Petter Northug legger opp:

Gråtkvalt Northug takker familien

- Det har vært et eventyr.

TRIST: Petter Northug kjempet mot tårene under onsdagens pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix
TRIST: Petter Northug kjempet mot tårene under onsdagens pressekonferanse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før klokken 12 i dag informerte Langrennslandslaget på Facebook at Petter Northug (32) legger opp som skiløper på toppnivå. Det meldte NRK.

Under en planlagt pressekonferanse på Scandic Lerkendal i Trondheim, kunne Petter utdype bakgrunnen for valget.

Det er en tydelig rørt og gråtkvalt Petter Northug som takker familien og særlig brødrene for hjelpen de siste årene.

BEVEGET: Pressekonferansen ble en følsom affære for skistjernen. Foto: NTB Scanpix
BEVEGET: Pressekonferansen ble en følsom affære for skistjernen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har hatt to brødre som har vært skiløpere og som har vært veldig viktige for meg etter VM i 2011, sier Petter før han må ta en pause for å hente seg inn og tørke tårene.

- Gjennom dem fikk jeg motivasjonen til å satse videre som skiløper.

GIR SEG: Petter Northug legger skiene på hylla. Foto: NTB Scanpix
GIR SEG: Petter Northug legger skiene på hylla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Petter må ta seg flere pauser underveis.

- Det har vært et eventyr. Jeg hadde en liten drøm som liten om å bli en god skiløper. jeg er stolt over det jeg har fått til. Når langrenn ha vært livet mitt i så mange år er det tøft å gi seg, men det er det rette valget, sier han.

Informerte faren

Petter kan fortelle at det var faren John som fikk beskjeden først.

- Han var på besøk her før helga, så vi pratet ikke direkte om det da, men litt mer generelt. Jeg tror han kjenner meg såpass godt at han får meg til å gjøre avgjørelsene enklere. Selv om vi ikke hadde en lang samtale, føler jeg vi gjorde det sammen, sier Petter.

- Tomas tror jeg og vet at det er tid for noe annet. Jeg har pratet litt med han. Vi har igjen en som aktiv ennå, og vi håper han skal utvikle seg videre og satse.

MØTER PRESSEN: Onsdag formiddag holdt Petter Northug en pressekonferanse der han fortalte at han legger opp som skiløper. Foto: NTB Scanpix
MØTER PRESSEN: Onsdag formiddag holdt Petter Northug en pressekonferanse der han fortalte at han legger opp som skiløper. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre forteller Petter at både han og hans nærmeste synes det er godt å få dette ut av verden, og fastslår at valget om å legge opp som profesjonell skiløper er et han har tatt på egenhånd.

- Sånn har det stort sett vært siden jeg kom til verden, at jeg står for de valgene jeg gjør, alene.

- Dagen er litt tung fram til nå. Men så blir det lysere fremover, fortsetter han.

Avkrefter kjæresterykter

På spørsmål om hva han tror må til for å oppnå det han har gjort gjennom sin karriere, svarer Petter følgende:

- Det er ikke sikkert morsan og farsan kan bidra med flere Northuger, men jeg, Tomas og Even får kanskje stå på litt.

- Jeg har hatt en far som til tider har vært brutal i oppveksten, for å si det mildt.

- Jeg klarer nok ikke å være like brutal hvis det blir en egen sønn, sånn som pappa har vært for meg, det unner jeg ham ikke, ler han.

Tirsdag sa Johan Kaggestad (75) følgende om at Petter nå legger opp:

- Petter er klok. Han har kommet til at nok er nok. Han har vunnet nok. Nå vil han kose seg med skiløping, trening og kjæresten sin. Han gleder seg til nye oppgaver, ikke minst i TV 2, sa han TV 2.

Med det begynte ryktene om at skistjernen har fått seg kjæreste å svirre, noe 32-åringen selv kunne avkrefte under dagens pressekonferanse.

- Jeg har ikke sett noen kjæreste, men jeg hører det kommer fra Johan Kaggestad, så jeg skal sende ham en melding og spørre hvem det er, sier han, til latter fra salen.

LEGGER OPP: Petter Northug legger skiene på hylla. Foto: NTB Scanpix
LEGGER OPP: Petter Northug legger skiene på hylla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Har planene klare

Petter har tidligere ikke lagt skjul på at formen ikke er som han skulle ønske, og i midten av november kunne han avsløre at hvis formen ikke ble bedre før jul, så kunne det være at han legger skiene på hylla tidligere enn ventet.

Det kan imidlertid se ut til at skistjernens fremtid er sikret, og det er ikke en hvilken som helst jobb han har kapret.

- Jeg kan bekrefte at vi har inngått en langsiktig avtale med Petter Northug om at han skal jobbe med programinnhold og sportsrelatert innhold for TV 2 når han legger opp, sa programredaktør Jarle Nakken til Kampanje i november.

Programredaktøren la samtidig til at det kan bety at Petter kan jobbe med ren underholdning for kanalen.

- Hvis jeg ikke tåler trening nå, så kan det være over allerede før jul. Da har jeg gått i den samme fella flere ganger, og da er det ikke noe vits å fortsette lenger, sa 32-åringen til et samlet pressekorps på Beitostølen den gang.

FLAU: Thomas og Harald viser frem flaue konfirmant-bilder i «Senkveld». Video: TV 2 Vis mer

Sjokkavsløringer

Hele landets skistjerne har i lengre tid slitt med sykdom og treningen som tidligere sendte han til toppen av resultatlistene har ikke gitt samme effekt.

At Petter nå legger opp er ikke den første sjokkbølgen han har laget i år. I oktober kom selvbiografien «Min historie», der 32-åringen blant annet skriver åpenhjertig om fyllekjøringen som i 2014 sjokkerte hele landet.

I selvbiografien forteller Petter for første gang hva som egentlig skjedde den mainatten for fire år siden.

«Hodet mitt kastes framover, smeller inn i rattet og frontruta, alt blir svart. Men heller ikke det kan jeg huske. Jeg vet det fordi de senere fant deler av luggen min sittende fast i frontruta», står det i boken.

Det står også at 32-åringen hadde drukket noe «hjemmelaget» fra Mosvik, og at han ikke husker noen som helst fra fyllekjøringen.

LES OGSÅ: Hånd i hånd med ny flamme etter bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer