Golden Globe 2017:

Gråtkvalt Meryl Streep sparket mot Trump - så svarte han

- Jeg forstår fortsatt ikke at dette ikke er en film, sa Hollywood-legenden.

HARDT UT: Meryl Streep fikk ærespris under nattas Golden Globe-utdeling. Streep valgte å benytte anledningen til å gjøre alt annet enn å takke, og snudde det hele om til en tirade mot Donald Trump. Foto:<span style="background-color: initial;">&nbsp;Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/Handout via REUTERS / NTB Scanpix</span>
HARDT UT: Meryl Streep fikk ærespris under nattas Golden Globe-utdeling. Streep valgte å benytte anledningen til å gjøre alt annet enn å takke, og snudde det hele om til en tirade mot Donald Trump. Foto: Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/Handout via REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Den 74. Golden Globe-utdelingen gikk natt til mandag av stabelen i Hollywood, og bød som vanlig på glitter, glamour og lange taler.

Flere skuespillere, regissører og produsenter kunne etter kveldens utdeling smykke seg med tittelen Golden Globe-vinner, men en som allerede har har vunnet den prestisjetunge prisen hele åtte ganger og har vært nominert 30 ganger, er veteranen Maryl Streep (67).

Det var derfor naturlig at stjerna, som har spilt i store filmer som «Mamma Mia», «The Devil Wears Prada» og «Sophie's Choice», ble hedret med æresprisen under utdelingen. Prisen skuespilleren fikk har navnet Cecil B. DeMille-prisen, og gis hvert år til den figuren i Hollywood som juryen mener har utmerket seg stort gjennom karrieren sin.

Det var Viola Davis som introduserte Streep til scenen. Det hele skulle bli en tårevåt affære for både Davis og Streep.

RØRT: Skuespiller Viola Davis var tydelig beveget da hun introduserte Meryl Streep på Golden Globe-utdelingen. Foto: NBC / Xposure / NTB Scanpix&nbsp;
RØRT: Skuespiller Viola Davis var tydelig beveget da hun introduserte Meryl Streep på Golden Globe-utdelingen. Foto: NBC / Xposure / NTB Scanpix  Vis mer

Ut mot Trump

- Du er min muse. Du gjør meg stolt av å være en utøvende kunstner. Du får meg til å føle at det jeg har i meg - kroppen, ansiktet og alderen min - er nok, sa Davis blant annet i sin introduksjon av Streep.

Og Streep brukte tiden på scenen godt. Hun hadde med seg et manus på flere kort, og kom med spark til blant annet Donald Trump og innvandringspolitikk. Hun brukte aldri navnet til den påtroppende presidenten under talen sin, men det ble tydelig for både publikummere i salen og seere der hjemme at stjerna snakket om ham.

- Det knuste hjertet mitt da jeg så det, og jeg forstår fortsatt ikke at dette ikke er en film. Det er på ekte. Instinktet til å ydmyke andre blir filtrert ut til befolkningen når noen gjør det fra en offentlig plattform, og det gir folk lov til å gjøre det samme, sa filmstjerna blant annet om den kontroversielle republikaneren.

LANG TALE: Meryl Streep brukte anledningen da hun vant ærespris til noe helt annet enn å takke. Det som startet som en gråtkvalt og beæret takketale ble fort omgjort til et politisk spark mot Donald Trump. Foto: NTB scanpix
LANG TALE: Meryl Streep brukte anledningen da hun vant ærespris til noe helt annet enn å takke. Det som startet som en gråtkvalt og beæret takketale ble fort omgjort til et politisk spark mot Donald Trump. Foto: NTB scanpix Vis mer

67-åringen hadde mer å si om den påtroppende presidenten. Det var i fordi Trump hadde mobbet New York Times-journalist Serge Kovaleski, som er funksjonshemmet, at Streep gikk så hardt ut mot ham.

Det var denne uttalelsen, som du kan se i videoen under, Streep langet ut mot:

I HARDT VÆR: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er i hardt vær etter å ha gjort narr av en New York Times-reporter med funksjonshemning. Video: Reuters Vis mer

Trump gestikulerte under en av sine taler mot journalisten, som skapte overskrifter verden over. Streep beskriver det som fjorårets mest oppsiktsvekkende hendelse.

- Respektløshet avler fram respektløshet, vold avler fram vold. Når de med mest makt bruker posisjonen sin til å mobbe andre, taper vi alle sammen, sa hun fra scenen ifølge Business Insider.

HYLLET STREEP: «Arrival»-aktuelle Amy Adams (t.v.) var blant stjernene som reiste seg og applauderte etter Meryl Streeps takketale. Foto: NBC / Xposure / NTB Scanpix&nbsp;
HYLLET STREEP: «Arrival»-aktuelle Amy Adams (t.v.) var blant stjernene som reiste seg og applauderte etter Meryl Streeps takketale. Foto: NBC / Xposure / NTB Scanpix  Vis mer

Streep etterlyste også en fri presse, som kan blottlegge misbruk av makt hos folk i høye posisjoner.

- Det er derfor våre grunnleggere skrev om pressen og dens frihet i grunnloven vår, fortalte hun.

Trump slo tilbake

Skuespilleren opplyste fra scenen om at hun var hes, og derfor hadde litt trøbbel med å snakke. Det i kombinasjon med å være gråtkvalt, satte likevel ikke en stopper for tiraden hennes.

I et subtilt stikk mot innvandring, snakket hun også om at alle i Hollywood er innflyttere.

- Hvis man sparker alle ut, sitter man bare igjen med fotball og MMA, som ikke er knust, fortalte hun til latter fra publikum.

Reaksjonene på Streeps lange tale har vært mange.

Donald Trump selv er blant dem som har besvart filmstjernas uttalelser på Twitter.

Over tre Twitter-meldinger langet Trump ut mot både Streep og det han oppfatter som lite objektive medier:

«Meryl Streep, en av de mest overvurderte skuespillerinnene i Hollywood, kjenner meg ikke, men angrep i går kveld på Golden Globes. Hun er en lakei for Hillary som tapte stort».

«For 100. gang, jeg gjorde aldri 'narr' av en funksjonshemmet reporter (ville aldri gjort det), men viste bare hvordan han 'la seg flat' da han fullstendig forandret en 16 år gammel sak han skrev for å stille meg i et dårlig lys. Bare mer svært uærlig media» skrev Trump på Twitter.

Blandede reaksjoner

Sarah Silverman skrev blant andre på Twitter at «Meryl Streep forandrer verden ved å vekke oss opp med et kyss på panna».

Regissør og Trump-motstander Michael Moore var også tidlig ute med å hylle 67-åringen. «Et nydelig øyeblikk som man sjeldent ser på tv», skrev han.

Sjefredaktør av LifeZette og kjent Trump-støtter går imidlertid hardt ut mot skuespilleren.

«Skuespiller Meryl Streep brukte talen sin til å gå ut mot Donald Trump. Så oppfinnsomt! Så kreativt! Gjesp», skrev hun