Anne Brith Davidsen:

Granskes av skatteetaten

Eks-blogger Anne Brith Davidsens konkurser ble behandlet i Nedre Romerike tingrett denne uken.

I RETTEN: Anne Brith Davidsens selskaper var tirsdag gjenstand i retten tirsdag. Foto: Espen Solli / TV 2
I RETTEN: Anne Brith Davidsens selskaper var tirsdag gjenstand i retten tirsdag. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anne Brith Davidsen (46) var i en årrekke en profilert influenser, gjennom både egne kanaler og i TV 2-serien «Bloggerne». Hun ble populær i etterkant av programmet «Hele Norge Baker», og ga i 2019 ut den omstridte, men bestselgende boka «Kvinner som hater kvinner».

I 2019 og 2020 forsøkte hun å gjøre andre til sosiale medier-stjerner gjennom selskapet Influencer Program AS.

Det kurset endte imidlertid med klager fra flere kursdeltakere og brudd på markedsføringsloven.

Både Influencer Program AS og Anne-Brith AS ble begjært konkurs i midten av februar, og denne uken ble konkursene behandlet i såkalt skiftesamling i Nedre Romerike tingrett.

Der redegjorde bobestyrer Thomas Wangen i advokatfirmaet Halvorsen & Co AS for konkursboet. Davidsen selv trosset oppmøteplikten og uteble fra orienteringen.

Skiftesamlingen ble avholdt som videokonferanse, og Se og Hør fulgte prosessen gjennom en videolink.

Anne Brith Davidsen har over en periode på over flere måneder ikke svart på forespørsler fra Se og Hør. Se og Hør har også gjentatte ganger de siste dagene forsøkt å få en kommentar til denne saken.

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Gransker driftsutgifter

Under skiftesamlingen kom det frem at Skatteetaten har gjennomført undersøkelser av Anne Brith AS for regnskapsåret 2019, men at rapporten ikke er ferdigstilt.

- Skatteetaten har iverksatt kontroll av selskapet. Bakgrunnen er at mange av disponeringene i selskapet tilsynelatende er av privat karakter, uttrykte bobestyrer Wangen, som videre omtalte driftskostnadene som «svært høye».

Se og Hør har vært i kontakt med ansvarlig for undersøkelsen, Elisabeth Helene Enoksen, i Skatteetaten, som viser til taushetsplikt og følgelig ikke kan kommentere saken eller bakgrunn for undersøkelsen.

Wangen understreket at de ikke ønsker å avgi endelig konklusjon før Skatteetaten har avlagt sin rapport, men at rapporten vil få konsekvenser for sluttredegjøringen av konkursboet.

- Det kan ha betydning både for spørsmålet om straffbare forhold og for spørsmål om konkurskarantene, forklarte han.

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen var aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner». Her leser hun et utdrag fra boka. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Dorholt Vis mer

Ufullstendig regnskap

I den midlertidige innberetningen, som Se og Hør har fått innsyn i, heter det likevel at det så langt ikke er avdekket straffbare forhold i virksomheten.

I tillegg til at Skatteetaten vil granske driftsutgiftene i selskapet, er det også reist spørsmål rundt hvorvidt selskapet burde erklært seg insolvent (ute av stand til å betale gjeld) tidligere, forklarer Wangen.

Bakgrunnen for dette er å avdekke om kreditorer har blitt påført unødvendige store tap.

Under skiftesamlingen opplyste bobestyreren videre at Davidsen ikke skal ha sendt inn nødvendig eller etterspurt informasjon til regnskapsfører, og at regnskapene derfor kan være mangelfulle, noe som også er påpekt i den midlertidige innberetningen.

Bobestyrer har derfor ikke fullstendig oversikt over hvor stor gjelden til Anne-Brith AS er.

Årsregnskapene er likevel godkjente, kom det frem.

Vis mer

Flyttet aldri kursvirksomhet

Davidsen selv har opplyst om at årsaken til konkurs i begge selskap er sykdom og covid-19. Likevel sådde bobestyrer Thomas Wangen tydelig tvil om hvorvidt coronapandemien kunne ha hatt direkte innvirkning på at Influencer Program AS gikk konkurs, ettersom selskapet i hovedsak holdt digitale kurs.

Anne-Brith AS søkte i april i fjor om coronastøtte. Dette ble ikke innvilget. Selskapet hadde i 2019 driftsinntekter på 1,4 millioner kroner.

Influencer Program AS hadde totalt 20 000 kroner i inntekter gjennom driftsperioden fra 2019 til 2020.

- Grunnen til at Influencer Program AS ble etablert, var for å flytte kursvirksomheten over dit. Men man kom aldri så langt, forklarer Wangen.

I alt ti kreditorer har tatt pant i selskapet Anne-Brith AS, tilsvarende til sammen 350 000 kroner, viser innberetningen fra advokatfirmaet.

«BLOGGERNE»: Alexandra Joner etterlyser mer mangfold i «Bloggerne»-casten. Video: Alexandra Joner / Instagram Vis mer

Flere konkurser

Davidsen har vært involvert i flere konkurser tidligere. I 2016 ble selskapet Villa Perlesukker slått konkurs, og selskapet hadde da over 220 000 kroner i gjeld, meldte Dagens Næringsliv.

Selskapet Festkaker AS ble begjært konkurs i 2009, ifølge Helgelendingen. Selskapet drev med baking, og Davidsen var medeier i aksjeselskapet med flere andre, ifølge avisen.

VETERAN: Caroline Berg Eriksen går inn i sin fjerde sesong i «Bloggerne» på TV 2, og forteller om hva som står på agendaen denne høsten. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Hun var også styremedlem i selskapet Hilleborgs hus AS, som drev med salg av interiør og som gikk konkurs i 2006, ifølge Regnskapstall.no.

46-åringen har for øvrig ni andre aksjonærer i selskapet Anne-Brith AS.

Se og Hør har de siste dagene gjort en rekke forsøk på å få Anne Brith Davidsen i tale, både over telefon, tekstmelding og e-post. Hun har så langt ikke respondert på våre henvendelser.

LES OGSÅ: Røper hvem Alsgaard erstattet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer