HUDKREFT: Grete Roede fikk hudkreft for syv år siden. Nå oppfordrer hun alle med solskadet hud om å gå til lege. Foto: ANDREAS FADUM/SE OG HØR
HUDKREFT: Grete Roede fikk hudkreft for syv år siden. Nå oppfordrer hun alle med solskadet hud om å gå til lege. Foto: ANDREAS FADUM/SE OG HØRVis mer

Grete Roede fikk kreft

- Jeg hadde en kløende kvise på kinnet, som ikke ville gro, sier slanke-dronningen.

SEOGHØR.NO: Grete Roede (75) går ikke lenger ut i solen uten solkrem. Hun elsker sol, men hun er ekstra påpasselig med å søke inn i skyggen.

Den populære slankedronningen har nemlig hatt hudkreft i syv år.

- Jeg hadde en kløende kvise på kinnet som ikke ville gro, forteller Grete til Se og Hør.

Fastlegen hennes skjønte at hun hadde basalcellekreft, som er vår mest utbredte krefttype.

Han sendte Grete videre til Radiumhospitalet, hvor de fjernet kreften ved hjelp av fotodynamisk behandling (PDT).

Grete går til hudlege to ganger i året, og har allerede vært igjennom 16 behandlinger for å fjerne kreft. Denne typen hudkreft har nemlig en lei tendens til å dukke opp igjen, gjerne i nærheten av der den sist ble fjernet.

 

Brannsår

Behandlingen går ut på å først fjerne løst vev og skorper fra hudkreften. Deretter påføres området en krem med et virkestoff som bare tas opp av celler som har utviklet seg til kreft eller forstadiet til kreft. Etter tre timers ventetid belyses området, slik at de uønskede cellene blir ødelagt.

- Det er over i løpet av noen minutter. Da er kreftcellene borte, men det tar noen uker før brannsårene gror skikkelig. I den perioden jeg dekker sårene med plaster, ser det ut som om jeg har vært i krigen, sier Grete.

STERK HISTORIE: Grete Roede forteller sin sterke historie til Se og Hørs reporter Svend Aage Madsen. Ta kontakt hvis du har en historie du ønsker å dele med Se og Hørs lesere. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
STERK HISTORIE: Grete Roede forteller sin sterke historie til Se og Hørs reporter Svend Aage Madsen. Ta kontakt hvis du har en historie du ønsker å dele med Se og Hørs lesere. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Ut fra svenske tall og anslag gjort av hudleger antar pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen at rundt 20 000 nordmenn rammes av basalcellekreft hvert år.

Bruk solkrem!

- Jeg var «solgæærn» i ungdommen, og vokste opp i en tid hvor ingen snakket om solkrem og viktigheten av å beskytte seg, sier Grete til Se og Hør.

Hun forteller sin krefthistorie for å få folk til å forstå hvor viktig det er å sjekke skadet hud - og å bruke solkrem med høy faktor.

Basalcellekreft er ikke dødelig, og regnes som den minst alvorlige typen av hudkreft.

Les også : Fant svulst på 1.4 kilo i babyens mage

Men den kan føre til store sår hvis det ikke behandles i tide. Kreften opptrer ofte i ansiktet og andre områder av kroppen som har vært mye i sol.

Ta kontakt med Se og Hørs reporter hvis du har en sterk historie du ønsker å dele!

LES OGSÅ: Mor og datter fikk samme type kreft