SAMMEN FOR MILJØET: Roland Mourret (t.v.), Net-a-porter-sjefen Natalie Massenet, Victoria Beckham, Christopher Bailey, Mark Dybul, Anna Wintour, Christopher Kane, Livia Firth og Erdem Moralioglu er alle engasjert i "Green Carpet Challenge.  Foto: All Over Press
SAMMEN FOR MILJØET: Roland Mourret (t.v.), Net-a-porter-sjefen Natalie Massenet, Victoria Beckham, Christopher Bailey, Mark Dybul, Anna Wintour, Christopher Kane, Livia Firth og Erdem Moralioglu er alle engasjert i "Green Carpet Challenge. Foto: All Over PressVis mer

– Grønt er det nye svart

Den fryktede moteguruen feller dommen

SEOGHØR.NO: Vogue-redaktøren Anna Wintour (63) er respektert og fryktet for sine sterke meninger. I filmen «The Devil Wears Prada» spiller Meryl Streep (63) en nådeløs magasinredaktør som er basert på den amerikanske motelegenden.

Det er ikke lett å få «godkjent»-stempel av Wintour. Men nå har Livia Firth (43) og hennes miljøvennlige moteprosjekt fått innpass hos Vogue-sjefen.

Livia er gift med Oscar-vinneren Colin Firth (53) og har gjort seg bemerket med «Green Carpet Challenge», der hun ber kjendiser stille i «grønn» mote på den røde løperen. Klærne må være designet på en bærekraftig måte, med økologiske stoffer som ikke skader miljøet.

Kongelig fan

Kronprinsesse Mette-Marit (40) er en av stjernene som har takket ja til utfordringen. Selv gikk Firth i et antrekk sammensatt av 11 kjoler under Oscar-utdelingen i 2011.

Mandag var Wintour på plass da Firth lanserte sitt nye samarbeidsprosjekt med nettbutikken net-a-porter.com. Fem av Storbritannias mest kjente designere har laget miljøvennlige plagg som selges på Internett. Inntektene går blant annet til U2-stjernen Bonos (53) veldedige initiativ (red).

Firth fikk ideen etter at hun klaget til Anna Wintour om at det var vanskelig å finne miljøvennlige kjoler til den røde løperen.

– Jeg sa jeg savnet et større utvalg kjoler designet på en bærekraftig måte, og Anna sa «Hvorfor gjør du ikke noe med det, da?» forteller Livia til motenettstedet WWD.

Sparket bak fra Vogue-redaktøren var akkurat det Firth trengte. Siden har de samarbeidet om å få britiske designere til å delta i miljøprosjektet.

VELKLEDD TRIO: Hollywood-stjernen Colin Firth hadde Vogue-sjefen anna Wintour på den ene siden og kona Livia på den andre under motelanseringen i London. Begge damene bare miljøvennlige antrekk fra GCC-kolleksjonen.
VELKLEDD TRIO: Hollywood-stjernen Colin Firth hadde Vogue-sjefen anna Wintour på den ene siden og kona Livia på den andre under motelanseringen i London. Begge damene bare miljøvennlige antrekk fra GCC-kolleksjonen. Vis mer

Nå er Beckham miljøvennlig

Blant moteskaperne som stiller opp er Victoria Beckham (39) og Burberry Prorsum-designeren Christopher Bailey (42).

– Jeg er overlykkelig over å være en del av GCC-prosjektet. Det har vært inspirerende å se mulighetene til å bruke etisk produserte stoffer gjennom Livia og GCC, sier Beckham i en pressemelding.

– Grønt er det nye svart, skriver avisa Daily Mail, som avslører at Wintour droppet flere motevisninger for å delta på lanseringen av Livias miljøfilm «Handprint» under moteuka i London.

Kanskje vil Wintours engasjement føre til at miljøvennlige plagg, gjenbruk og redesign blir mer utbredt i Hollywood. Norske kjendiser er allerede svært engasjert i bærekraftig mote.  

Jenny Skavlan (26) er kjent for å redesigne sine antrekk, og gjennomføre tidligere i år en seks måneder lang «shoppestopp».

RESIRKULERT: Colin Fiths kone, Livia, gikk med en kjole på Oscar laget av elleve andre kjoler fra perioden som «Kongens tale» er fra.  Foto: All Over Press
RESIRKULERT: Colin Fiths kone, Livia, gikk med en kjole på Oscar laget av elleve andre kjoler fra perioden som «Kongens tale» er fra. Foto: All Over Press Vis mer

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.