SMIL OVER EN WHISKEY: Irene lager mye god whiskey. Distilleriet Kilbeggan har holdt produksjonen i gang siden 1757. Foto: Erik Valebrokk
SMIL OVER EN WHISKEY: Irene lager mye god whiskey. Distilleriet Kilbeggan har holdt produksjonen i gang siden 1757. Foto: Erik ValebrokkVis mer

Godt humør i grønne Irland

Blidere folkeslag enn irene skal du lete lenge etter. Kombinert med vakker natur og spennende historie, er den grønne øya et drømmereisemål.

SEOGHØR.NO: Er det mulig å finne så gjestfrie og imøtekommende mennesker som irene? Her opplever du en hjertelighet som er sjelden, latteren og de gode historiene sitter løst, og du risikerer å få både minner og venner for livet.

Skrønemaker. – Når det regner ordentlig i Irland, er hver regndråpe like stor som en pint Guinness, sier Donald O´Donoghue mens han styrer den lille båten som frakter oss gjennom et elvesystem som binder sammen de tre innsjøene Upper, Middle og Lower Lake i Killarney nasjonalpark.

Donald er så irsk som det er mulig å bli. Han er blid som en lerke, en skrønemaker av rang, ujålete og full av selvironi, og åpenbart en naturens mann.

MANN MED HUND: Donald O'Donoghue er en typisk irsk, smørblid skrønemaker og historieforteller. Her sammen med bestevennen Charlie. Foto: Erik Valebrokk
MANN MED HUND: Donald O'Donoghue er en typisk irsk, smørblid skrønemaker og historieforteller. Her sammen med bestevennen Charlie. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Han juger så det renner, og takket være ham blir den timelange båtturen et høydepunkt på en firedagers rundreise bestående av vakre fotturer, middelalderinspirerte slottsmiddager, whiskeysmaking og øltapping, og mye mer – i omgivelser med en høyst levende og nær historie.

Publiv og shopping. Dublin er alltid et godt sted å begynne når man skal besøke Irland. Sentrumsområdene er omtrent som Oslo i utstrekning, så det er lett å få oversikten, og du blir fort kjent. Du kan gå alene på pub hvor som helst i Dublin – eller Irland, for den saks skyld – og være omkranset av nye bestevenner etter en halvtime.

Dublin er også en fin shoppingby med enkelte butikker i luksusklassen, men de fleste passer for deg og meg. Gågaten Henry Street er veldig hyggelig med gatemusikanter og kjedebutikker, mens gatenettet rundt Grafton Street er mer intimt med flere spesialforretninger.

Lett å ferdes. Ute på landsbygda er den gode stemningen og de blide menneskene også til stede, akkurat som i byen. Overalt hvor vi kommer – restauranter, hoteller, og langs turstier og veier – møter vi smil og imøtekommenhet. Sagt enkelt, vi trives.

UT PÅ TUR: Solen skinner på Dingle-halvøya, men som man ser av skylaget bak Caroline og Anna kan været fort endre seg. Foto: Erik Valebrokk
UT PÅ TUR: Solen skinner på Dingle-halvøya, men som man ser av skylaget bak Caroline og Anna kan været fort endre seg. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

At Irland er så grønn skyldes selvsagt mye nedbør, men la ikke det skremme deg. Været er skiftende, og i løpet av et par-tre timers vandring kan du oppleve hele spekteret – sol, regn, vind, skyer, og hvis du har skikkelig uflaks, hagl. Gode sko og regntøy er derfor essensielt.
De fleste steder er det også forholdsvis enkelt å gå. Det er brede veier og stier, og kun unntaksvis bratt. Så for fjellvante nordmenn er ikke Irland noen sak.

Irland

Slik kommer du hit: Ryanair, SAS og Norwegian flyr direkte Oslo-Dublin, og Ryanair er som oftest klart billigst med priser ned i under 1000 kr tur/retur. Flytiden er på litt over to timer.

Her bor du: På vår reise i Irland, bodde vi på tre forskjellige hoteller, alle med forholdsvis enkel standard. Bunratty Castle Hotel ligger sentralt i sørvest, like utenfor Limerick, med kort vei opp til Galway eller videre sørover til Killarney og Ring of Kerry. Utenfor Killarney bodde vi på nydelige Castlerosse Hotel som kan skilte med egen nihulls golfbane. Dette er det perfekte utgangspunkt for en rekke vakre fotturer. I Dublin bodde vi på Belvedere Hotel uten at det er noe bedre eller har bedre beliggenhet enn mye annet. Bruk like gjerne en søkemotor du stoler på til å lete etter hotell her.

Det er også svært vanlig med bed & breakfast i Irland. Sjekk disse nettstedene: www.irishbnb.comwww.bedandbreakfastireland.net,
www.bandbireland.com

Organiserte turer: Star Tour Tema har tre forskjellige Irland-turer. Les mer på her. Albatros har en rundreise som du kan lese om her.

Valuta: 1 euro = i overkant av 8 norske kroner.

Tidsforskjell: 1 time tilbake.

Les mer: www.irishtrails.ie (oversikt over alt av turstier og områder), www.ireland.com

Se og Hør var invitert av Star Tour Tema.

LES OGSÅ: Fem kule cocktailbarer i London