Gravid og syk:
- Bekymring­sfullt

Mens Boris Johnson er innlagt på intensivavdelingen med coronasmitte, holder hans gravide forlovede sengen med symptomer.

GRAVID: Boris Johnson og forloveden Carrie Symonds venter sitt første barn sammen. Den siste tiden har sistnevnte fått påvist coronasmitte mens Carrie ikke har testet seg. Foto: NTB Scanpix
GRAVID: Boris Johnson og forloveden Carrie Symonds venter sitt første barn sammen. Den siste tiden har sistnevnte fått påvist coronasmitte mens Carrie ikke har testet seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakrisen har rammet Storbritannia hardt, der hele 47 000 mennesker nå har fått påvist smitte. Nesten 5000 har mistet livet som følge av viruset, og det er ikke ventet at tallene vil snu med det første.

Viruset gjør ikke forskjell på folk, noe de siste ukene har vært tydelige bevis for. Prins Charles (71) og britenes statsminister Boris Johnson (55) har begge fått påvist smitte.

Førstnevnte er nå friskmeldt igjen, og hadde bare milde symptomer. Verre er det for Johnson, som søndag ble innlagt på sykehus som følge av sitt sykdomsbilde.

Mandag kveld blir det også kjent at statsministeren er innlagt på intensivavdeling.

- Utover ettermiddagen har tilstanden til statsministeren forverret seg, og etter råd fra hans medisinske team, har han blitt flyttet til intensivavdelingen på sykehuset, skriver en talsperson for Downing Street i en uttalelse.

Til observasjon

Ifølge BBC sa en talsperson søndag at statsministeren har hatt vedvarende corona-symptomer, inkludert feber, siden han fikk påvist viruset. Innleggelsen var ikke akutt og ble tatt av forsiktighetshensyn etter råd fra lege.

Hans forlovede, Carrie Symonds (32), har ikke fått testet seg for Covid-19, men det er nærliggende å tro at hun også er syk. På Twitter har hun nemlig skrevet at hun har holdt senga med symptomer som minner om de forloveden hennes har.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

«Jeg har tilbragt den siste uka i senga med symptomer på virussmitte. Jeg har ikke hatt behov for å bli testet, og etter syv dager med hvile føler jeg meg sterk og på hugget», deler hun.

Symonds er ikke normalt sett i risikogruppen, men fordi hun er gravid har flere stilt spørsmål om hvordan det går med henne.

På Twitter har hun også poengtert dette selv, og samtidig linket til en nettside med tips til andre gravide kvinner og familiene deres.

«Det er åpenbart bekymringsfullt at jeg er gravid og har Covid-19. Jeg vil anbefale alle gravide å lese seg opp og å følge disse rådene - som jeg selv synes var beroligende», skriver hun.

- Ikke mer utsatt

7. mars opplyste Frode Forland, fagdirektør for smittevern og global helse i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet at man som gravid ikke er i risikosonen, og at det ikke er noe som tyder på at fosteret vil ta skade dersom du som mor blir smittet av viruset.

- Men jeg forstår at folk er urolige, særlig når de bærer på et annet liv. Men i dette tilfellet er det positivt at det ikke er noe som tyder på at gravide er mer utsatte enn andre, sa han.

Bare noen dager senere skrev Lommelegen at gravide generelt er mer utsatt for å få infeksjoner, fordi de gjennomgår fysiologiske og immunologiske forandringer i svangerskapet. Og på grunn av disse forandringene er gravide generelt mer mottakelige for virale luftveisinfeksjoner, inkludert Covid-19, ifølge amerikanske helsemyndigheter.

FHI påpeker at gravide generelt kan ha økt risiko for et mer alvorlig forløp hvis de blir smittet, som for eksempel ved influensa, men at vi foreløpig ikke vet om dette gjelder ved coronavirusinfeksjon.

Venter sitt femte barn

Det var i slutten av februar at Boris Johnson og Carrie Symonds både avslørte forlovelse og babynyheten.

- Statsministeren og Carrie Symonds er glade for å kunne meddele at de er forlovet, og at de venter et barn på forsommeren, sa en talsperson på vegne av paret.

Ifølge The Telegraph bekreftet Symonds også nyhetene på sin Instagram-profil.

- Jeg ville vanligvis ikke delt slike ting her, men jeg vil at vennene mine skal høre det fra meg. Mange av dere vet det allerede, men for vennene mine som fortsatt ikke gjør det, ble vi forlovet i slutten av 2019. Og vi venter et barn på forsommeren, har Symonds skrevet på sin private profil, ifølge avisen.

Duoen har bodd sammen i 10 Downing Street siden Boris Johnson tok over som Storbritannias statsminister etter Theresa May i juli 2019. Sist gang en sittende statsminister fikk barn, var da David og Samantha Cameron fikk datteren Florence Rose Endellion i august 2010, skriver Sky News.

Johnson har tidligere vært gift med Marina Wheeler, som han har barna Lara Lettice Johnson (27), Milo Arthur Johnson (25), Cassia Peaches Johnson (23) og Theodore Apollo Johnson (21) med.

LES OGSÅ: - Måtte dagene bli lettere snart

SE TV: På Instagram avslørte Shay Mitchell at hun var gravid. Senere røpet hun kjønnet på babyen i denne elleville videoen. Video: @shaymitchell Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer