastet til sykehus etter at nødetatene ankom, noen av dem med alvorlige skader. På tidspunktet hadde 31-åringen allerede hjulpet flere. Han kastet seg i en taxi og dro hjem svimmel og i sjokk over det som hadde skjedd, og har verken vært hos legen eller snakket med politiet etter festen.

- Men jeg har merket at jeg har hatt vondt i hodet og har vært slapp hele uken. Det er liksom ikke så mye man får gjort, og jeg håper bare at jeg ikke har fått noen varig skade. Jeg er litt traumatisert, sier han.

I og med at Robberstad er en offentlig person, som attpåtil la ut videoer fra festen i sosiale medier, tok det ikke lang tid før navnet hans begynte å sirkulere som potensiell festdeltaker. Medier brukte videoene hans, han ble nevnt på Jodel og drittkastingen begynte.

- Det har vært en stor påkjenning å bli gjenkjent av familie og venner på videoer som pressen fikk tak i. Det har vært noen tunge dager, og jeg måtte bruke noen dager på å lande. Jeg skal selvsagt stå for det jeg har gjort, men jeg har måttet bruke litt tid på å la tankene spinne, slår han fast.

Sjeleglad

Han mener at arrangørene har fått delvis ufortjent skyld, som han opplever som profesjonelle og organiserte. Han mener imidlertid at de burde ha hatt en vakt til å passe døren til rommet der aggregatene sto. Døren skal ha blitt brutt opp mot arrangørens viten og vilje.

Han mener at hvis døren til aggregatrommet hadde blitt holdt stengt hele kvelden, så hadde ikke forgiftningen oppstått.

CORONABRÅK: Superstjernen Madonna er i hardt vær etter et innlegg på Instagram. Video/foto: Twitter/Instagram/NTB Scanpix Vis mer

To personer er foreløpig siktet i saken, for innbrudd i bunkeren. Dersom helsetilstanden til de som fortsatt er innlagt forverrer seg, kan siktelsen bli utvidet. Den kan også ende med å omfatte flere mennesker.

- Jeg tror bare vi skal være glade for at det ikke gikk verre enn det gjorde, og nå får vi bare håpe at alle som måtte på sykehus ikke får varige mén. Dette var nok ikke så veldig lurt, men det er lett å være etterpåklok. Jeg håper og tror folk lærer av dette. Festingen kommer ikke til å ta slutt, men vil oppstå andre steder. Det beste stedet hadde vært på byen under kontrollerte former, fortsetter han.

- Angrer du?

- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg angrer egentlig ikke på at jeg dro, for det var en morsom fest og vi holdt avstand inntil flere folk enn dem som var bedt ankom. Hvis ingen hadde brutt seg inn der aggregatene sto, ville det ha gått helt fint. Så kan man jo selvsagt snakke om corona, og at det var egoistisk, men jeg synes ikke det med det utgangspunktet som var satt, sier han, og tenker seg om.

- Jeg angrer vel litt på at jeg ble så lenge, men jeg angrer ikke på at jeg var igjen for å hjelpe folk ut da krisen inntraff. Det var rørende å se hvor medmenneskelige og hjelpsomme folk blir når en krise oppstår. Enkelte ildsjeler på festen gjorde alt de kunne for å få folk ut. Man risikerer sitt liv for å hjelpe andre, og det føles verdt det når man tenker på at mange kunne ha mistet livet uten livsnødvendig hjelp.

LES OGSÅ: Slår tilbake mot rykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer