NRKs Morten Jentoft

Glemmer aldri skrekksynet

NRK-profilen var en av de første journalistene som fikk se de grufulle overgrepene til den russiske hæren på nært hold.

SKAL TILBAKE I JUNI: Inntrykkene fra Ukraina er mange og sterke for Morten Jentoft. Han ønsker ikke bare å vise hva som skjer tett på fronten, men også formidle hvordan hverdagen til ukrainerne er – i en hardt prøvet tid. Foto: Morten Eik / Se og Hør
SKAL TILBAKE I JUNI: Inntrykkene fra Ukraina er mange og sterke for Morten Jentoft. Han ønsker ikke bare å vise hva som skjer tett på fronten, men også formidle hvordan hverdagen til ukrainerne er – i en hardt prøvet tid. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Se og Hør sitter inne på Morten Jentofts (66) lille kontor hos NRK på Marienlyst i Oslo.

På pulten har den erfarne journalisten, som har vært NRKs korrespondent i to perioder med Moskva som base, et detaljert kart over fronten i Ukraina. Pekefingeren hans dras over kjente byer og steder fra nyhetene.

Han stopper ved Bakhmut. En by han besøkte flere ganger før den russiske invasjonen. Tidligere bodde det 70 000 mennesker der, nå er byen omtrent utslettet etter de dødelige kampene. Inntrykkene fra Ukraina er sterke.

- Dette er jo det mest dramatiske som har skjedd i Europa etter den annen verdenskrig. På den ene siden er det utrolig interessant å få bidra med mine bakgrunnskunnskaper og kontakter. Men det er deprimerende å se at en slik krig kan skje i Europa i vår tid, erkjenner Jentoft.

Glemmer aldri

Bergenseren var blant de første journalistene som kom til byen Butsja i april 2022. Russerne hadde blitt fordrevet vekk igjen - etter å ha gjennomført massakrer og overgrep.

- Jeg så disse døde kroppene som lå i gatene og alt det forferdelige. Det er nesten ikke til å tro at sånt kan skje. Dette kunne være et sted som Lørenskog, eller Kolbotn …

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer