<strong>VETERAN:</strong> Programleder Dag Erik Pedersen har fulgt over 100 pensjonerte idrettshelter gjennom «Mesternes mester». Nå deler han de største opp- og nedturene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VETERAN: Programleder Dag Erik Pedersen har fulgt over 100 pensjonerte idrettshelter gjennom «Mesternes mester». Nå deler han de største opp- og nedturene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dag Erik Pedersen:

Glemmer aldri dødsfallet under «Mesternes»-innspilling

«Mesternes mester»-programlederen avslører øyeblikkene som har gjort sterkest inntrykk.

Publisert

- «Mesternes mester» er blitt så uendelig mye større enn noen av oss kunne forutse. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg gikk til, men allerede i første sesong ble vi omfavnet av det norske folk. Se eksempelvis på langrennshelten Ove Aunli, hvem husker ham? Et par uker etter premieren visste omtrent hele Norge svaret på det, sier Dag Erik Pedersen (59) til Se og Hør.

Ti sesonger. Åtte forskjellige land. Over hundre pensjonerte idrettshelter. Helt siden 2009 har Pedersen stått i bresjen for en av NRKs største seermagneter.

<strong>DEN GANG DA:</strong> Dag Erik Pedersen har delt ut hele ti «Mesternes»-pokaler. Her avbildet under første sesong i 2009. Foto: NRK
DEN GANG DA: Dag Erik Pedersen har delt ut hele ti «Mesternes»-pokaler. Her avbildet under første sesong i 2009. Foto: NRK Vis mer

Som programleder har han vært vitne til fremragende sportsprestasjoner, dramatiske skader, og ikke minst følelsesladde scener.

- Et rovdyr

Inntrykkene har vært mange - og sterke. Det finnes derimot enkelte øyeblikk han aldri vil glemme.

- Rent sportslig må jeg få trekke fram seieren til Gro Hammerseng-Edin. Det er et øyeblikk jeg har drømt om lenge, forteller programlederen.

Og det er ikke så rart.

<strong>STORT ØYEBLIKK:</strong> Gro Hammerseng-Edin ble historisk i fjor da hun vant som første kvinne. Her sammen med programleder Dag Erik Pedersen (t.v.), samt de andre deltakerne i daværende sesong.
STORT ØYEBLIKK: Gro Hammerseng-Edin ble historisk i fjor da hun vant som første kvinne. Her sammen med programleder Dag Erik Pedersen (t.v.), samt de andre deltakerne i daværende sesong. Vis mer

Totalt fire kvinner har nådd til hovedfinalen. I 2017 var eksempelvis snøbrettkjører Helene Olafsen (28) en hårsbredd fra å stikke av med pokalen. Det skulle likevel ta ni år og like mange sesonger. For første gang i norsk sammenheng sto en kvinne øverst på pallen i «Mesternes mester» i fjor.

- Det var omtrent som at hun avgjorde et OL-gull. Da hun sto på startstreken ved siden av Espen Jansen, ble plustelig den snille, hyggelige jenta transformert til et rovdyr. Det var et stort øyeblikk - selv for en som har vært i NRK i 23 år.

- Desidert vanskeligste

Denne opplevelsen står derimot i sterk kontrakt til det som skjedde i tv-konseptets aller første sesong.

Sammen med Dag Otto Lauritzen (62) var den tidligere proffbokseren Ole «Lukkøye» Klemetsen (47) den eneste som sto ubeseiret i konkurransen.

Så måtte han avbryte da en familietragedie inntraff.

<strong>GJORDE INNTRYKK:</strong> Ole Klemetsen valgte å trekke seg fra konkurransen etter farens dødsfall. Her sammen med Cathrine Roll-Matthiesen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Foto: NRK
GJORDE INNTRYKK: Ole Klemetsen valgte å trekke seg fra konkurransen etter farens dødsfall. Her sammen med Cathrine Roll-Matthiesen og Hilde Gjermundshaug Pedersen. Foto: NRK Vis mer

- Vi var midtveis i innspillingen da Ole fikk beskjed om at pappaen hans var død. Jeg har gjort mange intervjuer under spesielle omstendigheter, men dette er desidert det vanskeligste. Å sitte med ham klokka 01.00 på natta, der vi snakker om tapet av faren, ja, det var tøft.

- Langt nede

Boksetrener John Klemetsen døde etter lang tids kreftsykdom og ble 70 år gammel. Det opprørende budskapet førte til at sønnen trakk seg fra serien med umiddelbar virkning, og reiste hjem til Norge.

- Vi var klar over at det kunne skje, men John hadde oppfordret Ole til å dra. Han tok det naturligvis veldig hardt - det gjorde vi alle. Da jeg intervjuet Ole en siste gang, satt vi med tårer i øynene begge to. Han var så utrolig god og tapper. Det er definitivt det såreste øyeblikket i «Mesternes mester».

Når Se og Hør tar kontakt med Klemetsen, ti år etter, forklarer 47-åringen at han husker den vonde dagen som det var i går.

- Det var mitt livs tøffeste øyeblikk. Jeg var så utrolig langt nede, og takker gud for at Dag Erik var til stede. Han ble nesten som en reservepappa - støttet meg, og ga meg de trøstende ordene som jeg trengte i en helt jævlig situasjon. Det vil jeg være evig takknemlig for.

Saken fortsetter under:

- Skikkelig fælt

Og i en konkurranse - som innebærer store fysiske utfordringer - utsetter man seg for potensielle skader. Historien viser til både skiveprolaps, beinbrudd, stive knær og avrevne korsbånd - blant annet.

En av de styggeste tilfellene, som har brent seg inn i minnet til Pedersen, er likevel skrekkulykken til eksalpinist Odd Sørli (64). Det var under et sykkelvelt at skulderen fikk voldsom juling.

HER GÅR DET GALT: «Mesternes mester»-deltakerne var bare noen kilometer fra mål da sykkelhjulene traff hverandre i stor fart. Både eksalpinist Odd Sørli (62) og kickbokser Tonje Sørlie (35) blir kastet av sykkelen. Video: NRK Vis mer

- Odd hadde fantastiske prestasjoner den sesongen, og var på mange måter den store helten. Under den øvelsen brakk han kragebeinet, og var skadet i lang tid etterpå. Det synes jeg var skikkelig, skikkelig fælt. Som tidligere syklist følte jeg at jeg veltet med ham, sier programlederen.

Drømmedeltakere

Skader har det heldigvis blitt færre av i årets utgave. Fredag ble vinneren i den tiende sesongen kåret, og det var Pål Anders Ullevålseter som fikk løfte det gjeve trofeet. Hvorvidt man får en oppfølger neste år, gjenstår imidlertid å se.

Dag Erik Pedersen legger i alle fall ikke skjul på at det finnes personlige drømmekandidater han gjerne vil invitert til sydligere strøk.

- Det er utrolig mange kandidater jeg har hatt ønske om å se i «Mesternes mester». Blant andre Bjørn Dæhlie. Akkurat nå er det fryktelig mange store som har lagt opp, Emil Hegle Svendsen, Aksel Lund Svindal, Marit Bjørgen. Det hadde jo vært en drøm, sier 59-åringen og ler, før han fortsetter:

- Om det blir nok en sesong ... Det skal i alle fall ikke stå på meg, men det er noe NRK må avgjøre.

LES OGSÅ: Måtte politianmelde, og stakk av fra modelloppdrag

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer