Gloria Vanderbilt:

Gloria Vanderbilt er død

Den amerikanske designeren, arvingen og sosietetsdama ble 95 år gammel.

DØD: Gloria Vanderbilt (t.h) er død. Hun er kjent for sine millioner av dollar og entreprenørskap, men ble seinere i livet siden kjent som en av New Yorks mest omtalte sosietetskvinner. Her poserer hun med sønnen, det kjente CNN-ankeret Anderson Cooper, i 2014. Foto: NTB scanpix
DØD: Gloria Vanderbilt (t.h) er død. Hun er kjent for sine millioner av dollar og entreprenørskap, men ble seinere i livet siden kjent som en av New Yorks mest omtalte sosietetskvinner. Her poserer hun med sønnen, det kjente CNN-ankeret Anderson Cooper, i 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke sikkert du har hørt om Gloria Vanderbilt, den amerikanske designeren, milliardærarvingen og sosietetskvinnen som nå har avgått ved døden. Familien hennes har du derimot utvilsomt hørt om.

Vanderbilt, som døde mandag morgen, ble 95 år gammel. Dødsfallet bekreftes av sønnen hennes, den anerkjente journalisten Anderson Cooper. I en uttalelse til CNN, kanalen han for øvrig jobber for, er han full av lovord om sin avdøde mor.

- Gloria Vanderbilt var en ekstraordinær kvinne som elsket livet, og levde etter sine egne regler. Hun var maler, skribent og designer, men også en fantastisk mor, kone og venn. Hun var 95 år gammel, men om du spør hennes nærmeste vil de fortelle deg at hun var den yngste personen de kjente. Den kuleste og mest moderne av dem alle, sier sønnen.

IKON: Gloria Vanderbilt gjorde det stort som modell og designer. Her er hun fotografert i 1954. Foto: AFP / NTB scanpix
IKON: Gloria Vanderbilt gjorde det stort som modell og designer. Her er hun fotografert i 1954. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Århundrets rettssak

Den avdøde designeren var arving til den gedigne Vanderbilt-formuen, som på starten av 1800-tallet ble bygd møysommelig opp på grunn av utbygging av jernbane og shipping. Det er av Business Insider anslått at hun hadde en formue på elleville 200 millioner dollar, omtrent 1,74 milliarder norske kroner, da hun mandag døde.

Som sønnen nevner, var hun ung til sinns. Hun var derimot også nokså ung fysisk, og har ved hjelp av en rekke plastiske inngrep gjort det umulig for noen å avsløre at hun var over 90 år gammel.

Allerede før hun ble tenåring var Vanderbilt en av USAs mest omtalte personer. Hun havnet midt i en stygg omsorgssak som tiåring, der hennes mor og hennes tante begge ville ha omsorgsretten for henne. Hennes far døde mens hun fortsatt var ung, og de to kvinnene ville begge ha ansvaret for jenta, og pengene som fulgte med.

Ifølge Hollywood Reporter ble det omtalt som «århundrets rettssak», og det var til slutt hennes tante som fikk ansvaret for den unge jenta. Det ble hevdet i retten at Gloria Morgan Vanderbilt, altså den unge jentas mor, var uegnet til å være forelder. Hun døde på midten av 1960-tallet.

Saken fortsetter nedenfor.

EVIG UNG: Vanderbilt gjennomgikk en rekke kosmetiske operasjoner i voksen alder, og det var nærmest umulig å gjette at hun var godt over 90 år. Her er hun fotografert på en utstilling i 2012. Foto: Shuttestock / Rex, NTB scanpix
EVIG UNG: Vanderbilt gjennomgikk en rekke kosmetiske operasjoner i voksen alder, og det var nærmest umulig å gjette at hun var godt over 90 år. Her er hun fotografert på en utstilling i 2012. Foto: Shuttestock / Rex, NTB scanpix Vis mer

Selv hevder Gloria Vanderbilt i dag at mora trolig var bifil og ble anklaget for å være lesbisk.

At moras tvillingsøster, Thelma, hadde en affære med den daværende prinsen av Wales, som seinere abdiserte som kong Edvard da han giftet seg med en annen amerikansk sosietetskvinne, Wallis Simpson, gjorde ikke kontroversene rundt familien mindre.

Saken sørget for at Vanderbilt-arvingen hadde skapt seg en permanent plass i rampelyset, som hun ble i fram til sin død. Hun gjorde det stort som modell, designer og entreprenør, og var blant de aller første som begynte å produsere jeans - som på 1970-tallet var en relativt nymotens oppfinnelse.

Saken fortsetter nedenfor.

FORHOLD: Gloria Vanderbilt innledet et forhold med Frank Sinatra på 1950-tallet. Her er de sammen under en Broadway-premiere i 1954. Foto: NTB Scanpix
FORHOLD: Gloria Vanderbilt innledet et forhold med Frank Sinatra på 1950-tallet. Her er de sammen under en Broadway-premiere i 1954. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bryllup og affærer

Ser man bort fra hennes profesjonelle liv, var hun også hjemsøkt av skandaler i levetida sin. Hun skal ha hatt affærer med stjerner som Frank Sinatra, Howard Hughes og Marlon Brando. I tillegg sa hun «ja» til fire forskjellige menn.

Fire ekteskap, like mange barn, og et overdådig liv på New Yorks beste vestkant skapte blest, og det er hevdet at karakteren Holly Golightly i «Breakfast at Tiffany's» er løst basert på Vanderbilt. Om man skulle sammenliknet henne med noen i dag, ville det vært enkelt å trekke slutninger til stjerner som Kim Kardashian og Paris Hilton.

Sistnevnte sammenlikning har hun selv kommentert.

- Jeg var trolig verre, uttalte Vanderbilt tørt til Daily Telegraph om Paris Hilton da hun herjet i som verst i skandaleoppslag for noen år siden.

Saken fortsetter nedenfor.

TRAGISK: Vanderbilt, er fotografert med sønnene Carter og Anderson i 1978, hadde et komplisert familieliv. Foto: NTB scanpix
TRAGISK: Vanderbilt, er fotografert med sønnene Carter og Anderson i 1978, hadde et komplisert familieliv. Foto: NTB scanpix Vis mer

95-åringens liv skulle også berøres av en rekke private skandaler. Allerede på slutten av 1970-tallet valgte sønnen Christopher å bryte all kontakt med familien, etter at terapeuten til mora forsøkte å blande seg inn i privatlivet hans.

I 1988 begikk sønnen Carter, som på tidspunktet var 23 år, selvmord foran henne. Han hadde slitt med depresjoner i lang tid.

Etter sønnens død fulgte store problemer i forretningslivet for Gloria Vanderbilt. Klærne hennes ble gradvis mindre populære utover på 1980-tallet. Som følge av en gedigen skattesmell i 1979, måtte hun selge feriehuset på Long Island og en seks etasjers stor leilighet på Manhattan.

Det er ikke kjent hva som skjer med hennes enorme formue nå. Anderson Cooper har uttalt at verken han eller brødrene får en eneste krone i arv. Cooper har derimot vært positiv til dette, og det skal nevnes at han har klart å skape en formue på egen hånd opp gjennom karrieren.

- Jeg tror ikke på arving av penger. Jeg tror det er en forbannelse, har han uttalt.

LES OGSÅ: Playboy-modell (26) risikerer dødsstraff

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer