Grete Roede:

Grete Roede er død

Norges slankedronning gjennom mer enn 40 år er død.

GIKK BORT: Hele Norges slankedronning, Grete Roede, er død. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære livsstilsgründeren Grete Roede, også kjent under tilnavnet «hele Norges slankedronning» er død, 80 år gammel. Det opplyser familien til nyhetsbyrået NTB.

Til nyhetsbyrået forteller Roedes datter, Jeanette Roede, at moren sovnet stille inn med familien rundt seg på Hospice Stabekk i Bærum, lørdag formiddag.

Roede var først og fremst kjent som en vellykket forretningskvinne, slankepionér og livsstilsguru - og ble gjerne gitt honnør for å være kvinnen som fikk halve Norge på slankekur.

- Det er klart at vi i Grete Roede synes dette en uendelig trist dag. Dette er jo Gretes livssverk vi alle er så heldige å få jobbe med. Det store arbeidet hun la ned og gjorde for 40 år siden har jo først hun og vi jobbet med å fornye hele veien sånn at vi fortsatt har en sterk posisjon, forteller sjef i Grete Roede AS, Lis Pedersen, til Se og Hør.

- Det kommer selvfølgelig til å være et stort savn etter Grete, legger Pedersen til.

Videre beskriver hun Roede som «en sjelden kombinasjon av et veldig varmt og nært menneske, men også et meget dyktig og profesjonelt forretningsmenneske som så de rundt seg».

Optimist

Selv har hun slitt med kreftsykdom i en årrekke, og har tidligere fått behandling for henholdsvis hud- og eggstokkreft. 80-åringen fikk et tilbakefall på sistnevnte krefttype i januar 2018, med spredning, og måtte senere gjennom en cellegiftkur.

- Jeg satser på at cellegiften kan holde meg i live en stund til. Etter den behandlingen har jeg faktisk følt meg bedre og bedre. Fra venner og familie har jeg fått høre at jeg var modig som fortalte sykdommen, fortalte Roede til Se og Hør den gang.

Grete Margarete Roede

  1. Født: 21. januar 1939.
  2. Familie: Enke etter Nils Roede. Var senere kjæreste med Per Bjerve. Etterlater seg seks barn og ni barnebarn.
  3. Kjent for: Var kvinnen bak Norges mest kjente slankevirksomet, Grete Roede AS.

I løpet av de siste årene har hun altså vært gjennom både cellegift og immunterapi, men kreften viste seg å være uhelbredelig. I september fortalte hun til Dagbladet at hun hadde tatt valget om å avslutte all behandling, da hun ble redusert og uvel som følge av cellegiften.

- Cellegiften hjalp godt mens jeg tok den, men det er ikke sånn jeg vil leve den tiden jeg har igjen, fortalte Roede i september.

- Jeg vil heller ha igjen litt mindre tid, og heller prøve å ha det litt ålreit, la hun til.

Roede har tidligere vært åpen om at hun, med tanke på egen sykdomshistorie de siste årene, har tenkt mye på døden.

- Jeg er 78 år, og har uansett ikke så veldig lenge igjen å leve. Men jeg har heldigvis et veldig lyst sinn, og hele livet har jeg vært en optimist, sa hun til «God morgen Norge» i januar.

Ville ikke vite

Det var etter å blitt lagt på operasjonsbordet i julen 2017, at Roede fikk den knusende beskjeden.

- Operasjonen skulle ta fem timer. De vekket meg etter to timer og sa at de bare måtte lukke igjen. De kunne ikke fjerne noe. Kreften hadde spredt seg til for mange organer, fortalte hun i et intervju med Dagbladet Magasinet, der hun også sa dette:

POPULÆR: Grete Roede brukte store deler av sitt liv på å få folk i form. Privat kjempet hun seg gjennom mange år med kreftsykdom. Her i oktober 2017. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
POPULÆR: Grete Roede brukte store deler av sitt liv på å få folk i form. Privat kjempet hun seg gjennom mange år med kreftsykdom. Her i oktober 2017. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

- Det gjelder å se fanden i hvitøyet og si ok, jeg er antakelig ikke her så mye lenger. Kanskje får jeg et år til, hvem vet? Jeg vil ikke vite hvor lenge jeg har igjen. Jeg velger å leve. Jeg har livsgleden, jeg har latteren, jeg reiser ennå. Men jeg bestiller ikke ­billetter et halvt år fram i tid.

