- EN SORGENS DAG: Grethe Kausland ble 60 år gammel. Foto: Tor Kvello/Se og Hør
- EN SORGENS DAG: Grethe Kausland ble 60 år gammel. Foto: Tor Kvello/Se og HørVis mer

Grethe tapte mot kreften

I nesten hele sitt liv, sørget Grethe Kausland for å glede Norges befolkning. Nå er det slutt.

En karakteristisk stemme har stilnet.


SEHER.NO: Fredag ettermiddag ble det kjent at artisten Grethe Kausland døde 60 år gammel. 


- Det er et stort tap for familien, vennene og alle som var glad i Grethe, og det var vi alle, sier Jørg Fr. Ellertsen. Impressarioen har jobbet med Grethe Kausland siden 1972.


- Jeg husker jeg satt i Stockholm og da hadde Nordens største avis, Expressen, nettopp brukt to sider på Grethe. Tittelen lød: "Europas beste". Lill Lindfors satt ved siden av meg og nikket anerkjenende: Jeg er absolutt enig!


Ellertsen synes det er synd at hun ikke kunne få fortsette med det hun var best til: Å underholde og glede mennesker.


- Det er en sorgens dag, sier han.


HYLLES AV HELE NORGE: Lesernes minneord


I 2006 ble det kjent at den folkekjære artisten var rammet av lungekreft. Hun kom tilbake på revyscenen igjen mot slutten av året. Høsten 2007 fikk hun tilbakeslag.


Grethe etterlater seg barna Janne (40) og Simon (38) og tre barnebarn. Janne og Simon fikk Grethe sammen med ektemannen gjennom ti år Hallvard Kausland. Etter skilsmissen var Grethe sammen med restaurantbaronen Rune Johanson i 13 år. Etter at de skilte lag valgte hun å leve alene.

Den folkelige og ujålete sangeren og skuespilleren Grethe Kausland, født Nilsen, kom til verden i Horten 3. juli 1947. Allerede som fireåring debuterte hun på Horten Revyteater, og fikk sitt landsgjennombrudd i en radiooverført amatørkonkurranse fra Jordal Amfi. Platedebuen med ”Teddybjørnen min” gjorde henne til en av landets mest populære artister. Mange husker kanskje enda titler som "Jeg vil gifte meg med pappa", ”Til Nisseland”, ”På tivoli” og ”Pappas lille pike”.

Ti år gammel filmdebuterte hun mot Andreas Diesen i "Smuglere i smoking" (1957). Hun hadde også blant annet hovedrollen i Ivo Caprions eneste spillefilm ”Ugler i mosen”.


VENNENES MINNEORD: - Hun var en av de største!


Hennes store comeback var da hun deltok i Grand Prix i 1972 med ”Småting” i en duett sammen med Benny Borg. Deretter slo hun seg sammen med Eva Rydberg i duoen EvaGrethe, og nå startet også et langt og fruktbart samarbeid med show- og revygruppa Dizzie Tunes. Hun debuterte med dem på Chat Noir i 1973. Hun gjorde dessuten plateinnspillinger med dem, og hun deltok i deres mange TV-show og på mange av deres turneer.


Som revyartist var Grethe en musikalsk og treffsikker imitator og humorist. I Dizzie-årene opptrådet hun sjelden som soloartist. Men på 90-tallet gjorde hun en krevende enkvinnesforestilling ”A star is torn” hvor hun portretterte popmusikkens tragiske kvinneskikkelser som Edith Piaf, Judy Garland, Billie Holiday og Janis Joplin.


De senere årene har hun også spilt i komedier og revyer på Chat Noir og ABC-teatret og i Fredrikstad. Hun har medvirket i situasjonskomedier og filmer og har hatt store roller i TV-seriene D'ække bare, bare, Bernt (1996), Karl & co. (1997–2000) og Jul i Blåfjell (1999). Sommeren 2001 hadde hun og Benny Borg suksess på Hankø med showet Grethe + Benny = Sant.


På Chateau Neuf har hun hatt sentrale roller i musikalene "I blanke messingen" og "Billy".


Begravelsesseremonien finner sted i Uranienborg kirke torsdag 22. november klokken 14.00. Alle som ønsker å ta farvel med Grethe Kausland er velkommen, opplyser familien i en pressemelding.


BILDESPESIAL: Se Grethe Kauslands liv i bilder