Grete Roede har fått kreft med spredning

Hele Norges slankedronning er veldig glad i livet, og har det fint tross den alvorlige diagnosen.

SYK: Landets slankedronning Grete Roede har fått kreft, men har fortsatt motet ved like. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SYK: Landets slankedronning Grete Roede har fått kreft, men har fortsatt motet ved like. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

(Se og Hør): Hele Norges slankedronning Grete Roede (78) har brukt store deler av livet sitt på å få folk i form. Hennes egen helse har dessverre vært alt annet enn en dans på roser.

Det var en opplagt og blid Grete Roede (78) som møtte Se og Hør på Chat Noir-premieren av «Åpent forhold». Noen dager tidligere hadde slankedronningen fortalt på «God morgen Norge» at eggstokkreften hun ble diagnostisert med i 2016 er kommet tilbake, med spredning.

Cellegift

- Jeg satser på at cellegiften kan holde meg i live en stund til. Etter den behandlingen har jeg faktisk følt meg bedre og bedre, sa Grete Roede. Inspirerer andre. Tilbakemeldingene etter at hun sto frem på TV 2 har vært utrolig positive.

I SALG NÅ: Tirsdagens utgave av Se og Hør. Faksimile: Se og Hør
I SALG NÅ: Tirsdagens utgave av Se og Hør. Faksimile: Se og Hør Vis mer

- Fra venner og familie har jeg fått høre at jeg var modig som fortalte sykdommen, forteller Grete til Se og Hør.

Datteren Jeanette (44) er utrolig stolt av moren.

- Mamma er en veldig sterk dame. Det er viktig å snakke åpent om et slikt sårbart tema - det er ren medisin. Hun har inspirert mange med denne åpenheten, mener Jeanette. Optimist. I TV 2-intervjuet var mamma Grete åpenhjertig.

- Jeg har selvsagt tenkt mye på døden. Jeg er 78 år, og har uansett ikke så veldig lenge igjen å leve. Men jeg har heldigvis et veldig lyst sinn, og hele livet har jeg vært en optimist, sa hun.

Slet med hudkreft

Landets ubestridte slankedronning har tidligere hatt problemer med hudkreft, en diagnose hun fikk i 2007. Hun elsker sol, men hun er ekstra påpasselig med å søke inn i skyggen.

- Jeg hadde en kløende kvise på kinnet som ikke ville gro, sa Grete til Se og Hør i 2014.

Fastlegen hennes skjønte at hun hadde basalcellekreft, som er vår mest utbredte krefttype. Han sendte Grete videre til Radiumhospitalet, hvor de fjernet kreften ved hjelp av fotodynamisk behandling (PDT).

Grete gikk den gang til hudlege to ganger i året, og hadde på tidspunktet vært igjennom 16 behandlinger for å fjerne kreft. Denne typen hudkreft har nemlig en tendens til å dukke opp igjen, gjerne i nærheten av der den sist ble fjernet.

- Jeg var «solgæærn» i ungdommen, og vokste opp i en tid hvor ingen snakket om solkrem og viktigheten av å beskytte seg, sa Grete til Se og Hør.

Hun forteller sin krefthistorie for å få folk til å forstå hvor viktig det er å sjekke skadet hud - og å bruke solkrem med høy faktor.

Basalcellekreft er ikke dødelig, og regnes som den minst alvorlige typen av hudkreft. Men den kan føre til store sår hvis det ikke behandles i tide. Kreften opptrer ofte i ansiktet og andre områder av kroppen som har vært mye i sol.