Før eggstokkreften levde Roede med hudkreft i hele sju år, en diagnose hun fikk i 2007. Den gang var det en mistenkelig utvekst som fikk henne til å slå alarm.

- Jeg hadde en kløende kvise på kinnet som ikke ville gro, fortalte Roede til Se og Hør i 2014.

Engasjert

Fastlegen hennes skjønte dermed at hun hadde basalcellekreft, vår mest utbredte hudkrefttype. Han sendte Roede videre til Radiumhospitalet, der legene fjernet kreften ved hjelp av fotodynamisk behandling (PDT).

Roede gikk deretter til hudlege to ganger i året, og måtte gjennom 16 behandlinger for å fjerne kreften.

- Jeg var «solgæærn» i ungdommen, og vokste opp i en tid der ingen snakket om solkrem og viktigheten av å beskytte seg, fortalte Roede.

Hun valgte å være åpen om sin krefthistorie for å få folk til å forstå hvor viktig det er å sjekke skadet hud - ikke minst bruke solkrem med høy faktor.

Millionbedrift

Det var med bakgrunn i egne vektproblemer at Roede opprettet kurs for slankere, under sitt eget navn, i 1974. 45 år senere har hundretusener av kvinner - og etter hvert menn - over hele landet slanket seg ved hjelp av ­Grete Roede-metoden.

Slankegründeren solgte seg ut av millionbedriften i 2001 og satt igjen med 30 millioner for aksjene. Det var datteren Jeanette Roede, stesønnen Erik Roede og den mange­årige samarbeidspartneren Rune Ludviksen som senere overtok virksomheten. I 2016 hadde Grete Roede AS driftsinntekter på over 90 millioner kroner.

NÆRT FORHOLD: Jeanette Roede er blitt en minst like profilert slankeguru som sin mor, etter at hun overtok virksomheten. Her er de sammen på en revypremiere i Oslo i januar. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
NÆRT FORHOLD: Jeanette Roede er blitt en minst like profilert slankeguru som sin mor, etter at hun overtok virksomheten. Her er de sammen på en revypremiere i Oslo i januar. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Selv har Roede også gitt ut en rekke kostholds- og slankebøker, og i 2003 ble hun belønnet med kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid. Hun har også tidligere blitt kåret til årets forretningskvinne, og blitt tildelt årets folkehelsepris og entreprenørprisen.

Grete Roede AS er for øvrig eid av Aller, som også eier Se og Hør.

Åpen om døden

Roede etterlater seg seks barn og ni barnebarn. 80-åringen var gift med Nils Roede i 23 år, før han døde brått av tykktarmskreft i 1994. Selv ble Grete Roede enke i en alder av bare 55 år, en brutal livsending hun senere lærte mye av.

Saken fortsetter under.

ENKE: Bare 55 år gammel ble Grete Roede enke. Her sammen med ektemannen Nils og deres datter Jeanette, to år før han gikk bort. Foto: Tor Kvello / Se og Hør
ENKE: Bare 55 år gammel ble Grete Roede enke. Her sammen med ektemannen Nils og deres datter Jeanette, to år før han gikk bort. Foto: Tor Kvello / Se og Hør Vis mer

- Nils var veldig åpen om døden, og det har jeg vært takknemlig for. Han snakket om alt med meg, om følelsene sine, om hva han tenkte og hva han ønsket for barna. Det samme har jeg gjort med mine barn. Gjennom det har jeg fått gleden av å oppleve at jeg betyr mye for barna mine, har hun fortalt til Dagbladet Magasinet.

Slankedronningen fant senere kjærligheten med familievennen Per Bjerve, som selv mistet sin kone til kreft. De ble kjærester i 2015.

LES OGSÅ: - Pappa fikk ikke en verdig slutt på livet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer