Grete Waitz er død

Friidrettslegenden ble 57 år år gammel.

GODT GIFT: Grete Waitz og ektemannen Jack har vært gift siden 1975.
GODT GIFT: Grete Waitz og ektemannen Jack har vært gift siden 1975. Vis mer
SEHER.NO: Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider, Grete Waitz har gått bort. Hun ble 57 år gammel. Det melder NTB.

Waitz døde tirsdag morgen etter lang tids kamp mot kreftsykdommen.

Hun ble født 1. oktober 1953 i Oslo, og fikk døpenavnet Grete Andersen.

Grete Waitz startet sin store karriere som Grete Andersen, men hun tok sin manns etternavn da hun giftet seg med sin trener, Jack Waitz i 1975.

Et forbilde
I begynnelsen av karrieren var hun mellomdistanseløper, og deltok på 1500-meter i OL i München i 1972, men mot slutten av 1970-tallet valgte hun å satse mer på langdistanseløping.

Hun ble raskt et forbilde for kvinner i hele verden, og hadde stor betydning for den internasjonale utviklingen av langdistanseløping for kvinner.

Grete Waitz var den første kvinnen som maraton på under 2 ½ time. Det skjedde under New York Maraton i 1979, hvor Waitz løp på 2.27.32.

Hennes innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for
utviklingen av kvinneidrett.

Hun har vunnet New York Maraton hele ni ganger, en gang maraton i Stockholm og to ganger maraton i London.

Verdens beste kvinnelige løper

Waitz har fem VM-gull i terrengløp, og deltok i de olympiske leker. Hun har satt verdensrekord på 3000 meter to ganger.

Hun har også vunnet en rekke andre internasjonale gate-og terrengløp. Hun har 33 norgesmesterskap som senior og satte 23 ulike norske rekorder.

Hun innehar fremdeles norgesrekordene på 1500 og 3000 meter, på 4.00,55 og 8.31,75, satt i henholdsvis 1978 og 1979.

Hun har vunnet New York Maraton hele ni ganger, en gang maraton i Stockholm og to ganger maraton i London.

I 1983 ble hun tidenes første verdensmester i friidrett, da hun på åpningsdagen kom alene inn på Olympiastadion i Helsinki.

Fikk kreft
For seks år siden fikk Grete Waitz diagnosen kreft. For første gang i hele sitt liv, følte hun seg passiv. Etter kreftdiagnosen i 2005 har Waitz måttet gå til regelmessige cellegiftbehandlinger for å holde sykdommen i sjakk.

- De dagene jeg får cellegift, tar jeg treningsøkten min på morgenen. Etter cellegiftbehandlingen hviler jeg. Neste morgen trener jeg vanlig, har Waitz tidligere uttalt til Dagbladet.

Da det ble kjent at løpedronningen var rammet av kreft, mottok hun en e-post fra Lance Armstrong.  ”Like me you're a fighter. And you will beat this shit” sto det i e-posten. Lance ble raskt en inspirasjon for Grete.

- Lance er min inspirasjon og mitt forbilde. Jeg har fått to-tre e-poster fra ham. Han motiverer meg, sa hun til Dagbladet.

For å få tiden til å gå etter diagnosen, leste hun biografien til nettopp Lance Armstrong (37). Da hun kom til kapittelet om hvordan han håndterte sin kreftsykdom, lukket hun øynene, la boka på gulvet og kjempet seg opp.

- Jeg hadde ligget på sofen i fire uker, og sa høyt: Dette er ikke meg! Jeg må gjøre noe, uansett hvor deprimert og sliten jeg følte meg. Så jeg tasset ned i kjelleren og plasserte beina på tredemøllen for første gang på lenge, fortalte Grete i et intervju med Se og Hør i november 2006.

I november 2006 fikk Waitz sitt store ønske oppfylt da hun fikk møte sykkelkongen i New York.

Året etter, i november 2007, etablerte hun stiftelsen ”Aktiv mot kreft” sammen med Helle Aanesen. Sammen ville de gi kreftpasienter en bedre hverdag gjennom trening. Grete Waitz ville også vise at hun ikke var utslått selv om hun gikk på cellegift.

Jeg trodde også det da jeg lå på sofaen. Men det meste sitter mellom ørene, vet du. Lett for meg å si, som har drevet idrett på elitenivå. Og er vant til å trene hardt. Jeg skjønner de sperrer kreftpasienter har. Du har ikke lyst til å gå inn på et treningsstudio med speil på alle vegger når du har mistet håret og orker mindre enn andre. Derfor er det viktig å tilby et lavterskelopplegg, slik vi nå har fått på Kreftsenteret på Ullevål sykehus, sa hun til Dagbladet i mars i år.

Prisbelønt
I 1989 mottok Grete Waitz St. Hallvardsmedaljen. Hun har også blitt kåret til ”Årets idrettsnavn” av sportsjournalister i Norge hele fire ganger. Ingen har mottatt denne statuetten flere ganger enn Grete Waitz. Hun vant i 1975, 1977, 1979 og i 1983.
I 1977 fikk hun også Morgenbladets gullmedalje. Etter OL i Los Angeles i 1984 fikk hun Fearnleys olympiske ærespris.

Under ”Idrettsgallaen” på Hamar ble Grete Waitz hedret igjen. Denne gangen mottok hun ”Årets hederspris”. Hedersprisene tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten. Vinneren skal stå for en innsats og innlevelse over tid som er spesielt beundringsverdig.

- Jeg må bare si mange tusen takk, takk til alle som har støttet meg alle disse årene. Jeg setter utrolig mye pris på dette. Jeg er meget takknemlig for den hjelp og støtte jeg har fått, særlig fra familie, sa Waitz etter at hun hadde mottatt prisen.

Grete Waitz regnes fortsatt som en av Norges fremste idrettsutøvere gjennom tidene.


MØTTE KONGEN: Grete Andersen (senere Waitz) fikk gratulasjoner av Kong Olav etter at hun vant kongepokalen under NM på Hønefoss i 1974. Foto: SCANPIX
NM-GULL: Grete waitz vant kongepokalen under friidretts-NM i Larvik i 1979. Her med Knut Hjeltnes som også fikk kongepokalen. Foto: Scanpix
BRYLLUPET: 27. juni 1975 giftet Grete Andersen seg med sin trener og kjæreste, Jack Waitz. Foto: SCANPIX
SKREV BOK: I 1998 ga Grete Waitz ut boka "Spek og Glad - mer energi i en travel hverdag". Foto: Scanpix
GRETE WAITZ-LØPET: 8500 kvinner deltok i "Grete Waitz-løpet" i 1988. Foto: SCANPIX
TILSKUER: Under "Grete Waitz-løpet" i 2003 var Grete selv tilskuer. Men hele 13 000 mosjonsglade kvinner stilte opp. Foto: SCANPIX
MESTERMØTE: Under EM i Sverige i 2006 fikk langdistanseløper, Susanne Wigene gode råd fra Grete Waitz. Foto: SCANPIX
BISLETT GAMES: Grete Waitz i aksjon under Bislettlekene i Oslo i 1980. Foto: Scanpix
PRISBELØNT: I 2000 mottok Grete Waitz og Grete Roede "Nasjonalforeningens Folkehelsepris". Foto: SCANPIX
STATUE: Utenfor Bislett stadion ble det 1984 avduket en statue av Grete Waitz. Foto: SCANPIX
SEIER: 27. oktober 1985 vinner Grete Waitz New York Maraton. Foto: AP
OL-SØLV: Grete Waitz jubler og vinker til publikum etter OL-sølvet under OL i Los Angeles i 1984. Foto: Scanpix
OL-SØLV: Under OL i Los Angeles i 1984 løper Grete Waitz inn til sølvmedalje i maratonkonkurransen. Foto: Scanpix
"AKTIV MOT KREFT": Grete Waitz dannet i 2007 stiftelsen "Aktiv mot kreft". Med på laget har hun også Bjørn Dæhlie. Foto: SCANPIX
HØYDEPUNKTET: Grete Waitz møtte sin store inspirasjonskilde, Lance Armstrong i november 2006. Foto: SCANPIX